Školarci Škola 03. rujna 2020.

Pripreme u punom jeku: Školski satovi bit će skraćeni u više stotina škola

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ministarstvo prikuplja zahtjeve za skraćivanjem školskih satova, zapošljavanjem spremačica, a iz županija javljaju kako će im trebati još novca za organizaciju prijevoza učenika putnika i nabavku maski

Do srijede je izdano nekoliko stotina suglasnosti školama za skraćenje školskog sata s 45 na 40 minuta, javlja Novi list. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ističu, U Gradu Zagrebu dopuštenje je dobilo 48 srednjih i 16 osnovnih škola, u Gradu Splitu 29 osnovnih škola, u Čakovcu za 5, u Gradu Vinkovci za sedam škola.

Skraćenje sata u školama koje rade u dvije smjene odobreno je u Splitsko-Dalmatinskoj, Brodsko-posavskoj županiji, te u Koprivničko-križevačkoj županiji za 13 osnovnih škola.

Ministarstvu je dosad stiglo i 135 zahtjeva za dodatnim zapošljavanjem spremačica na određeno vrijeme.

Roditeljima su iz škola počele stizati upute za prve dane u školskoj godini, a Vlada je na sjednici usvojila i Odluku o izvođenju nastave u situaciji pandemije korone, prema tri već poznata modela.

Možda te zanima... Preporuke za škole i vrtiće: Osnivači moraju osigurati maske za lice, dezinfekcijska sredstva, dodatne nastavnike, odgojitelje Školarci

Boravak - prednost djeci zaposlenih roditelja

Tako su iz Grada Rijeke objavili kako su sve njihove osnovne škole spremne započeti s nastavom prema uputama nadležnog ministarstva, Stožera civilne zaštite  i epidemiologa kojima je cilj sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19 . 

Grad Rijeka  je za sve učenike viših razreda i odgojno-obrazovne radnike nabavio zaštitne maske te osigurao sva potrebna dezinfekcijska sredstva, higijenske i sanitarne potrepštine, a prema potrebama škola,  osigurat će i zaštitne pregrade kako bi se nastava mogla odvijati nesmetano, omogućavajući zdravstvenu sigurnost učenika i radnika, ali i primjenu pozitivnih pedagoških praksi.

Sve su škole pripremile protokol postupanja u slučaju pojave virusa u ustanovi  i osigurale prostoriju za izolaciju, ako se simptomi bolesti manifestiraju u školi, za vrijeme trajanja nastave.

Svi učenici i roditelji će naputke o pravilima ponašanja i odvijanja nastave dobiti od svojih matičnih škola.

Organizacija produženoga boravka odvijat će se također prema modelima i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja. U slučaju organiziranje miješanih skupina učenika boravak će se organizirati u jednoj adekvatnoj, dovoljno velikoj prostoriji (primjerice, školskoj dvorani), na način da je između učenika svakoga razrednog odjela prozirna pregrada ili na način da se program odvija u dvije odvojene ali komunicirajuće prostorije tako da učitelj/ica može nadgledati i komunicirati s učenicima iz obje prostorije istovremeno. Prilikom formiranja skupina u programu produženog boravka prednost će imati mlađi učenici zaposlenih roditelja/staratelja.

Više pročitaj na 24sata

Možda te zanima... 'Preživjeli smo nikad neobičniju, zahtjevniju, nikad tako kaotičnu školsku godinu' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.