Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 24. veljače 2020.

Svađe među prijateljima: Kako pomoći svom povrijeđenom djetetu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u prijateljstvima uvelike pronalaze identitet i svoje mjesto pod suncem. S prijateljima često dijele svoje najdublje tajne i svoje najveće radosti. Naravno, kad nešto pođe po zlu,osjećaju se razočarano, povrijeđeno, izdano, piše Martina Jurilj, magistra edukacijske rehabilitacije

Prijateljstvo je najljepša stvar na svijetu, složit ćeš se. I tvojoj djeci to je vjerojatno trenutno najvažnija stvar na svijetu ako su već petogodišnjaci, školarci ili tinejdžeri… Iako je prijateljstvo prekrasno, znamo kako ponekad djeci može biti problematično u kompliciranim odnosima i svijetu koji tek pokušavaju shvatiti.

Vjerojatno su ti poznati ovi scenariji s tvojom djecom i njihovim prijateljima. Tvoj sin dolazi kući iz škole i loše je volje, prijatelji iz škole nisu ga pozvali na igranje video igrica. Ili tvoja kćer dolazi iz škole i samo odjuri u svoju sobi, ljutito odgovori “Ostavite me na miru” i zalupi vratima svoje sobe. Kasnije saznaš da su joj se prijateljice toga dana u školi smijale kada su saznale da je zaljubljena u Matka. I to su njemu rekle. 

Možda te zanima... 3 mita zbog kojih roditelji bullying ne shvaćaju ozbiljno Školarci

Djeca u prijateljstvima uvelike pronalaze identitet i svoje mjesto pod suncem. S prijateljima često dijele svoje najdublje tajne i svoje najveće radosti. Naravno, kad nešto pođe po zlu,osjećaju se razočarano, povrijeđeno, izdano. Tebi se, kao i ostalim roditeljima, sve čini kao mala sitnica jer znaš da će sve to tako brzo proći i sve će se nekako riješiti. Ali tvome djetetu u tim se trenucima ruši njegov svijet. I treba tvoju pomoć. 

Saslušaj dijete i pokaži smirenost i vjeru u njega

Pa što učiniti i reći kad dijete dođe k tebi povrijeđenog srca, kako mu tada pomoći?

Najprije treba pozorno saslušati što se dogodilo, saslušati cijelu situaciju bez prekidanja, od početka do kraja. Najčešće već na početku razumijemo kako slijedi kraj priče i poželimo nešto reći nadajući se da ćemo smiriti dijete te uštedjeti i sebi i njemu vremena. Ali time bismo samo umanjili djetetove osjećaje i dali mu do znanja da ne želimo razumjeti njegovu stranu. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Događaj može biti sitnica za koju znate da će uskoro vaše dijete riješiti skupa sa svojim prijateljima, no ako vas situacija iz nekog valjanog razloga uznemiri, važno je da ne reagirate burno pred svojim djetetom. Ako snažno reagirate, pretvarate incident u katastrofu. Tvoje je dijete već dovoljno uzrujano, ne trebaš ga dodatno uznemiriti, zar ne?

Tvoje će dijete vrlo pažljivo gledati na tvoju reakciju, zato mu pokaži smirenost i vjeru u njega. Pošalji poruku za koju misliš da se može nositi s tim. Podsjeti ga da su se loše stvari događale i prije, prisjetite se skupa kako je uspio savladati dosadašnje situacije. 

djevojčice prijateljstvo Možda te zanima... Osobine djece koja lako sklapaju prijateljstva Školarci

Dom je utočište, djeca crpe energiju i snagu iz poznate i sigurne okoline

Nakon što je dijete ispričalo cijelu priču, već se i sada vjerojatno osjeća lakše. Važno mu je bilo podijeliti to sa bliskom osobom za koju zna da ga voli i podupire. Sada je vrijeme za odvraćanje pozornosti s udobnim i poznatim rutinama doma. Dom je utočište, djeca crpe energiju i snagu iz poznate i sigurne okoline. Nemojte se pretvarati da se ništa nije dogodilo, no ako je kod kuće sve dobro i normalno, ostatak svijeta možete osvojiti. Poigraj se sa svojim djetetom, napravite neku zajedničku aktivnost, zajedno prošetajte ili učinite ono što vas najviše veseli raditi kada ste zajedno. 

Kada se dijete oraspoloži nakon zajedničke aktivnosti te se odmakne od svojih velikih emocija, tada je vrijeme za razgovor. Koliko god to bilo primamljivo reći djetetu kako se može nositi sa situacijom, pokušaj to ne učiniti. Ako želimo da nam djeca odrastu odrastu u zrele osobe koje mogu donositi dobre odluke i djelovati umjesto da samo impulzivno reagiraju, moramo im dopustiti da vježbaju. Dakle, vodi razgovor, ali nemoj preuzimati rješenja umjesto djeteta. Dijete mora samo odlučiti želi li popraviti prijateljstvo ili ne. Ne bi trebalo održavati nezdrava, nesretna prijateljstva. Možda su novi prijatelji odgovor. Postavi djetetu ova važna pitanja i čekaj na njegov odgovor. 

Potiči ga da ima puno različitih prijatelja i da bude dobar prijatelj

Prijateljstvo je u djetinjstvu intenzivno i ponekad može biti jako burno, ali dječji sukobi su kratkog vijeka. U većini slučajeva ove uznemirujuće incidente prilično će brzo riješiti sami.

rasprava svađa mama sin Možda te zanima... Što sve djeca uče kroz svađanje i pregovaranje? Školarci

I na kraju, svakodnevno pokušaj razgovarati s djetetom o prijateljstvu, a ne samo kada stvari idu loše. Dijete treba prepoznati što je dobar prijatelj. Kad dođu iz škole ili vrtića i stvari budu u redu, pitaj ga što mu se sviđa kod njegovih prijatelja. Također, dijete mora naučiti i kako ono treba biti dobar prijatelj. 

Izloži svoje dijete velikom mnoštvu potencijalnih prijatelja u različitim aktivnostima izvan škole ili vrtića. I potakni ga da ima puno različitih prijatelja, na taj će način učiti da su prijatelji drugačiji, ali da u svakome od njih može vidjeti nešto dobro što će cijeniti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.