Školarci Škola 17. prosinca 2019.

Skraćeni praznici zbog nadoknade nastave: Što kažu mame?

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitali smo nekoliko roditelja iz raznih dijelova Hrvatske kakve informacije su dobili u školama svoje djece, što misle o nadoknadi nastave skraćivanjem praznika i subotama

Rok osnivačima škola da Ministarstvu obrazovanja predaju konačne prijedloge odrađivanja nastave bio je ponedjeljak, 16. prosinca, a kako su mnoge županije tijekom ponedjeljka još slale podatke, ministarstvo će u sljedećim danima objaviti konačne podatke o tome koje škole imaju koliko nastavnih dana i sati za odradu, a do kraja ovog tjedna u svim osnovnim i srednjim školama trebali bi se održati roditeljski sastanci kako bi roditelji dobili obavijesti o nadoknadi nastave za njihovu školu.

Većinom će se za odrađivanje iskoristiti zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja. Ravnatelji će opravdati učenike koji taj tjedan izostanu zbog skijanja, ali samo one čiji roditelji unaprijed opravdaju izostanak te potvrde da djeca zaista idu na skijanje, doznaje 24sata

Nastava traje do 19. lipnja

Učenicima u školama čiji je osnivač Grad Zagreb nastavna će godina trajati samo dva dana dulje od planiranog: prema ranije objavljenom kalendaru, nastava je trebala završiti 17. lipnja, ali će se zbog nadoknade produljiti do 19. lipnja. Izuzetak su maturanti kojima će, umjesto planiranog 22. svibnja, nastava trajati do 28. svibnja.

Također Grad Zagreb odlučio je da je ponedjeljak, 23.12. radni dan i da zimski praznici službeno počinju 24.12.

Neke su o kalendaru rada već obavijestile roditelje, no većina roditeljskih sastanaka održat će se do kraja ovog tjedna. Pitali smo nekoliko roditelja iz raznih dijelova Hrvatske kakve informacije su dobili u školama svoje djece, što misle o odluci o nadoknadi nastave skraćivanjem praznika i subotama.

 | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mama petero djece i naša kolumnistica Danijela iz Zagreba kaže da će od njeno dvoje školske djece od četvero školaraca ići 23.12 u školu.

"Drugi tjedan nesuđenih zimskih praznika će također ići u školu s danom zakašnjenja. S obzirom na to da će ravnatelji sve izostanke opravdati uopće ne vidim potrebu za srdžbom roditelja", rekla je.

Marlena iz Duge Rese u Karlovačkoj županiji mama je troje djece, tj. jedne školarke koja ide u 3. razred osnovne škole. "Svjesna sam da se sada treba nadoknati zaostalo gradivo. Za blagdane nemamo nekih osobitih planova, no voljela bi da su djeca kod kuće i da možemo zajedno uživati u uređivanju kuće, izradi kolača i općenito da bude što manje stresa. Ukoliko bude nadoknade uoči blagdana što se tu može, neću biti posve sretna s tom spoznajom, ali ako se to tako riješi nije neki veliki problem. Nema potrebe za dramom oko toga, izgubljeno se sada treba nadoknaditi i odraditi", kaže.

Tatjana iz Čakovca (Međimurska županija) ima dvoje školske djece, Gloria ide u 4. razred, a Vinko je prvašić.

"Nemam ništa protiv nadoknada i manje praznika tijekom školske godine, jer čim će se više nastava odužiti kroz ljeto, to će gore biti za djecu jer čim zatopli i počne vrijeme bazena i igre na otvorenom, oni gube koncentraciju i volju za učenje, a tim više što je pred kraj školske godine najviše testiranja ili je potrebni učiti za ispravak ocjena", rekla nam je.

Ne sviđa nam se nadoknada nastave subotom jer djeca imaju izvanškolske aktivnosti

Martina iz Zagreba ima dvoje školaraca, Iskru koja ide u 4. razred i Tristana koji ide u 8. razred i kaže da joj je jasno da se gradivo mora nadoknaditi i nema ništa protiv da se djeci skrate praznici, ali ne sviđa joj se prijedlog da djeca idu u školu subotom.

"Moja djeca, vjerujem kao i mnoga druga, imaju izvanškolske aktivnosti koje se odvijaju vikendom što bi značilo da će aktivnosti koje vole morati propuštati. Također, kad govorimo o nadoknadi gradiva ne govorimo samo o jednom predmetu nego o šest ili sedam opsežnih predmeta, posebice za učenike viših razreda. Vikende često koristimo da se gradivo prethodnog tjedna utvrdi i razjasni, da se dijete odmori i druži s prijateljima. Ako će djeca ići u školu subotom onda im preostaje samo jedan dan za učenje. Podržavala sam štrajk učitelja, međutim bilo bi mi krivo da se nadoknada gradiva prevali na leđa učenika jer i oni imaju pravo na odmor i svoje slobodno vrijeme", objašnjava.

Oko subota s njom se slaže i mama Natali iz Male Subotice u Međimurskoj županiji čija kći Aida ide u 5. razred. "Skraćeni praznici neće nam poremetiti planove, obzirom da na zimovanja ne odlazimo. Iskoristit ćemo dva tjedna za posjete rodbini i malo se družiti s prijateljima. Ne odobravam nadoknade subotom jer mi je dijete sportašica i subotom i nedjeljom odlazi na natjecanja pa ćemo morati opravdati te dane. Produžetak školske godine je neophodan jer su djeca "izgubila" mnogo, a gradivo treba nadoknaditi. Nama neće smetati jer na ljetovanje odlazimo većinom u 8. mjesecu. Jedino što mi se ne sviđa, imam osjećaj da se sad ove dane nakon štrajka samo "juri" s gradivom i gotovo svaki dan su ispiti", kaže.

Ana iz Jelse s otoka Hvara (Splitsko-dalmatinska županija), mama je dvoje školaraca, David ide u 5. razred, a Eva u 4. razred.

"Meni kao roditelju nadoknade ne smetaju, a ni djeci nije problem. Mi smo štrajk podržavali i kod njih ne postoji negativan stav. Prošle godine također su imali kraće zimske praznike, tada je tjedan dana kasnije počela nastavna godina, "ukrasti" će se po koja subota i nema nenastavnih dana. Jedino će malo teže biti u lipnju, nastava će trajati tjedan dana duže jer se neće kratiti proljetni praznici (običaji Velikog tjedna koji su duboko ukorijenjeni u stanovništvo otoka)", kaže.

Barbara iz Vela Luke s otoka Korčule (Dubrovačko-neretvanska županija) mama je dječaka Filipa koji ide u 8. razred i djevojčice Lucije koja ide u 5. razred. "Nemamo ništa protiv skraćivanja zimskih praznika jer živimo na moru i iskreno, nama su ta tri tjedna ionako previše. Teže bi bilo da moraju u školu subotom. Mi smo štrajk podržavali i dobro je kad se ljudi bore za svoja prava", objasnila nam je.

Što ti misliš o nadoknadi nastave skraćivanjem praznika i subotama? Napiši nam u komentarima ispod članka ili na Facebook stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.