Beba Razvoj u 1. godini 07. lipnja 2023.

Program Rođeni za čitanje: Pedijatri će djeci poklanjati slikovnice u 249 ustanova

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatri će prilikom redovitog pregleda pokloniti slikovnicu sukladno dobi djeteta, odnosno četiri različite slikovnice u periodu od šest mjeseci do polaska u školu, kazala je idejna začetnica programa u Hrvatskoj, pedijatrica Marija Radonić.

U sklopu nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje", vrijednog oko 265.000 eura godišnje, pedijatri u 249 ustanova prilikom redovitog pregleda poklanjat će slikovnice sukladno dobi djeteta, istaknuto je u utorak na predstavljanju.

Program će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama.

Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje/skrbnike uputiti da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o djetetovim osnovnim potrebama te da se razvojem predčitalačkih vještina u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi čitalačkoj pismenosti.

Možda te zanima... 7 neobičnih stvari koje rade izrazito inteligentna djeca Vrtić

Pedijatri će prilikom redovitog pregleda pokloniti slikovnicu sukladno dobi djeteta, odnosno četiri različite slikovnice u periodu od šest mjeseci do polaska u školu, kazala je idejna začetnica programa u Hrvatskoj, pedijatrica Marija Radonić.

Glavna poruka roditeljima je, ističe, interaktivnost, međusobni dijalog djeteta i roditelja. "Svrha programa nije djecu naučiti čitati i pisati do odlaska u školu nego da odrastu s ljubavi prema čitanjem", naglasila je.

Navela je da je 2014. napravljeno istraživanje koje je pokazalo da u hrvatskim obiteljima što su djeca mlađa rituali čitanja manje zastupljeni, uglavnom ispod deset posto. 

"To nas je uvjerilo da s ovim programom moramo ići dalje, na nacionalnu razinu", kazala je Radonić, dodavši da čitanje povećava razinu čitalačke pismenosti, utječe na razvoj jezika, razvija želju za čitanjem, ojačava vezu roditelja i djece i utječe na kompletan razvoj djeteta.

 | Author: Boris Šćitar/PIXSELL Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

"Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece"

"Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece drago mi je da je ovakav program dio naše strategije za poticanje čitanja", poručio je premijer Andrej Plenković. 

Radi se o aspektu terapeutskog učinka te može pomoći najmanjima koji imaju poteškoća u izražavanju, rekao je premijer te izrazio nadu da će program biti populariziran.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da je sve počelo 2017. kad je usvojena strategija poticanja čitanja i u kojoj je program "Rođeni za čitanje" bio postavljen kao jedan od programa koje žele pokrenuti.

Prema službenim statističkim podatcima u Hrvatskoj se u prosjeku rodi 36.000 djece godišnje, a Ministarstvo kulture i medija tiskat će, kaže, i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, koje su autorski rad naših autora pisaca i ilustratora.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti zaustavljanje i preokretanje negativnih trendova smanjenog interesa za čitanje", poručila je Obuljen Koržinek, dodavši da su uložili i u 12 novih bibliobusa koji bi trebali pridonijeti popularizaciji čitanja kod najmlađe publike.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu.

Program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva, uz podršku Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Možda te zanima... Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.