Školarci Slobodne aktivnosti 05. srpnja 2019.

U spomen na preminulog sina preplivat će 50 hrvatskih otoka

Foto: Facebook/RokOtok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na svakom "osvojenom" otoku Ribafish će zabiti zastavicu, a prije nego što se plivajući uputi na sljedeći otok namjerava se družiti s djecom i njihovim roditeljima okupljenim na plaži s namjerom podizanje svijesti o važnosti vremena koje provode zajedno

Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i bloger u spomen na tragično preminulog dvanaestogodišnjeg sina Roka, 6. srpnja počinje jedinstveni projekt "RokOtok". Ribafish planira doplivati do svih naseljenih hrvatskih otoka (njih 50) u dvije ili tri etape.

U prvoj etapi od 6. do 30. srpnja plivat će oko južnodalmatinskih otoka, a sljedeće godine na redu je srednja Dalmacija, najavio je.

Možda te zanima... Obiteljski odmor čini djecu sretnom dugo nakon što završi Vrtić

Na svakom "osvojenom" otoku zabit će zastavicu, a prije nego što se plivajući uputi na sljedeći otok namjerava se družiti s djecom i njihovim roditeljima okupljenim na plaži s namjerom podizanje svijesti o važnosti vremena koje provode zajedno. Nastojat će na zabavan način potaknuti njihovu radoznalost i želju za igrom i zabavom na otvorenom daleko od zaslona računala i mobitela, ali ih i informirati zašto je bitno ekološki odgovorno ponašanje. Plivanjem od otoka do otoka ovaj neustrašivi putnik želi upozoriti i na činjenicu da su hrvatski otoci slabo povezani s kopnom, a još slabije međusobno.

'Cijeli projekt je zbog Roka'

Ribafish i njegov sin Rok bili su pravi avanturisti i zajedno su putovali kad god su im obveze to dozvoljavale, a jedan od zajedničkih planova bio im je bio obići sve hrvatske otoke. Nakon tragedije Ribafish je u snu dobio ideju za RokOtok i odlučio je pretvoriti u stvarnost.

10 važnih stvari koje sam naučio otkad sam izgubio sina

"Cijeli projekt je zbog Roka. On će svake sekunde biti sa mnom. U svakoj kapi mora ja vidim njega i kad će boljeti ruke od plivanja, znat ću da mi je cilj da na 50. otoku izađem i stavim zastavicu. Tad ću znati da sam ispunio obećanje i dovršio našu putničku i istraživačku priču. Zajedno smo prošli 18 županija i uvijek se sjetim mjesta koja smo posjetili. Pokušavam te bolne trenutke pretvoriti u sretne jer tih 12 godina bilo je prekrasno. Danas, na primjer, kad vidim jezero Petnja, gdje smo skakali i bježali od stršljena, umjesto da plačem, nasmiješim se i smatram to lijepom uspomenom", rekao je Ribafish za 24sata i opisao kako će izgledati njegova druženja s djecom nakon svake plivačke etape: 

"Doći ću na najbliži rt, upiknuti zastavicu i to znači da je otok osvojen. Dolazim do bova, javljam se djeci, otplivamo na obalu i ispričam im o ekologiji, hrvatskim otocima i očuvanju tradicije, putovanjima, avanturizmu i istraživanju, napravimo mali kviz. Tad se bacamo u potragu za skrivenim blagom, zagonetnim predmetom koji je u međuvremenu sakrio na otoku netko s broda. Čestitamo onome tko ga pronađe, no imamo poklončiće za sve. Pokazivat ću im, primjerice, plastičnu čašu i reći im da sam to pokupio usput te pitati znaju li koliko treba da se to razgradi. Netko će reći tri sata, a ja ću odgovoriti: ‘100 godina. Hoćeš li je opet baciti?' Sve će biti kroz smijeh i zezanciju, da shvate zašto je dobro voljeti prirodu i ljude."

Možda te zanima... 50 stvari koje možeš raditi s djecom dok su mala i još uvijek misle da si cool Vrtić

Avantura počinje 6. srpnja iz Dubrovnika odakle će plivati do otoka Koločepa. U prvoj etapi "RokOtoka" u srpnju Ribafish će spojiti 17 otoka. Ukupno će preplivati oko 100 km na 17 ruta. Prosječna ruta je oko 6 km, za što mu ovisno o strujama i vremenu treba prosječno oko dva sata. Za lošeg vremena neće plivati tako da se cijeli program čiji detaljan raspored možeš pogledati ovdje pomiče za jedan dan.

Ribafish je 2001. i 2002. bio veteranski prvak države u daljinskom plivanju, ali kaže da više nije u top formi zato jer radi kao gastro novinar, a i treninge je odrađivao u bazenu gdje su uvjeti daleko pitomiji nego u moru. Ribafisha će pratiti brod na kojem će biti skiper, liječnica, spasilac i snimatelj. Rekao je da svi koji mu se odluče pridružiti, plivaju na vlastitu odgovornost i moraju imati svoju barku.

Projekt #RokOtok možeš podržati uplatom na IBAN: HR3224840081135112591, a više o projektu doznaj na www.rokotok.hr

igra Možda te zanima... Kako se igrati s djetetom i kad ste umorni i nemate vremena Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.