Školarci Škola 07. rujna 2020.

Razgovarali smo s roditeljima čija djeca su danas krenula u škole i svi se slažu u jednom...

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova godina neće biti samo stresna prvašićima već svima - učenici, roditelji, nastavnici, ravnatelji, čistačice, domari… Ovo će biti nikad izazovnija školska godina.

Počela je nova školska godina, nikad čudnija, nikad izazovnija. Nešto više od 464 tisuće učenika danas kreće u novu školsku godinu, od toga njih 318 tisuća osnovnoškolaca. Maske, posebni ulazi, skraćeni satovi, a za više od 1500 djece ponovno - ekran i online nastava. 

Ova godina neće biti samo stresna prvašićima već svima - učenici, roditelji, nastavnici, ravnatelji, čistačice, domari… Ovo će biti nikad izazovnija školska godina. 

Sa sinom pričamo otvoreno, svjestan je svih mogućih problema

Ivanin sin Borna ove godine kreće u prvi razred, a za missMamu otkrila nam je što očekuje od ove izazovne školske godine i kako je protekao prvi dan u školi.

"U ovoj školskoj godini gdje se susrećemo s potpuno novim izazovima moje dijete je krenulo u prvi razred. Brige oko korone ne doživljava dramatično, veće je uzbuđenje školska torba, promjena naspram vrtića i upoznavanje novih prijatelja. Očekujem da će steći radne navike, uklopiti se u razred i puno toga naučiti", kaže mama Ivana čiji je sin Borna danas krenuo u prvi razred. Dodaje kako će joj najveći izazov biti samostalni odlazak u školu i odvijanje situacije s pandemijom. "Pošto je jako samostalan nemam većih briga za njega. S njim smo razgovarali o trenutnoj situaciji i svjestan je svih mogućih problema". Nadam se kako će se situacija odvijati povoljno te da neće doći do online nastave jer ju "za jednog prvašića smatram izrazito izazovnom", kaže Ivana K

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Obzirom da je prvi dan škole za prvašiće poseban,ove godine je sve to palo u vodu zbog epidemije. Ali ipak su se učitelji potrudili na najbolji mogući način dočekati svoje prvašiće i njihove roditelje. "Okupili smo se na školskom igralištu uz sve epidemiološke mjere te su učiteljice uz prigodnu pjesmu pozdravile prvašiće i roditelje. Nakon prozivanja po razredima djeca su otišla na fotografiranje i kratko upoznavanje, Zadovoljna sam s cjelokupnom organizacijom i poštivanjem svih uputa", ispričala nam je Bornina mama i naša čitateljica Ivana K.

U školi je sve organizirano bez greške, ali roditelji ipak brinu koliko će to potrajati

Svoje iskustvo s nama je podijelila i mama Jelena M. čija je kćer danas krenula u treći razred.

"Impresionirana sam načinom na koji se škola organizirala, iskorišteni su i aktivirani svi ulazi u školu (kroz dvoranu, požarni...). Napravljen je poseban raspored za ulaske u školu po razredima koji funkcioniraju bez greške, primjerice jedan razred ulazi u 7:30, drugi u 7:45...Sve je organizirano na sekundu, sve je napravljeno da bi se izbjegli susreti. Učiteljica dolazi po djecu u određeno vrijeme prema rasporedu, roditelj čeka ispred svojih vrata u dvorištu s drugim roditeljima iz istog razreda. Količina učinkovitosti me je ugodno iznenadila. Također organizirali su precizan raspored za izlaske u dvorište kako bi stimulirali boravak na svježem zraku. Ali usprkos odličnoj organizaciji škole, roditelji pokazuju strepnju da škola nije čudotvorna i ako virus uđe u škole sva dobra organizacija tada pada u vodu. Također, djeca se druže u parkovima van škole, u domovima, tko to može spriječiti. Iako moja kćer ne treba nositi masku, njezina učiteljica je nosi", kaže nam Jelena.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Možda te zanima... Već je 2111 djece u samoizolaciji, nedostajat će nastavnika i osoblja Školarci

Dezinfekcija je obavezna, o svemu se vodi računa, ali klinci su usprkos svemu sretni

Razgovarali smo i s Elvirom I., ocem dvojice sinova Lukasa i Erika koji su ove godine krenuli u prvi razred.

"Jedan roditelj ulazi samo s djetetom u školu, roditelji imaju maske, djeca ne. Kao bi se izbjegla gužva i susretanje, ulazi se na posebne ulaze. Dezinfekcija je obavezna i o svemu se vodi računa. Svaki dan će im se mjeriti temperatura koja će se upisivati u informativku. Maksimalno se smanjio broj izlazaka na hodnike. I svaki razred u drugo vrijeme ima obrok.

Klinci su sretni, nemaju taj osjećaj što to znači. S njima u razredu je i par prijatelja iz vrtića. Erik  je sjedio s prijateljem iz vrtića pa je super sretan, a Lukas je dobio nekog 'nepoznatog' klinca pa je bio malo tužan. Ali nema razloga jer će 8 godina sada biti zajedno i svi će postati najbolji prijatelji.

Dobili su popis što još sve treba kupiti još za školu. Dobili su raspored sati. I poklone od učiteljice koja se stvarno potrudila da im uljepša prvi dan škole",
ispričao nam je Elvir.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Na školskom igralištu nema miješanja, ali djeca se brzo prilagode

"Što se tiče organizacije mislim da ovako kako su danas organizirali neće moći biti izvedivo u svakodnevici kroz duži period", kaže nam Maja G, mama jedne trećašice te dodaje: "Mislim da će se vratiti na stari protokol ulaska u školu, koji nije bio vezan za razred i vrijeme."

Što se tiče same organizacije u školi prvi dan kaže kako je promjena u tome što nema izlazaka na hodnik pod malim odmorom, te je obavezno nošenje maske kad idu na WC. "Svako ima svoje maramice, dezinficijense i bočice iz kojih piju. Doručak i ručak je po razredima u određeno vrijeme u restoranu, a užina u razredu. Nema tjelesnog u zatvorenom...", priča nam Maja. "Takav je protokol bio i u svibnju i bilo je sve u redu. Na školskom igralištu se trude da nema miješanja djece, ali ništa prestrogo. Djeca se brzo prilagode, a zagrljaje nadoknade na 'boćarskom'", dodaje Maja. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Prvi dan škole imali su samo dva sata. Sutra će krenuti u svoju učionicu, a školski sat će im trajati 40 minuta", rekla nam je mama Željka čija je kćerka danas krenula u 4. razred kojem se jako veseli. Što se tiče posebnih mjera Željka kaže: "Mjere im temperaturu, a kada neće biti u svojoj matičnoj učionici svi će nositi maske".

Kako će to sve funkcionirati ova mama nam ne može još ništa reći, vidjet će se pravo stanje kroz neko vrijeme

 | Author: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Možda te zanima... Prekrasno mamino pismo djetetu prije polaska u školu Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.