Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. srpnja 2024.

Ova jedna riječ djetetu može poboljšati samopouzdanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji jedna riječ koju možeš dodati svom vokabularu, a da pomogne tvojoj djeci poboljšati njihovo samopouzdanje i dovesti ih do uspjeha

Znati reći “pravu” stvar kao roditelj je zahtjevno i ne uvijek najlakše. Pretpostavljamo da se ne osjećaš stalno kao najbolji roditelji na svijetu. Ali što ako postoji jedna riječ koju možeš dodati svom vokabularu, a da pomogne tvojoj djeci poboljšati njihovo samopouzdanje i dovesti ih do uspjeha? Bez problema i napora, govorili bi je svojoj djeci, zar ne? Pa, takva riječ postoji, a ta riječ je - “vježbaj.” 

Možda te zanima... Ovi znakovi pokazuju da djetetu nedostaje samopouzdanja Vrtić

Ona kultivira samopouzdanje te “pozitivan stav” kod djece kada koristite riječ “vježba” umjesto češće korištene fraze “pokušaj”, piše Yourtango.

A evo i zašto.

'Pokušaj' podrazumijeva neuspjeh ili sumnju u uspjeh. Od veoma mlade dobi, uvijek su nam govorili “pokušaj ovo”, “pokušaj ono” ili “pokušaj, pokušaj ponovno” ...”samo pokušaj.” Ali “pokušaj” podrazumijeva čin znatiželje i razmišljanja što će se dogoditi umjesto čistog uspjeha.

Ovih 7 roditeljskih pogrešaka uništavaju samopouzdanje kod djece

samopouzdanje kod djeteta | Author: Freepik Foto: Freepik Samopouzdanje kod djeteta

Koliko si puta čula da je netko rekao “pokušali su to toliko puta i nisu uspjeli”? Naš podsvjesni um kaže nam da je pokušavanje izlaz, čak i odustajanje za mnoge. To je riječ koju koristimo kada ne očekujemo uspjeh ili nešto napraviti. “Pa, barem su pokušali.”

Naime, riječ “vježba/praksa”, podrazumijeva poboljšanje i uspjeh. “Vježba te uvijek čini boljim.” Svi koji su dobri u nečemu su vježbali - doktori, glazbenici, sportaši, učenici, i lista ide dalje i dalje. Jesu li to pokušali prvi put da vide žele li to nastaviti i time se baviti, da, ali kada dolazi do poboljšanja, vježbali su. Čak i mala djeca kada uče hodati moraju vježbat. Imaju namjeru prohodati i nastavljaju dok ne prohodaju...to je samo po sebi nevjerojatna lekcija nama odraslima.

Ako u potpunosti želiš izbaciti riječ “pokušaj” iz svog roditeljskog vokabulara (što uistinu preporučujemo), možeš ju zamijeniti frazom usmjeravanja na uspjeh kao, “napravi to” i vidi sviđa li ti se. Ili idemo “proučiti to” pa pogledaj je li to nešto što želiš raditi. Ili možeš reći “provjeri” i vidi što misliš. Ove fraze neće imati negativne asocijacije na riječ “pokušaj.” 

Zamisli scenarij...Majka je svom trogodišnjem sinu rekla “Pokušaj zavezati svoje cipele.” Na što sin odgovori “Pokušao sam. Ne mogu. Ti mi ih zaveži.” A majka je rekla, “Samo vježbaj, vježbom postaješ bolji.” I nakon što ih je uspješno zavezao nakon prvog pokušaja u sebi je ponovio riječ “vježba”...Dakle, što bi više voljela za sebe i svoje dijete, “pokušaj” što podrazumijeva sumnju i neuspjeh – ili “vježbaj” što podrazumijeva poboljšanje i uspjeh. Riječ “pokušaj” teško je izbaciti, ali nemoj biti stroga prema sebi, budi strpljiva i vježbaj. Upamti da te tvoja djeca gledaju i oponašaju sve što radiš i slušaju te.

Možda te zanima... Zašto su neka djeca puna samopouzdanja? Jer im roditelji dopuštaju ovih 5 stvari Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.