Školarci 22. rujna 2022.

S koliko godina djeca trebaju dobiti svoj prvi pametni telefon?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu missMAME raspravlja se trebaju li djeca već u osnovnoj školi dobiti mobitel, a psihologinja Miranda Novak savjetuje kako prvo treba definirati koji je pravi razlog kupnje mobitela – lakša komunikacija ili lakša kontrola

Prema istraživanju tvrtke Influence Central, djeca dobivaju svoje prve pametne telefone s 10 godina, što je dvije godine ranije nego što je to bio slučaj 2012. godine. S druge strane, neka djeca, prema stručnjacima za sigurnost na internetu, svoj prvi pametni telefon dobiju već sa sedam godina, piše New York Times. 'Mislim da će se prosječna dob u kojoj djeca dobiju svoj prvi pametni telefon sve više i više spuštati jer je roditeljima dojadilo dodavanje svojih mobitela djeci na korištenje', rekla je Stacy DeBroff, izvršna direktorica tvrtke Influence Central.

No, pitanje je trebaju li djeca već u prvom razredu osnovne škole imati mobitel? Kada je uopće pravo vrijeme za njega? Zapitala se to naša čitateljica te na forumu missMAME otvorila temu o prvom mobitelu.

"Moja kćer ide u drugi razred i nema mobitel. Općenito, dogovor između nas par roditelja što nam djeca idu zajedno u razred je da im ne kupujemo dok ne prestanu biti boravkaši. Mislim da je mojoj kćeri važnija igra i razgovor s prijateljicama nego buljenje u neku igricu pod odmorom. A koga bi i zvala?! S prijateljima je do pola 5, a od pola 5 sa mnom. To je bio moj argument na pitanje 'Mama, zašto ne mogu dobiti mobitel?'" , napisala je mama. Druga čitateljica svojoj je djevojčici, koja ide u prvi razred, dala mobitel, no smije ga koristiti samo u kući i to za slušanje glazbe, igranje igrica i slikanje brata.

Rizik od elektroničnog nasilja

Profesoricu psihologije dr. sc. Mirandu Novak pitali smo kada bi djeca trebala dobiti prvi mobitel i treba li im kupovati skupe najnovije modele te na što bi sve roditelji trebali obratiti pažnju kod odabira mobitela.

"Iskreno mislim da je kupnja mobitela odluka svakog roditelja i da je jako teško iz pozicije psihologa propisivati vrijeme za prvi mobitel. Pitanje je koji je pravi razlog kupnje mobitela, smatra li roditelj smatra da je dijete dovoljno zrelo, je li komunikacija topla i otvorena i ima li u njega povjerenja. Ako je razlog kupnje mobitela lakša komunikacija, standardni mobitel je dovoljan", smatra psihologinja.

Ako roditelji djetetu ipak odluče kupiti smartphone, psihologinja ističe kako je kod njegovog korištenja najveći rizik povezan s elektroničnim nasiljem pa bi roditelji prvo trebali podučiti djecu o pravilima i sigurnom ponašanju na Internetu kako bi se znali zaštititi. "Kao i s drugim važnim temama u obiteljskom životu, ako su stvari kvalitetno postavljene, dijete će od roditelja tražiti pomoć ako naiđe na situaciju koja je rizična", objašnjava dr. sc. Miranda Novak.

Možda te zanima... Ovisnost o ekranima je stvarna! Evo kako pomoći djetetu da ne razvije ovisnost.... Školarci

Kupovina iz pogrešnog razloga

Naša čitateljica Frančo u forumu je napisala kako su njezine djevojčice prvi mobitel dobile s 11 godina jer su krenule u školu u drugo mjesto. "Trebale su mobitel radi prijevoza. Dijete mora nekako javiti gdje je i kako će kući. A i ja volim tu i tamo provjeriti gdje je i s kim je", napisala je Frančo.

Kupovanje mobitela djetetu da bi bilo sigurnije ili da bi ga lakše kontrolirali, često roditelji navode kao razlog kupovine, kaže psihologinja. Kada je riječ o smartphoneu, ističe, važno je da roditelji upozore dijete na opasnosti korištenja svih tehnologija s posebnim naglaskom na to kako se zaštititi.

"Mudro je da roditelj prati kako se dijete ponaša, no ne preporučujem špijuniranje, kontrolu ili pak nepovjerenje. To je znak da roditelj nema povjerenje u dijete i da ga ne smatra odgovornim, ali i znak toga da je možda djetetu smartphone kupljen iz pogrešnih razloga", smatra psihologinja.

Mobitel nije stvar prestiža

Vrlo se često događa i da dijete zbog pritiska vršnjaka zahtijeva skupi model mobitela, a roditelji su tada u nezavidnoj situaciji jer djetetu moraju objasniti da mobitel nije stvar prestiža, već potreba. Psihologinja objašnjava kako je riječ o situaciji sličnoj onoj kada dijete želi skupu odjeću ili pak skupe igračke.

"Ako roditelji kupuju skupi mobitel djetetu kako dijete ne bi bilo pod pritiskom vršnjaka, šalju mu krivu poruku o njemu, novcu, vrijednostima, pravim prijateljima. Roditelj ne treba djetetu ispunjavati sve želje nego voditi računa o svim potrebama, a to nije isto", naglašava psihologinja.

Puno je kvalitetnije ako roditelj iskreno razgovara s djetetom, nastavlja psihologinja, ili mu čak i prizna da se i on osjeća pritisnut. "Ni jedan roditelj ne želi da dijete bude tužno, ali je iznimno važno biti realan. Važno je da roditelji time ne 'kupuju' ljubav djeteta. Postoji i opasnost da dijete skupim stvarima procjenjuje koliko je ono samo vrijedno. Sva djeca žele pripadati i dobro se uklopiti, ali je na roditeljima da njeguju samopouzdanje djeteta, da ga podrže u tome da ima svoje ja i svoje mišljenje. Stvari koje dijete ima ne mogu biti zamjena za dobru sliku o sebi koja je najvažniji zaštitni čimbenik", kaže psihologinja.

Jasne granice temelj odnosa

Čitateljica Leona na našem je forumu napisala kako svojoj kćerkici nije kupila mobitel jer smatra kako jednostavno za njega nije zrela.

"Znam da bi igrala igrice pod satom, bez obzira koliko ja s njom razgovarala. Stavila sam joj četku za češljanje u torbu pa se češljala i gledala u ogledalce pod engleskim . Ne želim ni misliti što bi bilo da sam joj nabavila mobitel", piše Leona06.

Psihologinju smo pitali što učiniti u takvoj situaciji, odnosno kako djetetu objasniti zašto još nije vrijeme za mobitel, a dr. sc. Novak odgovara kako su iskren razgovor, jasne granice i toplina temelj kvalitetnog odnosa.

"Ako roditelj smatra da dijete još ne treba imati mobitel, važno je da to jasno i glasno kaže. Roditelj je odgovorna osoba i u redu je da se postave granice. Istovremeno, važno je i da kod postavljanja granica roditelj uvaži osjećaje djeteta. Primjerice, vidim da si tužna/razočarana zbog toga. Razumijem to. Jasno mi je da ti je važno da imaš mobitel kao i svi drugi, ali ja smatram da je prerano. Djeca vrlo jasno prepoznaju kada je roditelj odlučan i jasan, ali i jasno prepoznaju kada ih želi zaštititi", zaključuje dr.sc. Miranda Novak.

Gledanje televizije Možda te zanima... Jedna česta dječja navika dovodi do problema u ponašanju, tvrdi studija Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.