Školarci Škola 09. rujna 2019.

Otac prvašića s autizmom: 'Moj sin ostao je bez asistenta, htio sam iskočiti iz kože'

Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Prošli tjedan bili smo u školi jer smo htjeli sina upoznati s asistentom, učiteljicom, školom. Tada nam nisu rekli da asistenta neće biti prvog dana škole. Danas smo saznali da je na troje prvašića s teškoćama u ravzoju namijenjen jedan asistent, što je također nevjerojatno', rekao nam je Hrvoje Kozmus

Prvi je dan škole jedan od najvećih i najvažnijih dana u životu svakog mališana. Upravo zato još više rastužuje slika koja dolazi iz Slavonskog Broda. Hrvoje Kozmus, otac osmogodišnjeg dječaka s autizmom objavio je na svom Facebook profilu fotografiju svog uplakanog sina koji sjedi pred školskim vratima sam uz koju je napisao:

"Škola za budućnost... Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole, čeka pomoćnika u nastavi... Pomoćnika nema... Nitko nam ništa nije htio reći prije iako smo bili u školi. Da bi danas saznali... Nema pomoćnika, na obuci je.. E i da... Jedan pomoćnik na troje djece... TROJE DJECE... Stvarno "krasno"... Hvala vam na "prekrasnom prvom danu škole"...".

Njegova objava rastužila je, ali i naljutila roditelje, asistente u nastavi i zaposlenike u školama diljem Hrvatske i već ima 4000 reakcija, 1400 dijeljenja i preko 600 komentara.

Rekli su nam dođemo nakon priredbe

"Prošli tjedan supruga i ja smo bili u školi, htjeli smo sina pripremiti na školu, upoznati ga s učiteljicom i asistentom. Budući da je naš sin dijete s poremećajem iz spektra autizma, senzibilan je i nije mu ugodno u prostorima gdje je buka i puno ljudi, a treba mu vrijeme da se prilagodi na novi prostor, rekli su nam da u ponedjeljak, prvog dana škole, dođemo nakon priredbe. Došli smo u školu, priredba se odužila, htjeli smo da ga asistent odvede u učionicu da tamo pričeka, ali asistenta nije bilo. Ova fotografija nastala je kad smo čekali", rekao nam je Hrvoje u telefonskom razgovoru.

Inače, Hrvoje je otac dvojice sinova, stariji ima 15 godina, a mlađi osam i ove godine je krenuo u prvi razred osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu. Pitali smo ga što su im rekli u školi.

"Nevjerojatno mi je da škola prošli tjedan nije znala da danas neće biti asistenta, a danas mi je rečeno da je još na obuci. Također, za sva tri prvašića s posebnim potrebama koji će svo troje ići u isti razred, poseban (u kojem će učiti hrvatski, prirodu i matematiku) i redovan (u kojem će učiti likovni, glazbeni i tjelesni), namijenjen je samo jedan asistent u nastavi. Samo jedan na troje djece!", ispričao nam je te objasnio da se boji kako će biti teško tom asistentu, pogotovo ako još nije prošao obuku, jer morat će pomagati troje djece s teškoćama u razvoju, ne jednom.

Ne treba šutjeti, pogotovo kad se radi o našoj djeci

"Razočaran sam i s roditeljima druge dvoje djece s posebnim potrebama koji su u istoj situaciji. Supruga i ja pitali smo ih što ćemo poduzeti, hoćemo li se žaliti, a oni su samo odmahnuli glavom. Došlo mi je da iskočim iz kože. Objavio sam fotografiju na Facebooku i nisam imao pojma da će izazvati takav interes javnosti, ali treba se buniti, ne treba šutjeti, pogotovo kad se radi o našoj djeci", priča Hrvoje.

Inače, njegov sin, koji je dosada pohađao vrtić, jako se veselio školi, a mama ga je učila i čitati i pisati. 

"Do pete je godine išao u gradski vrtić u kojem je na dvije odgajateljice bilo 35 djece, tada je većinom provodio vrijeme sam u kutu, pa smo ga upisali u drugi vrtić, u sklopu ustanove Zlatni Cekin u kojem su u grupi od desetero djece bile tri odgajateljice, a moj sin išao je tamo i na terapiju kod rehabilitatora. To je osoba koja je najbolje poznavala mog sina i puno mu je pomogao", ispričao je.

Možda te zanima... U vrtićima nedostaju asistenti i program za djecu s teškoćama u razvoju Vrtić

Hrvoje i supruga za svoje dijete dobili su odobrenje za pomoćnika u nastavi, koje su predali u školi, a škola je zatražila pomoćnika od Grada. Budući da u ovoj školi više razrede trenutno pohađa troje djece s teškoćama u razvoju od kojih svako dijete ima svog asistenta, troje prvašića (dvoje djece s sindromom Down i jedno dijete s autizmom) navodno će dobiti jednog asistenta.

180 djece ostalo bez pomoćnika u nastavi

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" zatražila je u ponedjeljak smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine, bez kojih će u školu krenuti više od 180 djece s teškoćama u razvoju, piše 24sata.

Inicijativa u priopćenju navodi da su razlog tome što su i ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula u školske klupe puna neizvjesnosti brojni problemi koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo tijekom protekle školske godine.

Podsjećaju da od početka inzistiraju na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja te su smatrali da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješavanje te problematike.

Možda te zanima... 'Ja sam Karlo': Dirljivo mamino pismo o teškoj borbi svog sina Vrtić

"Na žalost, ministarstvo je objavilo pravilnik bez uvažavanja javne rasprave, koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama", navodi inicijativa dodajući da su oni na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Kažu da su reagirali i u srpnju kada su dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika, a skoro ništa od onoga na što su upozoravali nije uvaženo i provedeno.

"Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih", upozorava inicijativa.

Poručuju da je još gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jer će zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama više od 600) krenuti u školu ili ostati kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

"Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju", poručuje građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je u ponedjeljak preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu.

Ines Lahorka Možda te zanima... 'Kako sam svog sina izvukla iz autizma' Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marrias

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem  e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.