Roditelji 21. ožujka 2023.

25 roditeljskih savjeta koji nisu sasvim obični, a stižu s raznih strana

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dani su dugi, ali su godine kratke. Žanješ što si posijao. Veća djeca, veći problemi. Sve su to klišeji koji su itekako istiniti, ali nažalost, teško ih je cijeniti nakon što smo već, na primjer, 15 godina roditelji. Pa koji su to savjeti koji nisu tako „klišejasti“ i koji bi te mogli uzdrmati?

Kad ti dijete ima 5 mjeseci i ti ne spavaš otkad se ono rodilo, a netko ti kaže „Uživaj u tom! Tako brzo sve prolazi!“ dođe ti da… No, dobro. Svi smo se našli u takvoj situaciji i svi smo pomislili kako je to zapravo stvarno istina, ali jednostavno zaključili da ne možemo slijediti taj savjet. Ne u tom trenutku, s podočnjacima do poda i rukama koje neprestano nose bebu.

Možda te zanima... Zašto je pozitivna disciplina bolja od tradicionalne za tvoje dijete i tebe? Vrtić

No, ponekad ti netko kaže nešto dok ti trudna ili dok je beba mala, što pamtiš još dugo, dugo. I to te iznenadi - jer se baš to pokaže kao izvrstan roditeljski savjet koji stvarno možeš upotrijebiti i cijeniti godinama kasnije. Upravo je s tom idejom jedan od suradnika na stranici scarymommy.com pozvao roditelje iz raznih okolina da podijele dio takvih mudrosti. Neki od njih su kratki i praktični savjeti, a neki su duži savjeti, ali sve ih vrijedi zapamtiti.

1. Nemoj previše planirati svoj porod.

"Beba ne zna kakav je tvoj plan poroda."

2. Bebe ne prate knjige za bebe.

„Beba nije pročitala knjigu o tome koja bi se prekretnica trebala dogoditi u određeno vrijeme, pa to ni ne zna. Osim toga, svaka je beba drugačija.”

3. Ozbiljno, prestani misliti da je knjiga napisana o tvom djetetu.

“Netko mi je rekao: ‘Ne čitaj previše knjiga o bebama/roditeljstvu. Sve osnovne informacije možeš dobiti iz pouzdanog izvora, koristi zdrav razum i vjeruj svojim instinktima.’"

4. Samo nahrani bebu.

“Dojenje te ne čini boljom mamom.”

5. Prestani se buniti.

“Baka mi je rekla: ‘Ne diraj sretnu bebu.’ Naravno, svaki put kad osjetim potrebu da namjestim bebu ili joj nešto dam, umiješam se. Samo ne diraj sretnu bebu! Nemoj joj smetati!"

6. Misli pametnije, a ne teže.

“Savjet moje tete: Trostruka navlaka za krevetić. Vodootporni jastučić/plahta/jastučić/plahta/jastučić/plahta, pa usred noći, ako pelena procuri, samo skineš jedan sloj i pustiš bebu da spava, umjesto da kopaš po ormaru tražeći posteljinu u 2 ujutro.”

7. Radi s onim što imaš.

"Kad beba dovoljno odraste da proba krutu hranu, upotrijebi smrznuti vafel kao grickalicu za zube."

8. Iskoristi braću i sestre.

“Neka stariji brat ili sestra budu zaduženi za podučavanje nove bebe. Moja starija je moju mlađu već u bolnici naučila da je uhvati za prst. I od tog trenutka, svatko tko je dolazio u posjet dolazio je vidjeti što je naučila bebu.”

 | Author: Freepik Foto: Freepik

9. ... I neka djeca sama shvate (ponekad).

"Sve dok ne ozljeđuju jedno drugo, neka braća i sestre međusobno riješe stvari umjesto da se miješaš, kako bi mogli izgraditi vlastiti odnos."

10. Postanimo glasni.

“Ponekad će biti bučno u vašoj kući. Samo neka bude bučno.”

