Trudnoća Beba u trbuhu 04. srpnja 2022.

Značenja najpopularnijih dječjih imena u Hrvatskoj

bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednjih godina kratka imena su sve popularnija. Ako imaš mališana s jednim od ovih imena ili tek planiraš ime za svoju bebu u trbuhu, provjeri podrijetlo i značenja najčešćih imena

Buduće mame i tate prije dolaska bebe često proučavaju imena koje će dati svojoj nerođenoj bebi. Svako ime nosi svoju povijest i različito znači u različitim dijelovima svijeta. 

Najpopularnija imena u Hrvatskoj koje su roditelji davali dječacima je LukaDavid, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano. Kod curica su već godinama popularna Mia, Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva.

Možda te zanima... Koja će imena za bebe biti najpopularnija 2020. u Hrvatskoj? Trudnoća

Čini se kako su zadnjih godina sve popularnija kraća imena. Ako volite kraća imena i želite dati takvo ime svom djetetu, mi smo izdvojili neka od najčešćih i saznali njihovo podrijetlo i značenje:

Mia

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna".

Lea

Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea 

Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora.

Možda te zanima... Ova su imena najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina Roditelji

Maša

Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica".

Ema

Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Sara

Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači “ona koja donosi sreću, vesela i radosna.”

Možda te zanima... 5 znakova da si odabrala najbolje ime za svoju bebu Trudnoća

Lara

Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko".

Lana

Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenosnom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla".

Nina

Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku „Nina“ znači "vatra", "žar".

Hana

Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena".

Ena

Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna"

beba, curica, djevojčica Možda te zanima... Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu Trudnoća

Ana

Ana potječe iz starohebrejskog “Hannah” koje ima značenje “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta.

Nika

Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede. Muški oblik ovog imena je ime Niko koje je sve popularnije posljednjih godina. 

Lucija

Ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Luka

Muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi "luks", što znači "onaj koji svijetli".

David

David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, Isusov predak Potječe iz starohebrejskog "Dawidh" što znači "voljen, ljubljen".

Petar

Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "petros" i znači "kamen", "stijena", pa je značenje imena "nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena".

trudnica, dječja imena, par Možda te zanima... Koliko često roditelji požale zbog imena koje su dali djetetu? Roditelji

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MML

    Napisali ste u članku LANA a u imenima za LARA 😡

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.