Školarci Zdravlje osnovnoškolca 10. prosinca 2019.

Zbog mobitela kod djece dolazi i do promjena na mozgu!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca kažu da surfaju po internetu sat, dva, a u stvari prođe i po sedam sati. Ubrzo postaju ovisni o mobitelu, a liječenje je teško, kaže dr. Ante Bagarić

Nema sumnje u to da neograničen pristup djece i mladih mobitelu i internetu može stvoriti ovisnost. Prvenstveno se to vidi po stalnoj potrebi da svako malo provjeravaju poruke i pregledavaju sadržaj na internetu te da tome posvećuju sve više i više vremena. A ako im roditelj ograniči pristup mobitelu, mogu postati ljuti, skloniji svađi i buntovničkom ponašanju. Ovako psihijatar doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u Klinici za psihijatriju Vrapče, komentira zaključke nove studije objavljene u časopisu BMC Psychiatry o tome da neograničeni pristup mobitelu kod mladih može dovesti do ovisnosti i da ovisničko ponašanje razvije njih 23 posto ili gotovo četvrtina mladih.

Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana?

Stručnjaci Sveučilišta King’s College iz Londona, naime, analizirali su podatke o 42.000 mladih iz 40-ak ranijih studija o štetnom utjecaju mobitela i došli do zaključka da čak 23 posto njih, ili gotovo četvrtina mladih, razvije ovisnost, što se manifestira kao nemogućnost da kontroliraju vrijeme koje provode s mobitelom u ruci. No ono što je zabrinjavajuće, kod mladih se razvija osjećaj tjeskobe i panike ako im se pristup mobitelu zabrani.

Možda te zanima... Kakve veze ADHD kod djece ima s video igricama i ekranima? Školarci

"U početku dijete počne sa surfanjem od sat do dva na dan, a onda se to vrijeme produljuje na 5, 6, 7 sati, često i noću, pri čemu često nemaju svijest o tome koliko su dugo na internetu. Mladi često znaju reći da surfaju sat ili dva, dok roditelji primjećuju da je to i po 5 ili 6 sati na dan", pojašnjava.

Dodaje kako se ovisnik s vremenom u potpunosti fokusira na sadržaje o kojima je postao ovisan, tako da gubi interes za druge stvari, od svakodnevnih obaveza kod kuće i u školi, pa do svega onoga čime se bavio ranije, te emocionalno osiromašuje, a takvo ponašanje dovodi i do promjena na mozgu, koje se danas mogu dokazati i na magnetnoj rezonanci.

"Teško je reći koliko vremena može proći dok se ne razvije ovisnost, to ovisi i o djetetu i okolnostima, ponekad godina, dvije ili tri. No odvikavanje, odnosno liječenje svakako može biti jako teško. Ljudi koji su ovisni izgube kapacitet za promjene te racionaliziraju, tako da uvijek imaju razlog za svoje ponašanje i teško prihvaćaju potrebu da promijene navike. Zato je puno onih koji pokleknu", kaže dr. Bagarić.

Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno

Ako ti stalno ‘visiš’ na mobitelu, što drugo možeš očekivati od djeteta? Provjeravaj koliko dijete provodi na mobitelu, tu vrijedi pravilo što manje, to bolje, kaže liječnik. I ti trebaš biti primjer - ako tijekom večere pregledavaš elektroničku poštu, što drugo možeš očekivati od djeteta?

računalo kompjuter ovisnost Možda te zanima... Zbog televizije i mobitela kasni jezično-govorni razvoj kod djece Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • madox

    zašto iskeno ne kažete koje su promjene na mozgu. struka mi je i osobo bježim od upotrebe telefona kojeg je društvo radi modnog trenda implementiralo u sve vidove od banke ovog ,onog i za mene nepotrebno dalo još veču potrebu telefonskog korištenja. djeca također uzimaju stvari zdravo za gotovo jer je trendovsko ponašanje njima specijalno naklonjeno ,idolpoklonstvo pogotovo. svi koriste pa ču i ja nebitno jel mi treba moram se uklapati. posljedice su do sada bile u povojima ali su postale vidljive jer se ovo koristi več dovoljno dugo da se vidu promjene i nisu dobre. skoro 30 %tanja siva kora u mozgu ??? šta to znaći .pa definitivno vam sa tom tanjom korom u mozgu djete nije pametnije več gluplje. ravnoteža motorika u segmentu limbičkog djela razvitka djeteta to čini 2 trečine mozga kojeg djete zapostavlja i šta se desi kad nešto ne koristite??? zakržlja ,atrofira. a i znanost je nedavno potvrdila da je telefon zbog interneta i sadržaja osakatio doslovno ,,osakatio,,mozak kod svih korisnika. ne pmatimo ne razmišljamo ne zaključujemo ne predviđamo jednom rječju posatjemo sve gluplji. kanite se gluposti počnite čitati a dicu vanka i zabranite im ta sranja kako sebi tako i njima telefon je treba ostati telefon samo za javljanje bez sadržaja i interneta. imate doma računalo i disciplinu korištenja. to je jedini način. a da ne spominjem zračenje koje ne bih ovdje zbog teme...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.