Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. veljače 2022.

'Roditelji su opsjednuti mobitelima da nemaju vremena za vlastitu djecu'

Foto: Youtube/scena iz glazbenog spota Dan bez mobitela
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Dok se o ovom problemu govori prvenstveno iz kuta ovisnosti djece i mladih o tehnologiji, mi smo htjeli iz perspektive djeteta upozoriti na taj nedostatak žive komunikacije i prisutnosti roditelja koji previše vremena provode na mobitelu', kaže Dragana Vučić Đekić, mama dviju djevojčica koje pjevaju i glume u spotu Dan bez mobitela

Povodom 6. veljače kada se obilježava Svjetski dan bez mobitela (The World Day without mobile phones), obitelj Đekić iz Zagreba snimila je pjesmu i glazbeni spot čija je poruka izrazito društveno angažirana i upućena svima koji su ovisni o mobitelima, a posebno roditeljima.

"Pjesma 'Jedan dan bez mobitela' nastala je kao reakcija na jedan veliki društveni i odgojni problem - a to je ovisnost odraslih i djece o mobitelima pri čemu dolazi do zabrinjavajućeg otuđenja u obiteljima. Međutim, dok se o ovom problemu govori prvenstveno iz kuta ovisnosti djece i mladih o tehnologiji, mi smo htjeli i slikom i riječju iz perspektive djeteta upozoriti na taj nedostatak žive komunikacije i prisutnosti roditelja koji previše vremena provode na mobitelu", objasnila nam je Dragana Vučić Đekić, mama dviju djevojčica koje pjevaju i glume u spotu Dan bez mobitela te autorica pjesme (stihove i glazbu napisala je u suradnji s profesoricom glazbe Ivom Markić).

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

U pjesmi se govori o ovisnosti odraslih o mobitelima upravo zato jer su roditelji prvi modeli djeci i ako roditelji doma ili u vožnji stalno zure u mobitel, šalju sms poruke ili telefoniraju, odašilju djeci poruku kako je takvo ponašanje prihvatljivo.

"Ljudska izdržljivost je zapanjujuća. Dokumentirano je da postoje ljudi koji bez hrane mogu izdržati čak više od dva mjeseca, bez vode 3 do 8 dana, bez kisika 5 do 10 minuta. Međutim, rijetki su primjerci ljudske vrste koji mogu preživjeti jedan dan bez mobitela, a da pri tome ne pokazuju znakove uznemirenosti ili apstinencijske krize", ispričala nam je naša sugovornica i navela kako su mobiteli zamijenili satove, kamere, foto albume, novčanike, alarme, pamćenje,  a izgleda da mijenjaju i obitelj, prijatelje i međuljudske odnose. 

"Ako mama i tata non-stop zure u mobitel, kao u spotu, kako će istovremeno očekivati od djeteta da zuri u knjigu? U pjesmi i spotu smo htjeli pokazati kako mobiteli često zamjenjuju čovjeka i međuljudske odnose. U ovom slučaju ispaštaju djeca", kaže.

Sprječavaju li TV i mobiteli zaista učenje jezika i govora?

Aranžman za pjesmu napravio je Enes Tvrtković, a spot snimio Josip Šuker. Pjeva sedmogodišnja Aura Đekić, a u spotu glumi obitelj: roditelji Dragana i Neven, sestra Pia, baka Nevenka i djed Boris.

"Za razliku od spota, srećom, u privatnom životu nismo opsjednuti mobitelom, volimo putovanja i izlete u prirodu. Poruka na kraju ovog dramatičnog spota je ipak optimistična i jasna: Ponekad samo treba odložiti mobitel i uživati u trenutku", rekla je mama Dragana koju smo pitali imaju li njena djeca, a ako nemaju hoće li dobiti mobitel. "Djeca su još premala (imaju šest i sedam godina ) da bi imali svoje mobitele i uopće ne znam kada će ih dobiti."

Inače, Dragana je nedavno pokrenula prvi Youtube kanal na kojem djeca samostalno pripremaju veganska jela, a neke recepte govore čak i u rimi, a i pokretačica je programa dramskih radionica za poticanje humora kod djece - Dramatuljci

eksperiment fb Možda te zanima... Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.