Školarci Slobodne aktivnosti 04. studenoga 2022.

Slikovnice koje potiču razvoj djece i mladih

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obožavate li djeci prije spavanja čitati priče? Ili ste i u odrasloj dobi zaljubljenici u kvalitetne slikovnice? Interliber je i ovaj put dobra prilika da dopunite kućnu biblioteku najnovijim naslovima za djecu i mlade.

Školska knjiga objavila je mnoštvo novih naslova među kojima su pomno odabrana djela najuglednijih svjetskih i domaćih autora, nagrađivane knjige, interaktivne slikovnice za najmlađe i druga zanimljiva izdanja kojima se potiče razvoj motoričkih vještina, kreativnosti i pustolovnog duha te ljubav prema čitanju i očuvanju prirode.

Serijal edukativnih i interaktivnih slikovnica nadahnutih filmovima o Harryju Potteru

 

 | Author: Promo Foto: Promo

Predmeti žudnje svih ljubitelja najslavnijega čarobnjaka u povijesti

Knjige i filmovi o Harryju Potteru te razni prateći suveniri predmet su žudnje njegovih obožavatelja diljem svijeta. Među njima je i sedam poslastica u kojima će uživati svi veliki i mali ljubitelji čarobnjačkoga svijeta. To su vježbenica za buduće čarobnjake Harry Potter – Čarolije Hogwartsa, čarobna slikovnica s naljepnicama Harry Potter – Prizori iz čarobnjačkog sela Hogsmeadea, čarobna grebalica Harry Potter – Skriveni Hogwarts, vodič za Hogwarts Harry Potter – Mapa za haranje, čarobnjački dnevnik Harry Potter – Domovi Hogwarts i oslikane knjige Harry Potter – Bitka za Hogwarts i obrana čarobnjačkog svijeta te Slavne vještice – Djevojke koje su obilježile čarobnjački svijet.

Te edukativne i interaktivne oslikane knjige, slikovnice, vježbenice i dnevnici (u prijevodu Ane Briški Đurđevac) potiču razvoj grafomotoričkih vještina, a sadržavaju i fantastične darove poput čarobnog štapića koji je ujedno i čitač svega onoga zapisanoga nevidljivom tintom, drvenih pisaljki kojima se otkriva skriveni magični svijet, kapice za olovke, naljepnica i šablona uz čiju pomoć djeca mogu naučiti crtati. Svaki pravi obožavatelj, neovisno o dobi, poželjet će imati ih na svojoj polici!

LEGO® knjižice s edukativnim aktivnostima – serijal Harry Potter™, Ninjago, City i Star Wars™

 | Author: Promo Foto: Promo

Nepogrešiva kombinacija u kojoj će uživati cijela obitelj

Kolekcija LEGO® sadržava dvadesetak knjižica s privlačnim aktivnostima, edukativnim pričama i stripovima, zagonetkama, bojankama, prepoznatljivim figuricama i atraktivnim 3D scenama uz koje mašti nema kraja. Pustolovine hrabrih policajaca, uzbudljive misije nindža, opasni susreti mladih čarobnjaka i galaktičke avanture junaka Star Warsa… Obiteljski tulum bez granica! Ali ne samo to. Zabavnim slaganjem kockica i LEGO® figurica u slobodnoj igri te čitanjem priča i rješavanjem zadataka djeca najbolje uče i koriste se svim svojim osjetilima i maštom te tako istražuju vlastite interese i razvijaju kreativnost. Ne zaboravimo, već više od 70 godina generacije djece odrastaju uz LEGO®.

Neil Packer: Jedan i jedinstven

 | Author: Promo Foto: Promo

Nagrađena knjiga talentiranoga Neila Packera

Mnoge su stvari, poput DNK, čvrsto definirane, ali način na koji odlučujemo živjeti svoj život čini nas jedinstvenim. Upravo je to poruka briljantno osmišljene i oblikovane slikovnice Jedan i jedinstven, pobjednice u kategoriji neknjiževnih tekstova na Sajmu dječje knjige u Bologni 2021. Ta neobična knjiga velikog formata (u prijevodu Vedrana Pavlića) svidjet će se svima koji su odmalena fascinirani razvrstavanjem pojmova u kategorije.

Iznimno nadareni autor slikovnice Neil Packer, poznat i kao ilustrator bestselera Putovi svile Petera Frankopana, poigrava se idejom razvrstavanja na primjerima životinjskog carstva, glazbenih instrumenata, umjetničkih projekata, oblaka, jabuka i drugih predmeta i pojava. Čitatelji će upoznati dječaka Karla koji istražuje na koje je sve načine razvrstan naš svijet, kako nam kategorije pomažu, koliko su prilagodljive i nesavršene te što se sve u našem životu opire kategorizaciji.

