Školarci Prehrana školarca 02. studenoga 2023.

Grickalice i slatkiši mogu izazvati ovisnost kao i alkohol i cigarete

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde znanstvenici iz Brazila, Španjolske i Sjedinjenih Država.

Da je puno tog vezano uz hranu u današnjem svijetu često poprilično pogrešno, to znamo. Čak i kad ne poduzimamo ništa po tom pitanju, svjesni smo tog problema. Kako bi se počeli rješavati problemi vezani uz zdravlje, prvestveno bi trebalo početi govoriti o prerađenoj hrani kao "supstanci koja izaziva ovisnost". Izvijestili su tako stručnjaci na temelju nalaza koje je objavio British Medical Journal (BMJ).

djeca slatkiši Možda te zanima... Zašto djeci ne biste trebali davati slatkiše kao nagradu? Vrtić

Potreba za time vjerojatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu. Možemo govoriti, tvrdi se, o pravoj ovisnosti. Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima, ili onima koji se prejedaju. 

Posebno je problematična cijela priča kad govorimo o djeci. Znanstvenici su opisali razinu utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premladi za kupnju cigareta, kao "neviđenu". Sugeriraju da bi ona mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Čini se, kao što smo već sumnjali i sami ili čak iskusili na vlastitoj koži, da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola. Naime, industrijski proizvedena hrana s "visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata, ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica", čini se, izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS). 

Istraživanje objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, dok je druga studija Sveučilišta Harvard pokazala da su žene sklonije ovisnosti o grickalicama nego muškarci. 
Možda te zanima... Mama zubarica otkrila je koja tri slatkiša ne bi nikad dola svojoj djeci, a jedan će te iznenaditi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.