Trudnoća Beba u trbuhu 13. prosinca 2019.

Ime za curice na popisu je najpopularnijih imena u Hrvatskoj već 30 godina

beba, curica, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

13. prosinca imendan slave Lucije. Ovo žensko ime spada među najpopularnija imena za curice u Hrvatskoj

Žensko ime Lucija nalazi se na listama najčešćih imena za djevojčice u Hrvatskoj posljednjih 30 godina, a u novom tisućljeću među ne silazi s prva tri mjesta najpopularnijih. Prema podacima portala znacenjeimena.com ime Lucija bilo je na trećem mjestu ženskih imena u 2018. godini u Gradu Zagrebu.

Ovo predivno ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Možda te zanima... 10 prekrasnih imena koja imaju latinske korijene Trudnoća

Sveta Lucija je kršćanska mučenica koju su progonitelji zalili smolom i zapalili, no vatra ju nije doticala pa su joj mačem odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida, piše portal missZDRAVA.

Pšenica posijana na Dan svete Lucije simbolizira sljedeću godinu i novi život, ovisno o izgledu narasle pšenice, odnosno njezinoj gustoći i boji, u idućoj godini bit će bolja ili lošija žetva. Uz ovaj dan vezane su brojne pučke legende od kojih jedna kaže da će sljedeće godine u pojedinom mjesecu biti takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića (12 dana).

Pročitaj na portalu missZDRAVA kako posijati pšenicu da donese sreću u ljubavi i braku.

Možda te zanima... Najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj u 2018. po županijama Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.