Roditelji Sretna mama 31. ožujka 2023.

Ovo su znakovi koji pokazuju da odlično odgajaš dijete

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj želi da njegova djeca budu sretna i iskuse što manje tuge, frustracija i prepreka i da postanu sretni i uspješni ljudi. Pročitaj listu zanimljivih znakova koji će ti pokazati da si na dobrom putu

Imaš jedan od onih dana kada ti se čini da te prljavština napada iz svih dijelova stana; hrpe knjiga, časopisa i igračaka nalaze se posvuda, kuhaš večeru i slušaš kako se djeca žale da im je strašno dosadno. Ali i u potpuno kaotičnim danima ne smiješ zaboraviti da ste dobar roditelj.

Naravno, da je zadatak roditelja da postavlja zdrave granice i da je riječ "ne" tvoja svakodnevica, ali biti dobar roditelj znači i izložiti djecu svom bogatstvu života dopuštajući im da sudjeluju u različitim procesima.

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

1. Dopuštaš im da se zaprljaju

Blato, boja ili hrana - ako se tvoja djeca nađu prekrivena nekom od ovih stvari, bravo mama! Cipele će se osušiti, blato i prljavština oprati, ali ono što neće nestati su divne stvari koje će proizaći iz toga. Svaki put kad dopustiš djetetu da istražuje dvorište, kopa po zemlji i proučava biljke, njegov imunološki sustav se jača. Znanstvena istraživanja čak pokazuju da smo i veseliji kada se zaprljamo. Također, neuredna iskustva razvijaju naša osjetila - zato djeca kada odu u park vole isprobati pijesak i rado guraju bose noge u blato. Jer se osjećaju odlično!

2. Čitaš im omiljenu knjigu opet i opet

Kada roditelj čuje riječi "A sada opet čitaj ispočetka!", sa uzdahom koje dijete ne čuje okrene prvu stranu i krene čitati omiljenu priču prije spavanja. Opet. I opet. Čitanje omogućava tvojem djetetu da razvija mozak, ali i mašta. Zajednički doživljaj koji će pomoći  djetetu da razvije jezične vještine, ali će im dati i osjećaj za svijet oko sebe. Zajedničko čitanje će ojačati osjećaj sigurnosti i intimnosti između djece i tebe.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Dopuštaš im da uživaju u dosadi

Moderno društvo razvilo je neobičan strah od dosade. Ispunjavamo dječje prazne prostore s desetinama igračaka tako da se uvijek zabavljaju s nečim, a opet postoji jaka veza između dosade i kreativnosti. Znanstvenik za dječji razvoj objasnio je da umjesto da se napuni dječji prostor kada im je dosadno, trebamo im razvijati sposobnost za dosadu. Na početku im trebaš pokazati da je dosada ugodna, pokaži im to primjerom. Na kraju, dosada će pokrenuti mališane i potaknuti ih da razvijaju vlastitu kreativnost i da nauče sami kako ispuniti vrijeme.

4. Podržavaš kreativnu igru (barem većinu vremena)

Većina roditelja je doživjela da dijete želi napraviti nešto kreativno baš deset minuta prije nego što je vrijeme za odlazak u krevet, a u takvoj situaciji vjerojatno nećete odobriti takvu igru. Ali većinu vremena, pusti dijete da uživa u kreativnom vremenu i svemu što ide s tim - čak iako to znači da ćeš morati čistiti ljepilo i boje. Ne samo da ćeš vidjeti sreću na licu svog djeteta nakon što nešto stvori svojim rukama i maštom, nego ćeš i potaknuti njegovo razvoj i sposobnost izražavanja u isto vrijeme.

5. Odijevaju te u lude i šarene kombinacije

Ako dopustiš da te četverogodišnjak obuče u smiješnu i ludu kombinaciju u kojoj ćeš postati gusar ili kraljica (a nije vrijeme maškara) uživat ćeš u smijehu i veselju. Kao dio te kreativne igre pomoći ćeš im da razvijaju emocionalnu inteligenciju, shvaćaju sebe i stvaraju samopouzdanje za stvarni svijet. Kada tvoje malo dijete uzme drvenu žlicu i pretvori je u žabu, on eksperimentira s kontrolorom i neograničen mogućnostima. U dječjem imaginarnom svijetu dijete može biti što god želi, a možeš i ti.

6. Učiš ih vještine koje će koristiti u stvarnom svijetu

Djeca često vole proučavati što odrasli rade i sudjelovati u svakodnevnim obvezama. Često su čak više zainteresirana za takve radnje nego za igračke. Zajedničko kuhanje može pomoći djeci da eksperimentira s vještinama za odrasle, a roditelji ih tako lagano mogu nadzirati. Takvo učenje i druženje sigurno zaslužuje svaki nered koji će nastati jer nećete se ni okrenuti a već će ti dijete pripremati večeru.

Što je 'lijeno roditeljstvo' i zašto bi ga trebala isprobati

7. Spuštaš se i igraš na njihovoj razini

Spuštaš se na razinu svojeg djeteta, grliš ih, škaklješ i igraš različite igre na podu. Osim što je odlično za potrošnju energije, izgradnju bliskog odnosa, pokazuješ djetetu kako se može zaštiti; dobro je i za testiranje njihovih fizičkih granica. I nije to samo "tatina igra" i mama može sudjelovati u svim tim igrama.

8. Pokazuješ im kako se izložiti riziku i donositi odluke

Dok se mnoge mame instinktivno brinu o tome hoće li njihovo dijete pasti i ozlijediti se, dopuštanje djeci da riskiraju pomoći će im da izrastu u samopouzdanu osobu. Penjanje na drveće i stijene, lutanje po potocima, skakanje u more i općenito puno skakanja pomoći će djeci da razvijaju mozak. Preuzimanje rizika pomaže djeci da nauče rješavati probleme, testiraju svoje psihičke i fizičke kapacitete, uče što je timski rad, koriste zdrav razum i nauče se donositi odluke te da onda shvaćaju što su posljedice tih odluka. 

Možda te zanima... 5 pravila roditeljstva koja možeš bez straha prekršiti Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.