Vrtić Prehrana djeteta 01. listopada 2014.

Pet jednostavnih jela s gljivama

gljive
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se roditelji često pitaju jesu li gljive sigurne namirnice u dječjoj prehrani, nutricionistica Tena Niseteo smatra da ovi jesenski plodovi ne bi trebali biti tabu. Ipak, preporučuje ih u dječju prehranu uvesti postepeno i s oprezom i to nakon prve godine života. Donosimo vam pet ukusnih recepata s ovim slasnim jesenskim plodovima!

gljive | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gljive u prehrani djece

Vrlo često se postavlja pitanje jesu li gljive poželjna namirnica u dječjoj prehrani i kada ih se uopće treba uvesti u dječji jelovnik, a nutricionistica Tena Niseteo, specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam u Klinici za dječje bolesti Zagreb i direktorica tvrtke Definicija hrane, smatra da gljive ne trebaju biti tabu. Uz oprez, preporučuje ih uvest u prehranu nakon prve godine djetetova života.

"Iako ne spada u skupinu 8 glavnih nutritivnih alergena, alergija na glikoproteine gljiva ipak postoji, no glavni razlog oprezu su mikrobiološka kontaminacija, brza i laka kvarljivost namirnice te, zbog većeg sadržaja dijetalnih vlakana, nešto teža probavljivost", rekla je nutricionistica i te objasnila nutritivne vrijednosti gljiva. Imaju niski udjel jednostavnih ugljikohidrata, obilje dijetalnih vlakana, riboflavin (vitamin B2) s čak 40% preporučenog dnevnog unosa (RDA) te niacin s 30% RDA. Jedini su neživotinjski izvor vitamina D, a sintetiziraju ga uz pomoć sunčeve svjetlosti koju i naš organizam koristi za sintezu tog vitamina. 

"Nutritivna vrijednost gljiva poznatija je po njezinom specifičnom sastavu koji uključuje danas popularne imunostimulativne tvari beta-glukane, termostabilan antioksidans L-ergotionein te hitin, polisaharid koji izgrađuje staničnu stijenku i igra ulogu dijetalnog vlakna. Naše podneblje nudi mnoštvo vrsta gljiva, međutim s najvećom zastupljenošću kao prvi izbor gljive u prehrani Vašeg djeteta preporučuju se šampinjoni, zatim bukovače i vrganji. Egzotične i aromatične vrste poput tartufa i shii-take gljiva bolje je djetetu dati s određenom odgodom, odnosno po navršetku treće godine života", savjetuje Tena Niseteo te dodaje da prilikom pripreme jela za najmlađe gljive treba isprati i oguliti te ukloniti tvrđe i žilave stapke. Nikada se ne bi trebale servirati sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije, tako i zbog teže probavljivosti koja se poboljšava kuhanjem prilikom kojeg dolazi do razgradnje hitina. 

juha od gljiva | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Samoborska juha od gljiva

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 5 žlica biljnog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 300 g vrganja, bukovača, šampinjona
  • 0,5 dl pilećeg temeljca
  • 40 g slanine
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Peršin, sol, papar, majčina dušica

Priprema:

  •  Na tavi prepržite slaninu narezanu na sitne komadiće
  • Na ulju dinstajte luk, a pred kraj dodajte sitno narezan češnjak
  • Dodajte vrganje, bukovače i šampinjone, malo ih prodinstajte pa ih zalijte pilećim temeljcem
  • Dodajte redom začine. Sve dobro promiješajte i kuhajte 15-ak minuta
  • Dodajte vrhnje za kuhanje, kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta i pri posluživanju juhu posipajte preprženom slaninom

Recept Branka Ognjenovića preuzet je s portala Gastro.hr 

omlet kajgana gljive | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kajgana s vrganjima

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 1dcl mlijeka
  • 3 veća vrganja
  • 2 mlada luka
  • 1/2 vezice peršina
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Vrganje očistite od zemlje i narežite na tanke ploške, mladi luk na kolutove, a peršin na grubo
  • U zdjeli istucite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar pa sve dobro izmiješajte
  • Na maslinovom ulju prepržite luk, dodajte vrganje, pirjajte 3-4 min, podlijte žlicom mlijeka pa izlijte jaja, pecite povremeno miješajući dok se jaja ne ispeku
  • Kajganu poslužite toplu posutu svježim peršinom i po želji svježe mljevenim paprom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

tjestenina gljive | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pirjane bukovače s tjesteninom

Sastojci:

  • 500 g bukovača
  • 340 g tjestenine po želji
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 crveni luk
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • parmezan

Priprema:

  • Odstraniti tvrde dijelove korijena na bukovačama
  • Očistiti gljive od nečistoća uz pomoć četkice ili ih oprati pod vodom, ali ih zatim dobro osušiti kuhinjskim papirom
  • Stabljiku narezati na ploškice, a klobuke na duge trakice
  • Nasjeckati na sitno crveni luk i pirjati ga dok se gotovo ne istopi na laganoj vatri. Dodati mu kratko nasjeckani češnjak i zatim neposredno nakon toga i bukovače
  • Svako malo promiješati. Malo posoliti
  • Za oko desetak minuta (ovisno o veličini) gljive će biti prijane
  • U međuvremenu skuhati tjesteninu
  • Skuhanu tjesteninu pomiješati s umakom i servirati na tanjure. Na svaki tanjur na vrh raspodijeliti nekoliko listića parmezana te dodati malo svježeg peršina

 Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

rižoto gljive bundeva | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rižoto od vrganja i buče

Sastojci:

  • 0.35 kg riže
  • 0.30 kg vrganja
  • 0.50 kg buče 
  • 1 glavica luka
  • Sol, papar po potrebi 
  • 0.05 kg maslaca
  • 0.05 l maslinovog ulja
  • 20-ak zrna crvenog papra
  • Peršin list pola vezice 

Priprema:

  • Rižu operemo i dobro ocijedimo. Luk očistimo, narežemo na sitno te stavimo pržiti na maslacu i maslinovom ulju
  • Zatim dodajemo buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržimo, zatim podlijemo vodom ili jušnim temeljcom, začinimo i pustimo da se lagano pirja
  • Vrganje očistimo, narežemo na kockice, na ostatku masnoće prepržimo i kad je riža već skoro gotova dodajemo prepržene gljive u rižu
  • Sjedinimo u jednoličnu masu te na kraju dodamo malo maslaca. Kao ukras možemo staviti prženo lišće peršina

Recept Branka Ognjenovića preuzet je s portala Gastro.hr 

štrudla gljive | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Štrudla od gljiva

Sastojci:

  • 0.30 kg bukovača
  • 0.20 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 komada kora za štrudlu
  • 2 žlice ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 0.10 kg batata
  • sol i papar po želji

Priprema:

  • Bukovače narežemo na sitne rezance, dodamo usitnjenog luka i češnjaka, te dinstamo na malo ulja dok ne omekša
  • U svježi kravlji sir dodamo dinstane bukovače koji smo ohladili, začinimo solju i paprom
  • Nadjev od bukovača raspodijelimo po kori od štrudle, te zarolamo, premažemo uljem i pečemo u pećnici 20 minuta na 175 Celzijevih stupnjeva
  • Batate ogulimo i narežemo na kockice i kuhamo u slanoj vodi, sameljemo u multipraktiku u umak
  • Začinimo solju i paprom i dodamo malo maslinovog ulja. Serviramo uz štrudlu

Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr

  • Avatar NMareN
    NMareN

    Isprobala rižoto i savršen je

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.