Trudnoća Beba u trbuhu 10. srpnja 2023.

Možda Sunčica ili Val? Ako tražiš ime za bebu inspirirano ljetom, imamo nekoliko prijedloga

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad tražimo ime za bebu, bezbroj je opcija i ovisi o željama budućih roditelja. Na izbor utječe tradicija, moda, obitelj, mjesto gdje živiš, vjerski kalendar... A ako čekaš ljetnu bebu, možda ti kao inspiracija može poslužiti i najtoplije godišnje doba, more i ljetni mjeseci. Ova su imena uistinu divna i nose u sebi neku toplinu...

Mare, Maris

Iako se Mare najčešće koristi kao skraćenica od Marija, obično u Dalmaciji, 'mare' također znači i more koje se u našem podneblju snažno povezuje s ljetom. Maris je nešto neobičniji oblik imena riječi mare, odnosno more, a može značiti 'onaj koji je s mora, koji je od mora'. Ovo je ime vrlo melodično. 

Marina, Marin

Povezuju se također s latinskim riječima "mare" - "more", "marinus" - "morski". Marina je i riječ za mjesto gdje su usidreni i vezani brodovi (šetalište uz more).

Luka

Potječe od latinske riječi "lux" koja znači svjetlost, ali se veže i uz pojam morske luke.

Možda te zanima... 11 iznenađujućih činjenica o bebama koje su rođene ljeti Beba

Jadran, Jadranka

Naše more zove se Jadransko, a znači "žitelj, žiteljka jadranskog priobalja" ili "biti širokog srca, pogleda". Ova donekle zaboravljena imena vraćaju se definitivno u modu, pa neka ti budu na popisu. 

Julija, Julijan, Julijana

Ime latinskog porijekla izvedeno od grčkog "ioulianos" - "blistav" ili latinskog "Iulius" što znači "Julijevac", tj. iz porodice Julijevaca. Julijevci su bili stara ugledna rimska patricijska obitelj, prezime su dobili po legendarnom praocu Julu, koji je prema legendi sin trojanskog junaka Eneje. Najpoznatiji pripadnik obitelji bio je rimski diktator Gaj Julije Cezar. Njemu u čast sedmi mjesec, srpanj (juli) dobio je ime, jer je rođen u tom mjesecu. 

August, Augusta, Augustina

Osmi mjesec, kolovoz (august) dobio je ime po rimskom caru Oktavijanu Augustu, ali August je zapravo titula, inače znači 'uzvišeni'.

Val

Nastalo od riječi "valens" što znači "jak, zdrav", a u našem jeziku asocira na morski val.

Možda te zanima... 10 prekrasnih dječjih imena koja imaju latinske korijene Trudnoća

Leo, Lea, Leona, Lav

U kolovozu je vladavina horoskopskog znaka lav, pa mnoga djeca rođena tada dobivaju ovo ime koje označava hrabrost i snagu.

Sunčana, Sunčica

Dolazi od naziva nebeskog tijela Sunce što je jedan od glavnih simbola najtoplijeg godišnjeg doba. Simpatično je ime, pa iako ga već neko vrijeme nema puno među djecom, imamo osjećaj da će se vratiti u modu!

Oliva, Olivija, Oliver

Ime latinskog porijekla izvedeno od riječi "Olivarius, Oliverus" što znači "maslina". Masline su poznat simbol ljeta u našem podneblju.

Luna

Znači mjesec, a u rimskoj mitologiji je boginja mjeseca.

Ana, Lovro, Roko, Jakov

Nemaju izravno veze s ljetom u svom značenju, ali ako djetetu nadjeneš jedno od ovih imena, slavit će imendan u ljetnim mjesecima.

Znaš li ti neko ime inspirirano ljetom? Podijeli ga u komentarima članka

Možda te zanima... 10 prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.