Trudnoća Beba u trbuhu 16. lipnja 2013.

Beba u trbuhu osjeća kada je tata pod stresom

trudnica tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je budući otac prije rođenja djeteta iznimno potišten ili prestrašen, dijete će kasnije biti sklonije tučnjavama i emocionalno nestabilnije

Nova studija pokazala je kako se psihološki stres oca u razdoblju trudnoće može odraziti na emocionalni razvoj i ponašanje trogodišnjaka. Do sada su istraživanja bila fokusirana na povezanost majčinog stanja tijekom i nakon trudnoće s općim zdravljem i emocionalnim razvojem djeteta i ta je veza već puno puta potvrđena.

"Rezultati ove nove studije ukazuju na činjenicu da je očevo mentalno zdravlje također čimbenik rizika za razvoj djeteta, dok se tradicionalno smatralo da je glavni nositelj tog rizika majka", rekla je voditeljica istraživanja, psihologinja Anne Lise Kvalevaag sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj te dodala: "Zato bismo se u istraživanjima, ali i u kliničkoj praksi trebali dodatno pozabaviti mentalnim zdravljem očeva."

Tri posto budućih očeva pod jakim stresom

Za studiju objavljenu u siječnju 2013. u časopisu Pediatrics, istraživači su pratili više od 31 tisuće djece rođene u Norveškoj i njihove roditelje. Očevima su postavljali pitanja o njihovom emocionalnom stanju, na primjer osjećaju li se potišteno ili prestrašeno, u trenutku kada su im partnerice bile trudne četiri ili pet mjeseci. Majke su pak odgovarale na pitanja o vlastitom mentalnom zdravlju te o socijalnom i emocionalnom razvoju i ponašanju svoje djece u dobi od tri godine.

Istraživači nisu kod djece tražili konkretne dijagnoze, nego su prikupljali informacije o tome sudjeluju li često u tučnjavama, jesu li anksiozni, ili im se raspoloženje često mijenja, objasnila je voditeljica istraživanja.

Tri posto očeva prijavilo je visoki stupanj psihološkog stresa, a istraživači su na kraju uvidjeli da su upravo djeca tih očeva imala najviše emocionalnih problema u dobi od tri godine. Ipak nisu uspjeli utvrditi izravnu uzročno-posljedičnu vezu, nego su ukazali na neke od mogućih mehanizama koji bi ju mogli objasniti.

Hormoni trudnice reagiraju na psihičko stanje partnera

Jedna je mogućnost da je sklonost emocionalnim teškoćama prenesena genetski s očeva na djecu, kaže Anne Lise Kvalevaag. Dodaje kako je mentalno zdravlje oca tijekom trudnoće ujedno nagovještaj njegovog mentalnog zdravlja i nakon rođenja djeteta, što također može objasniti ovu povezanost.

Drugi stručnjak, Daniel Armstrong, profesor pedijatrije i ravnatelj Centra za dječji razvoj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Miamiju, komentirao je kako depresija kod oca može utjecati na psihičko stanje buduće majke i tako indirektno i na fetus u razvoju:

"Ako je otac pod jakim stresom, to može utjecati na hormone majke tijekom trudnoće, i odraziti se na njezin san, kao i njezino psihičko stanje." Rješenje bi po njegovom mišljenju moglo biti vrlo jednostavno:

"Kada mama dolazi na preglede, trebali bismo ju pitati i kako je tata. To se pitanje inače nikad ne postavlja", kaže Daniel Armstrong.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.