Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća 40 tjedana trudnoće 23. ožujka 2023.

Treba li u trudnoći zaista jesti za dvoje?

Prehrana u trudnoći
Foto: Andrea Piacquadio/Pexels Možda ti se počela javljati žudnja za određenim okusima, ali probaj uvijek birati što zdravije namirnice

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U osmom tjednu trudnoće, odnosno šestom tjednu od začeća često se javljaju žudnje za određenom vrstom hrane i za slatkišima. Važno je naučiti si ugoditi, ali pritom paziti na pravilnu i zdravu prehranu i adekvatan unos folne kiseline.

Vanilija ili čokolada, slani čips ili kiseli krastavci... Možda ti se počela javljati žudnja za određenim okusima, ali probaj uvijek birati što zdravije namirnice. I iako ćeš često čuti kako sada jedeš za dvoje, imaj na umu da je tvojoj bebi potrebno samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno.

Otkrij nove zdrave specijalitete u kojima ćeš uživati, a potraži i druge načine da si ugodiš. Kao buduća mama, važno je da se možeš pobrinuti za sebe, opustiti se ako si pod stresom i učiniti što god je potrebno da se dobro osjećaš.

Beba - Naziru se bebine crte lica

U osmom tjednu trudnoće, odnosno šestom tjednu od začeća, tvoja je beba od tjemena do trtice dugačka oko 15 milimetara, otprilike kao malina. Bebino tijelo počelo se ispravljati iz dosadašnjeg oblika slova C. Ruke i noge još su se izdužile, a pojavljuju se i prstići. Počele su se oblikovati ušne školjke, već se razaznaju i gornja usna i vršak nosa, a iznad očiju se stvaraju kapci.

U mozgu se živčane stanice granaju i međusobno povezuju tvoreći tako prve živčane puteve. U primitivnom kosturu djeteta, koji je do sada bio načinjen od hrskavice, stvaraju se stanice kostiju, a počinju se oblikovati i zglobovi.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Tvoja beba je veličine maline. Njezine ruke i noge imaju isprepletene prste i plivaču kožicu. 

  • Bebina dužina: od 18 mm do 1.60 cm
  • Bebina težina: do 3 grama

Mama

Grudnjak bi mogao postati tijesan, jer su se tvoje grudi već počele pripremati za dojenje. Nastavit će rasti tijekom cijele trudnoće pa je moguće da će ti trebati grudnjak čak broj ili dva veći, osobito ako ti je ovo prvo dijete.

Trudnoća je idealno vrijeme i da više brineš o zdravoj prehrani i počneš uzimati dodatke prehrani jer tako brineš o svom, ali zdravlju djeteta. Neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. 

Prvi ginekološki pregled

Ako već nisi, sada možeš otići na prvi ginekološki pregled, ili ga barem dogovoriti za sljedećih mjesec dana. Ovoga puta liječnik će ti vjerojatno izmjeriti težinu, kako bi mogli pratiti daljnji porast kilograma u trudnoći, napraviti uobičajeni ginekološki pregled te uzeti obrisak za papa-test. Ako napraviš i ultrazvučni pregled, prvi put ćeš vidjeti svoje dijete pa i pokrete kucanja njegovog srca. Trebat ćeš obaviti i rutinsku kontrolu krvi i urina.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na prvom pregledu u trudnoći trebala bi s liječnikom razgovarati i o svojim bolestima tijekom života, bolestima u svojoj i partnerovoj obitelji te eventualnim poteškoćama u dosadašnjim trudnoćama, zanošenju i ginekološkim problemima. Liječnik bi ti trebao objasniti sve o dodatnim testovima za Downov sindrom i druge kromosomske anomalije, kako bi mogla donijeti odluku želite li ih napraviti.

Budući da je važno da imaš povjerenja u osobu koja ti vodi trudnoću i da se uz nju ugodno osjećaš, ako je potrebno, razmisli o promjeni ginekologa.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.

Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.