11. Promijeni fokus.

“Posveti puno pažnje ponašanju koje želiš i odobravaš. Ne obraćaj pažnju na ponašanje koje ti se ne sviđa.”

12. Priušti si odmor.

“Ponekad jednostavno moraš baciti pokakano donje rublje.”

13. Sreži prava koja se podrazumijevaju u korijenu.

“Prijatelj koji se borio s tinejdžerom koji je smatrao da ima pravo na sve, savjetovao mi je: Nikad nemoj dopustiti da tvoja djeca pobijede u Čovječe ne ljuti se. Nikada nisam zaboravio i nikada nisam dopustio.”

14. Mame dječaka: Držite se zajedno.

“Kad ste mama dječaka, nemojte dogovarati igranje s majkama djevojčica. Mislit će da ste loš roditelj i da vam je sin životinja kada se vaš dječak bude penjao, udarao i sve rušio. Mame dječaka moraju se držati zajedno!”

15. To je njihov posao.

“Od moje majke, koja je imala četvero: ‘Djeca će uvijek navaljivati ​​— čak i samo malo — samo da vide što mogu postići.’ Dakle, imaj na umu... nije tvoje dijete jedino koje pokušava takve stvari.”

16. Postavi granice kako bi obuzdala "dajdajkupikupi" napade.

“Kada ih vodiš u trgovinu, objasni im zašto ste tamo. Kad zatraže igračke, slatkiše itd., podsjetite ih: Nismo došli po to, kraj rasprave. I ne odustaj nikad. Djeluje savršeno.”

17. Kvalitetno provedeno vrijeme je najbolji poklon.

“Najbolja nagrada koju im možeš dati je vrijeme provedeno s tobom.”

18. Prihvati ono što jesu.

“Kad je mom sinu dijagnosticiran Asperger, rečeno nam je 'Živite u njegovom svijetu, ne pokušavajte ga natjerati da se uklopi u vaš svijet.' Od tada sam prihvatila gledati svijet u njegovim očima i bilo je fascinantno. ”

19. I ovo će proći.

“Kolegica mi je rekla: ‘Baš kad pomisliš da će faza u kojoj se oni nalaze rezultirati tvojom smrću, već sljedećeg dana to će biti gotovo i oni će započeti novu fazu. I ciklus će krenuti ispočetka.’ Bila je potpuno u pravu! Čak i sada, godinama kasnije, kada mislim da više ne mogu podnijeti da me moji dečki zovu 'stara', lakše mi je jer znam da je skoro gotovo.”

 | Author: Freepik Foto: Freepik

20. Nisi rođen(a) kao savršen roditelj.

“Napravit ćeš neke pogreške. Morat ćeš si oprostiti.”

21. Podsjeti svoju djecu da si onaj s kim se družiš.

“Ovo se primarno odnosi na tinejdžere: pokaži mi prijatelje svog djeteta i ja ću ti pokazati njihovu budućnost.”

22. Ti stvarno znaš najbolje.

“Upotrijebi svoju 'majčinsku intuiciju'. Obično je u pravu, bilo da se radi o zdravlju ili odlasku na prespavanac. Vjeruj svom osjećaju.”

23. Nauči ih kako razmišljaš.

“Kad doneseš osjetljivu odluku, drži je se i objasni je. Ako kasnije promijeniš tu odluku, objasni svojoj djeci zašto. Mislim da je to pomoglo mojim kćerima da razmišljaju svojom glavom.”

24. Ne zaboravi na svoj smisao za humor.

“Ono što mi je uvijek ostalo u sjećanju je šala koju mi ​​je jedan stranac rekao u prolazu: ‘Ne brini, postaje lakše nakon prvih 40 godina.’”

25. Upamti: to je njihov život.

"Ne radi se o tebi."

Možda te zanima... Možemo li „popraviti“ razmaženo dijete? Da, ali nije lako… Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.