Piotr Socha, Monika Utnik-Strugała: Higijena – Živopisna povijest čistoće i nečistoće

 | Author: Promo Foto: Promo

Majstorski ilustrirana i zabavno napisana povijest higijene

U fascinantnoj knjizi Higijena – Živopisna povijest čistoće i nečistoće, koju je majstorski ilustrirao Piotr Socha, a preveo Adrian Cvitanović, saznat ćete nevjerojatne pojedinosti o vonjajućim pričama diljem svijeta.

Za razliku od kineskih careva koji su još prije više od tisuću godina puštali vodu u zahodske školjke, stanovnici europskih gradova u isto su vrijeme izlijevali „sumnjiv” sadržaj iz lonaca – na ulicu! Srednjovjekovni kršćanski svetci smatrali su prljavštinu simbolom pobožnosti, a Japanci su bili zapanjeni neurednošću portugalskih putnika koji su na njihove otoke stigli u 16. stoljeću. Dok se Napoleon Bonaparte satima brčkao u kadi, britanske barokne šik-dame toliko su rijetko čistile svoje divovske vlasulje da su se u njima razmnožili miševi!

Običaji koje su ljudi prakticirali u različitim razdobljima i na različitim mjestima pokazat će vam da nije uvijek sve onakvo kakvim se na prvi pogled čini te da su svi ljudi, unatoč svojim osobitostima i mušicama – jednaki.

Liz Pichon: Ratovi cipela

 | Author: Promo Foto: Promo

Duhovita CIPELASTIČNA pustolovina kakvu još niste doživjeli

Jedna opaka zlikovka. Dvoje odvažne djece. Par letećih cipela iz vaših najluđih snova. To su glavne odrednice knjige Ratovi cipela Liz Pichon, duhovite CIPELASTIČNE pustolovine kakvu još niste doživjeli!

Liz Pichon svi pamtimo kao autoricu urnebesno smiješnog serijala o Tomu Gatesu koji je preveden na 43 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji. Njezine su knjige osvojile prestižne nagrade, među ostalim i Nagradu Roalda Dahla za najsmješniju knjigu, Waterstonesovu nagradu za dječju knjigu i književnu nagradu Blue Peter.

Popularna britanska autorica ovaj nam put, u prijevodu Petre Matić, daruje novu priču o obitelji Stopalović koja se našla u pustolovini života – sudbina Cipelgrada ovisi o njihovoj odvažnosti i paru letećih cipela iz najluđih snova. Opaka zlikovka Petra Platform namjerava zauzeti cijeli grad i pretvoriti ga u Platformgrad – grad u kojem će zavladati šiljaste, glomazne i nestabilne platformice i u kojemu će baš sve biti kako ona želi (a Petra je gadna mustra).

Veljko Barbieri: Kuharica za male čarobnjake

 | Author: Promo Foto: Promo

Bajkovita knjiga s receptima pretvorit će male gurmane u obiteljske chefove

Kuharica za male čarobnjake dragocjena je knjiga u kojoj su priče, legende i bajke neizostavan sastojak kuharske čarolije. One nas nadahnjuju i vode kroz prošla vremena u kojima susrećemo špiljske ljude i Gilgameša, bečke kneginjice, engleske princeze i grčke bogove te upoznajemo afričke i kineske legende, ali i lokalne priče o caru Dioklecijanu koji je obožavao raštiku.

Namaz iz špilje prvih ljudi, pašteta iz bečke bajke, zvjezdana juha od češnjaka i peršina, krumpiri gospodara Sunca, patlidžani onesviještenog imama, sveto proso kineskih bogova, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove, astečka puretina oholog cara… samo su neki od maštovitih recepata koje je autor knjige prilagodio malim kuharicama i kuharima. To bajkovito štivo koje će mladima na posve nov način otkriti svijet hrane prekrasno je ilustrirala Ana Salopek.

Sandrine Andrews: Mali Monet, Mali van Gogh, Životinje

 | Author: Promo Foto: Promo

Interaktivna igra s remek-djelima svjetskoga slikarstva

Tralalart – umjetnost za najmlađe serija je koja upoznaje najmlađe čitatelje s djelima velikih umjetnika Claudea Moneta, Vincenta van Gogha, Franza Marca, Albrechta Dürera, Henrija Rousseaua i drugih svjetski poznatih slikara. U Malome Monetu i Malom van Goghu djecu sa svojim umjetničkim djelima upoznaju sami umjetnici koji im se obraćaju u prvom licu i pozivaju ih na interakciju uz konkretne upute: pomakni, podigni, spusti… Djeca zajedno s umjetnicima promatraju slike, a zatim se zabavljaju mijenjajući prizor vrhovima prstiju!

