Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. siječnja 2018.

Očevo odbacivanje ima puno veći utjecaj na dijete nego što se mislilo

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uloga tate u tome kako njihova djeca razvijaju prijateljstva i društvene vještina puno je važnija nego što mislimo. Blizina i uključenost očeva izuzetno je važna za kasniju uključenost djeteta u društvo

Razumijemo da roditelji imaju ključnu ulogu u odgajanju svoje djece, ali i formiranju njihove ličnosti i kakve će odnose imati s drugim ljudima. No, novo istraživanje pokazuje da očevi mogu imati veći utjecaj na određene aspekte naših života, uključujući kvalitetu naših prijateljstava i razvoj socijalne anksioznosti.

Istraživači s Državnog sveučilišta Pennsylvania otkrili su koliko roditeljsko odbacivanje djeteta stvara promjene i socijalnu anksioznost, što može utjecati na kvalitetu njihovih prijateljstava. Objavili su svoje zaključke u časopisu "Journal of Youth Adolescence" i otkrili da djeca koja su odbačena od svojih očeva imaju veću socijalnu anksioznost od one djece koja nisu bila odbačena.

Možda te zanima... Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu Roditelji

Naravno da možda razmišljate kako se može očekivati da odbijeno dijete od roditelja može kasnije u životu imati problema u svima aspektima, uključujući i društvene vještine, ali istraživanje nije pokazalo iste rezultate s drugim članovima obitelji. "Otkrili smo da odbijanje tate, ali ne i mame, mogu izazvati društvenu anksioznost. Očevi obično nisu uključeni u obiteljska istraživanja, tako da je jako bitno da više znamo o očevima i kako oni utječu na prijateljstva u adolescenciji i samoću", kaže voditelj istraživanja Hio Wa Mak.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prijateljstva stvorena u mladosti temelj su za buduće odnose

Istraživači su pregledali podatke 687 obitelji s djecom (s oba roditelja) koja idu u osnovnu školu. Mame, očeve i djecu ocijenili su u tri različita perioda, kada su djeca bila u šestom, sedmom i osmom razredu. Otkrili da odbijanje roditelja (i mame i tate) povećava osjećaj usamljenosti, dok je isključivanje od strane oca povezano s razvijanjem društvene anksioznosti.

mama, tinejdžerka. kći Možda te zanima... Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama Školarci

Socijalna anksioznost, prema Institutu za socijalnu anksioznost, je strah od interakcije s drugim ljudima, osjećaj ljudi da ih se negativno ocjenjuje i osuđuje, a to dovodi do izbjegavanja kontakata. Može izazvati mržnju prema sebi, strah zbog kritiziranja i način na koji stvaramo prijateljstva. Prema istraživanju, prijateljstva stvorena u našoj mladosti postavljaju temelj za buduće odnose. Bez tih vještina koje se stvaraju rano u životu, teško se vežemo s drugim ljudima, a može uzrokovati depresivna stanja koja se razvijaju kako starimo.

Istraživanje je naglasilo da je u adolescenciji "blizina i uključenost očeva važnija od blizine i uključenosti mame u zaštititi mladih osoba od psiholoških poteškoća". To ne znači da je svaka osoba koja je dobro prilagođena imala dobru očinsku figuru u životu, ali odbijanje od tate može utjecati na to kako sebe doživljavamo i one koji se nalaze oko nas. "Mislim da ovi podaci upućuju na to da trebamo doprijeti do obitelji kako bismo im pomogli da podržavaju osjećaj pripadnosti i povezanosti", rekao je znanstvenik Gregory Fosco.

Možda te zanima... Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.