Školarci Škola 11. kolovoza 2023.

Dr. Rajović o ovisnosti djece o mobitelu: Problem nisu djeca, nego roditelji

Foto: Zarko Basic/PIXSELL Ranko Rajović, stručnjak za dječji razvoj te autor NTC programa učenja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nizozemska vlada objavila je da će zabraniti mobitele u školama. Odluka bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, a sličnu promjenu najavile su Finska, Engleska i Francuska.

Može li zabrana mobitela u školama riješiti probleme? Stručnjak za dječji razvoj i autor NTC programa dr. Ranko Rajović gostovao je na N1 Srbija i rekao kako zabrana neće riješiti sve probleme poput manjka koncentracije kod djece i vršnjačkog nasilja, ali ipak je potrebno nešto napraviti.

Mnoge zemlje zabranile su korištenje mobitela, a dr. Rajović odavno ukazuje na štetnost korištenja mobitela za razvoj djece te da je to borba koja bi mogla potrajati idućih 10 do 20 godina.

"Imamo problem koji traje godinama i sve više se upozorava koliko mobilni telefoni mogu biti štetni. Sada polako sve države počinju shvaćati koliko upotreba tableta i telefona za djecu nije dobra. Postoji jedno veliko istraživanje koje kaže da djeca koja puno gledaju u telefon povećavaju stupanj agresivnosti, imaju manjak empatije, prag tolerancije im je nizak - kakva je to generacija djece? Ako mi njima ne pomognemo, tko će im pomoći?", rekao je.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

Dr. Rajović smatra da nisu problem djeca, nego roditelji.

"Prvo roditeljima moramo objasniti da je to štetno i zašto je štetno, kao i koje su posljedice, a onda ćemo lako objasniti i djeci", dodao je.

Ovisnost djece o mobitelima je problem, ali doktor Rajović smatra da nije kasno da se počnemo boriti protiv nje.

"Telefoni i svi dopaminski receptori izazivaju ovisnost kod djeteta i ona se javlja vrlo brzo. Evo jednog primjera. Mačka je dobila tablet i leži, sa šapicama drži tablet i gleda druge mačke na ekranu. Potom joj uzimaju tablet, a ona ga hvata sa sve četiri noge i ne da da joj ga uzmu. Zamislite, mačka je razvila ovisnost, pa kako će se onda djeca tome oduprijeti?" upozorio je dr Rajović.

Možda te zanima... S koliko godina djeca trebaju dobiti svoj prvi pametni telefon? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.