Roditelji Sretna mama 22. siječnja 2024.

Žustra rasprava na društvenim mrežama: Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih?

Foto: Freepik ; Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Odrasla sam 70-ih i 80-ih godina, a tada su se djeca igrala s braćom i sestrama i / ili njihovim prijateljima. I to je bilo dovoljno. Zašto djeca danas trebaju roditelje da ih zabavljaju?"

Mame su pokrenule raspravu na društvenim mrežama navodeći da su djeca danas 'razmažena' u usporedbi s djecom iz 70-ih i 80-ih. Rasprava je vođena i oko tvrdnji da se djeca ne igraju dovoljno vani te da su roditelji u prošlosti bili "nemarniji".

Jedna je mama pokrenula burnu raspravu na društvenim mrežama nakon što je rekla da su djeca 2021. godine 'razmažena, jer zahtijevaju potpunu posvećenost i svaki slobodni trenutak svojih roditelja. Također je pitala zašto današnjoj djeci roditelji trebaju čitati, pjevati pjesme i planirati rođendane. Navela je da su roditelji često prisiljeni "stvoriti vrijeme koje nemaju" kako bi zabavili svoju djecu, u usporedbi s njezinim djetinjstvom sedamdesetih i osamdesetih kada se igrala vani s prijateljima na ulici i kada je upravo to bila najljepša zabava.

Objavivši post na Mumsnet-u, rekla je: "Ne prođe niti jedan dan da na internetu ne pročitam o tome da roditelji zabavljaju svoju djecu čitajući im, pjevajući im, igrajući se s njima, planirajući zabavu za rođendanske zabave itd." Dodala je: "Odrasla sam 70-ih i 80-ih godina, a tada su se djeca igrala s braćom i sestrama i / ili njihovim prijateljima. I to je bilo dovoljno. Zašto djeca danas trebaju roditelje da ih zabavljaju?"

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Znakovi da ćeš biti sjajna mama!

Ova mama nije bila jedina s tim mišljenjem. Drugi su se roditelji također složili s činjenicom da su neka današnja djeca razmažena i samovoljna.

Jedna mama je napisala: "Odrastala sam pedesetih godina kada su roditelji rijetko radili takve stvari. Nije bilo "užitaka" kao što su planski datumi igre kod prijatelja, prije i poslije škole i tako dalje. Dječje aktivnosti bile su puno neformalnije i često su se organizirale spontano s prijateljima na ulici. U zatvorenom smo se sami zabavljali čitanjem, društvenim igrama." "Roditelji su djecu danas stavili pod stakleno zvono i sve im servirali  na tanjuru. Tako da oni, naši mali prinčevi i princeze, ulazom u stvarni svijet dožive grubo buđenje," dodala je ova mama.

Možda te zanima... Ne želiš odgojiti razmaženo dijete? Ovih 10 stručnih savjeta mogli bi ti pomoći u tom Vrtić

Druga žena je rekla: "Moj nećak ima 7 godina i zapravo nije se sposoban samostalno igrati, njegov tata se uvijek igrao / zabavljao / putovao s njim, itd. Ironija je što mu se kupuje jako puno igračaka za Božić i rođendan, a on ih i ne pogleda." "Čini se da se toliko mnogo djece nije sposobno igrati i nema nikakve maštovitosti u njihovoj igri. Potrebne su im stalne ideje i usmjeravanje odraslih. To je prilično tužno. Inače čuvam djecu i to je sve češće", dodala je.

Još jedna mama javila se sa sličnim mišljenjem. "Čini se da roditelji također smatraju da je neka vrsta zločina ako je djeci dosadno ili ih samo na trenutak prepustimo da se sami zabave. Ako se igraju ili bilo što rade, neprestano razgovaraju s njima i postavljaju im pitanja, itd. Vi im zapravo možete dati 5 minuta mira da se sami zabavljaju. To je dobro za njihov mozak. Pustimo ih da sami procesuiraju stvari," napisala je.

Možda te zanima... Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditelji stvorili 'trinejdžere'? Vrtić

Međutim, nisu se svi složili da bi se roditeljske tehnike iz prošlosti trebale ponavljati.

Jedna je mama rekla: "Iako je dobro stimulirati razvoj mozga, mislim da roditeljstvo 70-ih i 80-ih zapravo nije nešto što većina nas želi oponašati." Druga je napisala da bi bilo čudno ne provoditi slobodno vrijeme sa svojom djecom, dodajući: "Mislim da bi bilo puno čudnije imati odmor i ne htjeti provoditi vrijeme s njima. Ugađam im i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. "

Još se jedna mama javila sa svojim mišljenjem: "Odrasla sam u 70-ima i 80-ima i sve što smo čuli bilo je kako će nas televizija upropastiti." "Rođena sam 70-ih, igrali smo se vani od malih nogu, pa nas roditelji nisu trebali zabavljati. Mislim da su roditelji danas odgovorniji nego tada i pokazuju više interesa za svoju djecu," napisala je jedna mama.

Jedna je žena napisala da su roditelji iz osamdesetih bili 'nemarni'. "Da, mnoga današnja djeca su razmažena više nego prethodne generacije. Međutim, djeca su pametnija i mislim da su emocionalno razvijenija nego što mi mislimo." "Moje dvoje djece imaju tablete, ali mogu se i satima igrati samostalno u vrtu ili s igračkama. Želim da moja djeca svaki dan posjećuju prijatelje u njihovoj kući, jer mislim da je taj aspekt roditeljstva iz 80-ih (i prije) bio pomalo zanemaren," dodala je. 

Tko god je rekao da je roditeljstvo lako, očito je lagao. To može biti tako naporan posao! Srećom sada imamo Facebook grupu za mame i tate kako bi podijelili svoje nedaće, brige i pobjedničke savjete.

Možda te zanima... Eksperimet: Kako su djeca preživjela odgoj iz osamdesetih? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.