Školarci Škola 07. rujna 2020.

Već je 2111 djece u samoizolaciji, nedostajat će nastavnika i osoblja

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krenula je nova školska godina. U osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu.

Maske, posebni ulazi, skraćeni satovi, a za više od 1500 djece ponovno - ekran. To je situacija koja nas iščekuje danas, prvog dana nove školske godine u trenutku jačanja epidemije korone u Hrvatskoj. Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika.

U osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu. S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji.

  • Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a
  • Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu)
  • Model C je nastava na daljinu.
Možda te zanima... Pripreme u punom jeku: Školski satovi bit će skraćeni u više stotina škola Školarci

Prema posljednjim podacima, u samoizolaciji je nešto više od 1500 djece i stotinjak prosvjetnih radnika. Ipak, većina djece će se napokon vratiti u učionice i među prijatelje. Oni stariji redovnu nastavu nisu vidjeli punih šest mjeseci. Kako bi se koliko-toliko redovna situacija održala što dulje, Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe kako je ključno da se u školama dosljedno provode epidemiološke mjere.

"Najvažnije je sačuvati radnike. Nije isto kad se zarazi učenik ili nastavnik. Ako se zarazi jedan učenik, škola može nastaviti s radom", rekla je Pavić Šimetin za N1. 

Prema epidemiološkim mjerama, škola se zatvara ako većina nastavnika mora u samoizolaciju. O tome odlučuju epidemiološki timovi zaduženi za to područje. Dosad je već šest škola prijavilo kako će u potpunosti krenuti s nastavom na daljinu. Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin za Jutarnji list rekao je kako će se online nastava prvi tjedan provoditi prema prošlogodišnjim sadržajima, uz dosta ponavljanja. 

No Ministarstvo je propustilo priliku na vrijeme osigurati jednake uvjete za nastavu na daljinu pa će opet stradati ranjive skupine učenika, kao i daroviti učenici, upozorava GOOD inicijativa. Hitno treba ujednačiti sadržaje koje će djeca učiti u najrazličitijim modelima nastave, ističu.

Inače, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, od nedjelje je zabilježeno 72 djece u dobi od 0 do šest godina koja su pozitivna na Covid-19, njih 210 pozitivnih od sedam do 18 godina. Ukupno je 282 pozitivne djece, a 2111 je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 149 prosvjetnih djelatnika, 38 prosvjetnih djelatnika je pozitivno.

U osam škola nastava je počela online, a dvije su odgodile početak godine za idući tjedan.

 | Author: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Za učitelje u samoizolaciji moraju tražiti zamjene

Ravnatelji su pripremljeni da se krene i u djelomičnu, pa i potpunu nastavu na daljinu, a do nedjelje navečer već je devet škola prijavilo kako će odgoditi početak školske godine ili krenuti odmah s online nastavom jer im je većina nastavnika i zaposlenika u samoizolaciji.

"To će biti i najveći problem za održavanje redovne nastave, jer će biti izuzetno teško pronalaziti zamjene za zaposlenike u kratkim rokovima. Zaista moramo vidjeti iz dana u dan kako će sve funkcionirati", istaknula je za 24 sata Marija Luković ravnateljica osnovne škole "Gustava Krkleca" u novozagrebačkom naselju Travnom.

Ona i njezine kolege požalili su se kako ravnatelji opet većinu informacija saznaju iz medija, iako su višekratno apelirali na ministra Radovana Fuchsa da im se pravovremeno šalju informacije koje se tiču škola.

Tako su, primjerice, u nedjelju navečer na web-stranici ministarstva objavljeni tzv. GIK-ovi, planovi kako će se izvoditi gradivo u ovoj školskoj godini, a ravnatelji su to saznali iz medija.

Prema donesenim planovima, u većini predmeta zamišljeno je da se prva dva tjedna ponavlja gradivo.

Možda te zanima... Prekrasno mamino pismo djetetu prije polaska u školu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.