Školarci Škola 10. rujna 2019.

'Moj sin od sutra će dobiti svog osobnog pomoćnika, ali ima još puno djece kojoj trebaju, a nisu ih dobila'

Foto: Franjo Lepan/24 sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osmogodišnji dječak s autizmom iz Slavonskog Broda, koji je prvog dana škole ostao bez asistenta i čija je priča rastužila, ali i naljutila domaću javnost, dobit će svog osobnog pomoćnika u nastavi. Pitali smo tatu kako je njegovom sinu prošao drugi dan škole i jesu li zadovoljni

Na inicijativu Grada Slavonskog Broda dječak prvog razreda Osnovne škole Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, od sutra dobiva svog osobnog asistenta.

"Da, istina je, moj sin je dobio svog pomoćnika i njemu treba pomoćnik, i riješili su naš problem, ali vjerujem da postoji još puno djece koja su ostala bez pomoćnika ili više djece dijeli jednog pomoćnika", rekao nam je tata Hrvoje Kozmus u današnjem telefonskom razgovoru.

Možda te zanima... Otac prvašića s autizmom: 'Moj sin ostao je bez asistenta, htio sam iskočiti iz kože' Školarci

Kako doznajemo od Hrvoja, drugi dan škole prošao je odlično za njegovog sina prvašića. "Supruga je bila cijeli dan s njim u razredu, na nastavi, upoznali su asistenta kojeg je naš sin trebao dijeliti s još dvoje djece. A to je ono što smo htjeli već prošlog tjedna kad smo bili u školi; upoznati asistenta, objasniti mu kako se postaviti u raznim situacijama s našim djetetom, kako reagirati, što mu treba i tako svima olakšati taj prijelaz, školi, asistentu i našem djetetu", objasnio je Hrvoje i osvrnuo se ponovno na jučerašnji događaj:

"Budući da se priredba od jučer odužila, mi smo morali čekati vani ispred škole, nismo znali u koju učionicu ući jer nam nitko ništa nije govorio. Nismo ni znali u koji razred naše dijete ide jer je prozivka bila tek nakon priredbe. Mi smo htjeli ući u razred i čekati. Predugo smo morali čekati vani i to je izazvalo frustracije kod našeg djeteta, koje ima autizam i reagira drugačije nego druga djeca".

'Bez medijske pompe od svega toga ne bi bilo ništa'

Hrvoje također zahvaljuje svima, a posebno medijima koji su napravili pompu oko njihovog slučaja jer vjeruje da bez toga ne bi bilo ništa.

"Hvala svima, mi smo dobili osobnog pomoćnika, ali žao mi je što problem nije riješen jer vjerujem da je ostalo još djece bez pomoćnika u nastavi, a na koje imaju pravo", naglasio je tata čija je jučerašnja objava na Facebooku do sada prikupila više od 21 tisuća reakcija, 6000 dijeljenja i preko 2 i pol tisuće komentara.

Možda te zanima... U vrtićima nedostaju asistenti i program za djecu s teškoćama u razvoju Vrtić

Inače, potaknut informacijom ravnateljice OŠ Hugo Badalić o izostanku s nastave dvije sestre kojima je za školsku godinu 2019./2020. dodijeljen pomoćnik u nastavi, a za koje su postojale opravdane indicije da su s obitelji odselile iz Hrvatske, Grad Slavonski Brod odmah je poduzeo sve kako bi utvrdio realno stanje, imajući u vidu slučaj dječaka koji je posljednja dva dana privukao pozornost javnosti, doznajemo iz priopćenja Ureda gradonačelnika Slavonskog Broda.

Nakon što je od strane ravnateljice OŠ Hugo Badalić provjereno da je obitelj odselila iz Slavonskog Broda, nastojeći izaći u susret dječaku prvog razreda OŠ Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, Grad Slavonski Brod promptno je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih obavijestio o novonastalim okolnostima uz molbu da se pomoćnik preusmjeri dječaku u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek.

Zahvaljujući inicijativi Grada Slavonskog Broda te brzoj reakciji resornog Ministarstva koje je prepoznalo ovu priliku, dječaku je dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi koji će mu već od sutra pomagati u svakodnevnim školskim obvezama.

"Iznimno nam je drago što smo uspjeli izaći u susret dječaku čija nas je priča sve dirnula. Zahvaljujem ravnateljici što nam je skrenula pozornost na ovu priliku, ali i Ministarstvu koje je brzom reakcijom odobrilo naš prijedlog", izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. 

Možda te zanima... Nasilje nad djecom: Okrećemo li glavu iz straha ili jer nas se to ne tiče? Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marrias

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem  e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.