Trudnoća Beba u trbuhu 21. veljače 2019.

Najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj u 2018. po županijama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koja su imena roditelji davali svojim bebicama prošle godine? Razgovarali smo s urednicom portala Značenje imena koja nam je ustupila najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Zagrebu, kao i trendove u ostalim županijama

Kod priprema za dolazak bebe jedna od najzabavnijih stvari je zasigurno odabir imena. I dok neki budući roditelji imaju svoja omiljena imena puno prije nego što se beba rodi, neki se predomišljaju više puta tijekom trudnoće i nisu sigurni oko imena čak ni kad se beba rodi. Međutim, jedno je sigurno - izbor imena je svakako bitan jer će ga dijete nositi cijeli život.

Možda te zanima... Najpopularnija imena za djecu zadnjih 100 godina u Hrvatskoj Roditelji

Kao i svake godine, portal znacenje-imena.com objavljuje popise najpopularnijih imena novorođene djece i analize trendova, kako za Hrvatsku, tako i za cijelu regiju. 

Na svojoj stranici nedavno su objavili popis 100 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Zagrebu 2018. godine, a mi prenosimo 25 najpopularnijih ženskih imena te 25 najpopularnijih muških imena, kao i trendove u ostalim županijama

Imena za djevojčice

 | Author: Guliver Foto: Guliver

1. Mia
2. Lucija
3. Sara
4. Ema 
5. Nika
6. Ana
7. Lana
8. Marta
9. Elena
10. Rita
11. Eva
12. Marija
13. Petra
14. Laura
15. Iva
16. Lea
17. Mila
18. Dora
19. Klara
20. Lara
21. Tena
22. Franka
23. Leona
24. Katja
25. Lorena

Najpopularnije ime za curice u svijetu vole i domaće zvijezde

Imena za dječake

 | Author: Guliver Foto: Guliver

1. Luka
2. David
3. Jakov
4. Petar
5. Ivan
6. Mihael
7. Filip
8. Marko
9. Matej
10. Fran
11. Leon
12. Josip
13. Karlo
14. Toma
15. Mateo
16. Lovro
17. Niko
18. Borna
19. Jan
20. Noa
21. Gabriel
22. Roko
23. Vito
24. Lukas
25. Ivano

10 uniseks imena koja pristaju i djevojčicama i dječacima

Mia - najpopularnije ime za curice posljednjih 10-ak godina

"Na prvi pogled bi se moglo zaključiti da sve županije slijede zajednički trend, te su i 2018. godine Luka i Mia bili vodeći par na većini lista Hrvatske. Osim toga, imenovanje djece se ipak razlikuje u različitim dijelovima Hrvatske", rekla nam je Lejla Subotić, urednica portala znacenje-imena.com

Ona ističe kako je svakako onomastički poseban svakako grad Split i ostali gradovi primorja. Primjerice, u Splitu je poslije Luke i Ivana najviše dječaka dobilo ime Ante, a za njima slijede Roko i Toni. Ova primorska imena su tipična i za Šibensko-Kninsku, Splitsko-Dalmatinsku te Ličko-Senjsku županiju, a u Zagrebu se, recimo, nisu našla niti u top 20 imena za dječake.

Što se tiče imena za djevojčice, Mia se bez iznimke u svakoj županiji nalazi među prvih pet i time je i najpopularnije ime posljednjih 10-tak godina. "Općenito, ženska imena su slična diljem Hrvatske no ipak i ovdje postoji nekoliko uočljivih posebnosti. Primjerice, Hana je popularna u Krapinsko-Zagorskoj županiji, a Karla u Ličko-Senjskoj."

Možda te zanima... 10 prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.