Trudnoća Beba u trbuhu 13. prosinca 2019.

Ime za curice na popisu je najpopularnijih imena u Hrvatskoj već 30 godina

beba, curica, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

13. prosinca imendan slave Lucije. Ovo žensko ime spada među najpopularnija imena za curice u Hrvatskoj

Žensko ime Lucija nalazi se na listama najčešćih imena za djevojčice u Hrvatskoj posljednjih 30 godina, a u novom tisućljeću među ne silazi s prva tri mjesta najpopularnijih. Prema podacima portala znacenjeimena.com ime Lucija bilo je na trećem mjestu ženskih imena u 2018. godini u Gradu Zagrebu.

Ovo predivno ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Možda te zanima... 10 prekrasnih dječjih imena koja imaju latinske korijene Trudnoća

Sveta Lucija je kršćanska mučenica koju su progonitelji zalili smolom i zapalili, no vatra ju nije doticala pa su joj mačem odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida, piše portal missZDRAVA.

Pšenica posijana na Dan svete Lucije simbolizira sljedeću godinu i novi život, ovisno o izgledu narasle pšenice, odnosno njezinoj gustoći i boji, u idućoj godini bit će bolja ili lošija žetva. Uz ovaj dan vezane su brojne pučke legende od kojih jedna kaže da će sljedeće godine u pojedinom mjesecu biti takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića (12 dana).

Pročitaj na portalu missZDRAVA kako posijati pšenicu da donese sreću u ljubavi i braku.

Možda te zanima... Najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj u 2018. po županijama Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.