Trudnoća Trudnica 17. prosinca 2016.

Trudnoća i problemi sa zdjelicom

trudnica, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, specijalist ginekologije i opstetricije odgovora na pitanje zabrinute trudnice

Prije deset godina mi je utvrđeno da imam iščašen kuk te sam operirana, trostruka osteotomija zdjelice, nakon čega i dalje imam bolove ako previše sjedim ili sam na nogama. Promjene vremena su priča za sebe. Naravno još tada me doktor upozorio na to da za mene nema normalnog poroda. Budući da sam sada u 15. tjednu trudnoće, zanima me hoću li kasnije imati većih problema kada beba počne dobivati na težini?

Što se tiče vašeg straha da ćete imati većih tegoba s napredovanjem trudnoće i rastom djeteta, mislim da se to neće dogoditi. Rastom gravidne maternice svakako da će rasti i opterećenje na zdjelicu, ali uz mirovanje i izbjegavanje fizičkih opterećenja mislim da ćete se uspješno nositi s time.

Što se pak tiče vaše tvrdnje da za vas nema vaginalnog poroda, to mi je nemoguće komentirati bez uvida u medicinsku dokumentaciju vezano za operacijske zahvate u zdjelici. Sam zglob kuka nije dio porodnog kanala, pa luksacija tj. iščašenje kuka ne uvjetuje porod carskim rezom. Međutim, pitanje o kakvim operacijskim zahvatima u zdjelici je ovdje riječ, pa mislim da će biti potrebno o tome donijeti odluku nakon točnog uvida u medicinsku dokumentaciju te uz mišljenje traumatologa.

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.