Roditelji 12. veljače 2024.

U njenom domu nema pravila: jedeš kad ti odgovara, ideš spavati kad hoćeš, radiš nered kako želiš...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nekim su domovima pravila stroga. U nekima su daleko blaža i podložna promjenama. No, što kažeš na to da pravila uopće ne bude? Upravo je tako stvari postavila jedna mama koja kaže da ne određuje vrijeme za spavanje, što se jede, radi li se nered...

Pravila. Volimo pravila. Neka više, neka manje. Neki postavljaju stroga pravila, neki manje stroga. Neki ih se drže "kao pijan plota", a neki ih lako prilagođavaju. Ali neka pravila moraju postojati, posebno u domu s malom djecom. Ili možda ne? Kristyn Sommer, iz Australije, majka je jednogodišnje djevojčice, a u objavama na društvenoj mreži TikTok, razbija popularne mitove o roditeljstvu i uči roditelje načinima na koje mogu slobodnije odgajati djecu, bez štete po razvoj svoje djece.

Nema točnog vremena za spavanje

"Ja sam jedna jako lijena mama koja ne želi stalno zabavljati svoje dijete", govori Kristyn. Govoreći o svojoj odgojnoj metodologiji, objašnjava zašto ne određuje vrijeme za spavanje. "Prvo: Određivanja vremena za spavanje ne djeluje i samo mi je pogoršalo mentalno zdravlje, jer sam je pokušavala uspavljivati i provodila sate radeći to potpuno bezuspješno,  a drugo: moja je kći pametna.  Ona zna kada treba na spavanje. Baš poput tebe. Ponekad jednostavno nije umorna pred spavanje."

U drugom isječku, nazvanom "koji je najveći roditeljski mit koji ste ikada čuli?" dodaje: "Trening spavanja ne daje djeci bolju kognitivnu prednost u kasnijem životu. Znanost pokazuje da djeca koja su uvježbana za spavanje zapravo uopće ne spavaju više od djece koja nisu uvježbana za spavanje, odnosno one koje nemaju točno određeno vrijeme za spavanje."

Možda te zanima... Poruka prijateljima i obitelji: Molim vas, nemojte mojoj djeci davati smeće Vrtić

Opušteno i kada je riječ o obrocima 

Kristyn kaže: "Ne brinem se o tome koliko i kada jede. Ne paničim što danas nije dovoljno pojela. Znanost je dokazala da se djeca vrlo rijetko bude tijekom noći jer nisu dovoljno pojela tijekom dana.  Ne probude se ako su gladna osim ako gladuju. Očito. A ako se usred noći ipak probude gladni? Zar je to tako čudno? Probudite li se ponekad usred noći gladni? Vjerojatno da. Ono što više volim jest da se pobrine da sluša svoje tijelo.

Ako u tom trenutku kad joj poslužujem hranu nije gladna, to je u redu. Možda je 20 minuta kasnije postane gladna, i to je u redu, tada ću je nahraniti.  Razmislite o tome kako se osjećate kad ste gladni i kada želite hranu. Vaše je dijete potpuno isto, ali bez iste vrste mehanizama samokontrole. I bez mogućnosti da samo može otići na užinu. "Stoga, ako želite moj savjet, prestanite se stresirati o tome što vaše dijete jede i kada, i dopustite im da vam to kažu i pokažu."

Možda te zanima... Kada ti vidiš kaos, tvoje dijete vidi samo jednu jako dobru mamu! Roditelji

Kći pravi nered koliko želi?

 "Dopustila sam svom djetetu da bude neuredno, stvarno jako neuredno. Toliko mi se sviđa da postane neuredna pa joj napravim sve ove posebne senzorne materijale kako bi mogla postati još neurednija," poručila je te dodala da je neuredna igra izuzetno važna za razvoj. "Zašto je neuredna osjetilna igra zaista dobra za razvoj djece: odlična je za kognitivni razvoj i pomaže u razvoju i poboljšanju pamćenja te potiče jezični razvoj, osobito apstraktne pojmove. Doista pomaže smirivanju uznemirenog djeteta.

Nadalje, nestrukturirana igra poboljšava fine i grube motoričke sposobnosti kao i koordinaciju ruku i očiju, između niza drugih stvari. "Povrh toga, takva je igra uključiva i svako se dijete može uključiti u neurednu senzornu igru. S kćeri radim puno senzornih igara. Radim to gotovo svaki dan." Krysten je ranije otkrila kako je njena kći napustila svoju dječju sobu i kako sada spava u bračnom krevetu, umjesto u krevetiću.

Možda te zanima... Zašto je nestrukturirana igra izuzetno važna za djetetov razvoj? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.