Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. svibnja 2013.

Sve je jača želja za druženjem s prijateljima

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Devetogodišnje dijete sve je više neovisno i svjesno društvenih pravila. Zna kakvo je društveno prihvatljivo ponašanje u većini situacija i zna razliku između dobrog i lošeg. Emocionalno je zrelije i lakše kontrolira svoje frustracije i lakše se suočava s konfliktima. Kada doživljava promjene raspoloženja ili ima ispade bijesa, lakše mu je preboljeti takve osjećaje i riješiti ih. Iako neovisno, i dalje mu je potrebna roditeljska potpora.

Djeca ove dobi žele se uklopiti, a sebe često definiraju kroz vršnjake i osjećaju snažnu pripadnost i odanost grupi. Imaju želju provoditi vrijeme dalje od svog doma i roditelja, na primjer prespavati kod prijatelja.

Razvijanje kritičkog razmišljanja

Vaše dijete pokazuje sve više interesa za ljude i događaje izvan užeg kruga obitelji, a počinje razvijati i simpatije. Dijete može imati i druge uzore u odraslima, poput sportskog trenera ili učitelja. Devetogodišnjaku je važno mišljenje drugih, prijateljstva su mu emocionalno važna, a podložan je i pritisku vršnjaka i druge djece.

Znatiželjan je u vezi svijeta oko sebe i ima puno pitanja. Razmišlja kritički i razvija vlastito mišljenje o stvarima, neovisno o tome što misle njegovi roditelji. Potaknite samopouzdanje kod djeteta i ohrabrite ga da donosi odluke koje su dobre i zdrave za njega.

Stres zbog prenatrpanog rasporeda

Školska djeca mogu biti pod stresom jednako kao i njihovi roditelji. Mnoga djeca imaju raspored prenatrpan izvanškolskim aktivnostima i domaćim zadaćama. Neka djeca mogu biti tjeskobna zbog škole i pritiska da moraju biti uspješna. Neispavanost može imati negativan utjecaj na djetetovo raspoloženje i emocionalno stanje pa je važno da dijete dovoljno spava i odmara se.

Pomaganje u kućanskim poslovima jača odgovornost

Motoričke sposobnosti devetogodišnjaka razvijenije su i jače nego kod mlađeg djeteta. Dijete ima veću kontrolu nad svojim tijelom i veće sposobnosti za sudjelovanje u različitim sportovima. Može obavljati zahtjevnije kućanske poslove i imati veću odgovornost.

Pomaganje u kući djetetu pomaže i u razvijanju odgovornosti, jača njegovo samopouzdanje i osjećaj da je važan dio obitelji. Kako mu ne bi bile mrske te obaveze, svi članovi obitelji trebali bi sudjelovati u kućanskim poslovima.

Još uvijek gube mliječne zube

Vaše dijete se može samostalno brinuti o svojoj higijeni, ali ponekad ga treba podsjetiti da opere zube, da se okupa ili odreže nokte. Ako vaše dijete nosi aparatić za zube, posavjetujte se sa stomatologom oko higijene. Iako devetogodišnjaci već imaju prednje gornje i donje trajne zube, još uvijek gube mliječne zube.

Priprema za pubertet

Devetogodišnjaci se mogu jako razlikovati od vršnjaka u visini i građi tijela, što ovisi o genetici. Kod neke djece pubertet počinje već oko osme ili devete godine, zato je ovo idealno vrijeme za razgovor s djetetom o tjelesnim promjenama koje ga očekuju u pubertetu.

Djeca su već od ove dobi svjesna svog izgleda, a na njih još uvijek u velikoj mjeri utječu roditelji. Ako ste vi tjelesno aktivni, pazite na zdravu prehranu i imate pozitivan stav prema vlastitom tijelu i izgledu, i dijete će slijediti vaš primjer.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.