Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 26. rujna 2019.

Kako pomoći djetetu nositi se s bullyingom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se govori o bullyingu ne govori se samo o fizičkom nasilju, već i o zastrašivanju, ignoriranju i posramljivanju, koji često prolaze nezamijećeno, a imaju dugoročne posljedice

Malena djeca ne mogu se sama nositi s osjećajima straha, srama i izolacije koji dolaze s bullyingom, te im je neophodna roditeljska pomoć.

Internet i psihološka literatura su puni roditeljskih tehnika i vještina koje našem djetetu mogu pomoći da se nosi s bullying-om. Većina tih savjeta je situacijske prirode; budi jasan i energičan, raširi noge i ispravi tijelo, budi sabran i emocionalno distanciran, nazovi nasilnika pravim imenom. Ove smjernice nam se na prvu mogu činiti korisnima i primjenjivima; no ako uronimo dublje u problem vršnjačkog nasilja, postaje nam jasno da korijeni problema nemaju veze s držanjem tijela ili nedovoljnom asertivnošću.

Bullying: Počinitelj nije nasilnik, on je dijete i treba pomoć kao i žrtva i promatrač

Što kao roditelji možemo napraviti kako bi zaštitili svoje dijete? Što učiniti kako bi osnažili naše dijete i pomogli mu da se zauzme za sebe? Što učiniti kada je naše dijete nasilno?

Na ova, i mnoga druga pitanja, odgovorit ćemo na predavanju i radionici “Bullying u dječjem svijetu”. Predavanje i radionica namijenjeni su svim roditeljima čija djeca tek kreću u kolektiv, ili se već nalaze u nekom strukturiranom sistemu socijalizacije, vrtiću ili školi. Unatoč tome što se njihova kronološka dob i emocionalna zrelost razlikuju, sva djeca, malena i velika, bullying proživljavaju na sličan način, te im je potrebna pomoć kako bi se uhvatili u koštac s ovim problemom. Neovisno o tome sumnjaš li ili znaš da tvoje dijete trpi bullying, misliš li da ono 'bulira' drugu djecu, ili bi željela saznati nešto više o tome što možeš napraviti kako se tvoje dijete ne bi našlo u ulozi nasilnika ili žrtve, ovo će ti predavanje i radionica dati važne informacije i spoznaje.

Možda te zanima... Što se događa u tijelu djeteta koje trpi bullying? Školarci

Bullying predstavlja emocionalno nabijenu temu, vrlo aktualnu u brojnim vrtićima i školama, pridružite nam se kako biste dobili dragocjene informacije i uvide koji će vam pomoći da pomognete vašoj djeci.

Radionica “Bullying u dječjem svijetu”

Predavanje i radionica “Bullying u dječjem svijetu”, održat će se u četvrtak, 03.10., od 18 do 21:15 u Centru Prirodno roditeljstvo na Slavonskoj aveniji 3, Zagreb. Predavanje i radionicu vodit će psihologinja Jelena Stanković, uz pomoć terapeutkinje Ree Giaschi Kichl.

Cijena za jednu osobi iznosi 200 kuna, a za roditeljski par 300 kuna. Za sve informacije, i prijave, pišite nam na info@prirodnoroditeljstvo.com

Ako nisi u mogućnosti pridružiti nam se fizički, interaktivno predavanje Jelene Stanković, možeš pratiti putem live-stream-a. Cijena live-stream predavanja iznosi 75 kuna, a ono ostaje dostupno još 10 dana nakon održavanja.

Možda te zanima... 3 mita zbog kojih roditelji bullying ne shvaćaju ozbiljno Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.