Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. listopada 2016.

Autizam se ne manifestira jednako kod djevojčica kao kod dječaka?

dječak vježba autizam
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod djevojčica i dječaka koji imaju iste genetske mutacije, djevojčice pokazuju bolje socijalne vještine

Autizam je četiri puta češći u dječaka, no američki znanstvenici tvrde da je razlog tome što je kod curica maskiran. Čak i kad imaju iste genetske mutacije, djevojčice pokazuju bolje socijalne vještine.

Autizam kod djece: prepoznajte prve simptome

Direktor Centra za autizam u Washingtonu kaže da moraju imati dvostruko više mutacija da se autizam manifestira.

'Kako sam svog sina izvukla iz autizma'

Rani znakovi autizma

Dr. sc. Sanja Šimleša objasnila je da se u vrlo ranoj dobi kod djece s autizmom često javlja kašnjenje u uporabi geste pokazivanja(pokazivanje ispruženim kažiprstom) koja se kod većine djece urednog razvoja javlja oko prvog rođendana. "Takva djeca komuniciraju pretežno kad nešto trebaju, a rjeđe da bi usmjerila pažnju roditelja na nešto što im je zanimljivo odnosno rjeđe da podijele neko socijalno iskustvo, smanjeno razumiju što im se govori, mogu imati oskudniji kontakt očima te ga ne upotrebljavaju u komunikacijske svrhe, igra im je često stereotipna, otežano surađuju, ponekad sve rade sama i u manjoj mjeri uključuju druge osobe u svoje aktivnosti. Nešto kasnije, kad počnu govoriti, može biti upadno to da govore bez jasne funkcije, često izgovarajući napamet upamćene fraze ili čak i cijele dijaloge (primjerice, ulomke iz crtića ili reklama). Neki od njih (djeca s Aspergerovim sindromom/visokofunkionirajućim autizmom) imaju specifične, jake interese, neki od njih su kao male enciklopedije, znaju napamet sve glavne gradove, sve vrste ptica, sve nazive instrumenata", objašnjava neke od znakova.

 

Pročitajte cijeli članak Znakovi autizma kod beba i predškolaca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.