Školarci Škola 05. ožujka 2020.

Ministri Beroš i Divjak: Dođe li do zatvaranja škola, nastava će se održavati online

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako epidemiološka situacija eskalira, primijenit ćemo ono što je potrebno pa i zatvoriti škole. Ministrica Divjak je rekla da su osigurali alternativne načine adekvatnog školskog programa putem interaktivne internet nastave. Dakle, razmišljamo čak i o tome ako će biti potrebe', rekao je ministar Vili Beroš

Nema novih zaraženih, za sad samo 10. Vjerujem da je to upravo zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak ujutro uoči sjednice Vlade izrazivši nadu da će ova kriza trajati što kraće i da će toplije vrijeme utjecati na virus.

"Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje, talijansko gospodarstvo sad trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način, sprječavajući širenje bolesti, mi se borimo ustvari i za hrvatsko gospodarstvo", rekao je. "Nema potrebe uznemiravati javnost i odgovorno tvrdim da je niz drugih mjera spremno za aktivaciju u onom trenutku kada epidemiološka situacija u Hrvatskoj bude takva da to zahtijeva", rekao je.

U Italiji su zatvorili i sve škole, a ministar poručuje kako je bilo kakva njihova mjera, s obzirom na dramatičnu situaciju u toj zemlji, nama od velike pomoći. Poručuje da se kod nas sigurno neće zatvarati ukoliko epidemiološka situacija ostane ovakva.

"Ako ona eskalira, primijenit ćemo ono što je potrebno pa i zatvoriti škole. Ministrica Divjak je rekla da su osigurali alternativne načine adekvatnog školskog programa putem interaktivne internet nastave. Dakle, razmišljamo čak i o tome ako će biti potrebe", rekao je.

Možda te zanima... Možemo li očekivati zatvaranje škola zbog koronavirusa? Školarci

Generalne zabrane javnih okupljanja, istaknuo je, i dalje nema.

- Ukoliko je riječ o događanju na koji dolaze strani državljani iz regija koje su zaražene, tada se apsolutno predlaže veći oprez. No, ukoliko je riječ samo o hrvatskim državljanima, onda ne postoji rizik jer je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod nadzorom. Imamo tri žarišta, većina tih bolesnika su kontakti prvih izoliranih i situacija je jako dobra - rekao je. 

Idući tjedan bit će još jedan sastanak na kojem će, dodao je, s ministrima unutarnjih poslova razgovarati i o tome kako se pojedina država organizirala u suzbijanju širenja korona virusa. 

Nakon što je u medijima vidio izjave ministra Beroša i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o mogućnosti zatvaranja škola i provođenja online nastave, premijer Plenković malo ih je 'pecnuo' zbog toga i naglasio kako nema nikakve odluke o tome.

- Pratimo situaciju, sve što poduzimamo je trezveno, razborito, odgovorno, transparentno i informativno i nema nikakvih drugih mjera - poručio je.

Ministar Beroš pojasnio je premijeru kako je to naznačeno samo kao teoretska mogućnost u slučaju progresije kliničke slike.

- Htjeli smo naglasiti da čak i u tim okolnostima imamo rješenja, ali to je daleko od realizacije - rekao je Beroš.

djevojčica pedijatar kašalj Možda te zanima... Roditelji, nema razloga za paniku, pratite službene informacije HZJZ-a Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.