Igrajući se tvrdoukoričenim slikovnicama, s nevjerojatnom lakoćom u svoje pamćenje upisuju umjetnine koje su izložene u najprestižnijim svjetskim muzejima, poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Muzeja Orsay u Parizu ili Muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. U toj interaktivnoj igri s remek-djelima svjetskoga slikarstva mladi se čitatelji od najranije dobi na zabavan način upoznaju s vrhunskom umjetnošću i razvijaju finu motoriku. Dvostruki dobitak!

Jessica Courtney Tickle: Orkestar priča priču – Učim svirati

 | Author: Promo Foto: Promo

I vaše dijete može svirati klasičnu glazbu

Mnoga istraživanja pokazuju da glazba utječe na cjelovit psihofizički razvoj što znači da roditelji trebaju itekako paziti na izbor glazbe koju puštaju u blizini svoje djece. Jedan od najboljih i najsigurnijih načina da potičete zanimanje za klasičnu glazbu i za kvalitetne knjige glazbene su slikovnice iz popularne serije Orkestar priča priču Jessice Courtney-Tickle. Uz dosad poznate naslove iz tog iznimno popularnog serijala (Karneval životinja, Orašar, Labuđe jezero, Trnoružica i Četiri godišnja doba), u novoj slikovnici Orkestar priča priču – Učim svirati mali čitatelji mogu oživiti poznate klasične melodije.

U knjizi koju je na hrvatski jezik prevela Katarina Ivanjek djeca uče svirati klavir tako da slijede oblike i boje prema predlošcima na tipkovnici. Na jednostavan i lak način naučit će svirati poznate klasične skladbe i doživjeti melodije, ritam i glazbene tehnike koje su ih učinile jedinstvenima.

Idealna knjiga za zabavno obiteljsko druženje i poboljšanje dječjega motoričkog i socijalno-emocionalnog razvoja. I vaše dijete može svirati klasičnu glazbu!

Eleanor Levenson, Paul Boston: Svijet politike – 100 stvari koje je dobro znati

 | Author: Promo Foto: Promo

Ključni politički pojmovi objašnjeni djeci i mladima

„Osim ako ne živite kao pustinjak, skriveni u nepristupačnoj špilji te nikad ne vidite druge ljude i ništa ne kupujete, korisno je biti upućen u politiku. Zapravo, čak su i pustinjacima potrebna ta znanjaˮ, ističe autorica knjiga za djecu Eleanor Levenson, „inače neće znati kako trebaju reagirati ako neki političar odluči zauzeti njihove špilje.ˮ

Pisati o politici na zabavan i jednostavan način te objasniti ključne političke pojmove svima razumljivim jezikom velik je izazov. Vješto ga je svladala Eleanor Levenson, iskusna profesorica političkih znanosti i novinarstva, koja je uspjela definirati stotinu političkih koncepata u samo stotinjak riječi. Pridružio joj se vrhunski ilustrator Paul Boston čiji su šarmantni i razigrani radovi osvojili naklonost mnogih svjetskih nakladnika. Rezultat je odlična knjiga Svijet politike – 100 stvari koje je dobro znati. Na hrvatski jezik preveo ju je Vedran Pavlić.

Riz Reyes, Sara Boccaccini Meadows: Sadi – Dječji vodič za biljke i kako ih saditi

 | Author: Promo Foto: Promo

Savršen uvod u uzgoj biljaka s junačkim moćima

Superjunake najčešće zamišljamo kao ljude s nevjerojatnim sposobnostima i moćima, no možemo li to reći za cvijeće i ostale biljke? Često zaboravljamo koliko čudesne mogu biti biljke – čine ono što mi ne možemo i spašavaju naše živote samim postojanjem na našem planetu.

U slikovnici Sadi – Dječji vodič za biljke i kako ih saditi (u prijevodu Vedrana Pavlića) upoznajte petnaest vrsta biljaka i gljiva s junačkim moćima te istražite njihove neočekivane rođake i zanimljivu prošlost. Saznat ćete da je slasna rajčica rođakinja smrtonosnog velebilja, a zelena salata prvo povrće uzgojeno u svemiru! Slijedite iscrpne upute kako ih sami možete uzgojiti bez obzira na to imate li veliko dvorište ili samo osunčan prozor.

Svejedno je otkud početi, od metvice, junakinje arome i ljekovitosti, rajčice, junakinje učinkovitosti i oprašivanja, bundeve, junakinje zaštite i suradnje, ili lisnatoga kupusa, junaka vitamina i vitalnosti… Jedno je sigurno – ako uživate u uzgoju biljaka, nikad nećete prestati učiti.

Možda te zanima... Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.