Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 04. studenoga 2022.

Od koje godine dijete može ostatiti samo kod kuće? Evo što misle roditelji i stručnjaci

Foto: Shutterstock ;Većina roditelja u određenom trenutku počinje razmišljati i pitati se kada je pravo vrijeme da djeca počnu polako ostajati sama kod kuće.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja u određenom trenutku počinje razmišljati i pitati se kada je pravo vrijeme da djeca počnu polako ostajati sama kod kuće.

U mnogim državama ne postoji zakon koji određuje koliko bi dijete trebalo imati godina prije nego što može ostati samo kod kuće. Upravo stoga, jedna je studija u Ujedinjenom kraljevstvu odlučila istražiti stavove roditelja o ovoj temi. Ispitali su 1.427 roditelja, a rezultate su analizirali u suradnji sa psihologom. Poticaj je bila televizijska emisija This Morning koja je izazvala burnu raspravu tamošnje javnosti. Naime, mama je priznala da je ostavila svoje 5-godišnje dijete kod kuće samo, dok je šetala psa - što je izazvalo mnoštvo kontroverzi. Na udaru kritika našao se i saborski zastupnik Michael Gove jer je ostavio svoje 11-godišnje dijete samo kod kuće zbog poslovnih obaveza, prenosi Madeformums.  Čini se da ovo pitanje izaziva kontroverze diljem svijeta, a u nastavku pročitaj što je otkrila studija i što kažu stručnjaci o ovoj temi. 

Možda te zanima... Postoji li vrijeme kad dijete treba prestati mamu zvati mamica? Roditelji

Što kažu roditelji?

Portal Made For Mums proveo je anketu s 1427 roditelja, postavivši im pitanje s koliko godina bi pustili svoju djecu da sami idu u lokalne trgovine, oko 15 minuta udaljene od kuće. Najpopularniji odgovori bili su:

  • Preko 12 godina (30%)
  • 10 godina (21%)
  • 11 godina (16%)

Daljnjim istraživanjem, mnogi roditelji su rekli da će odluka ovisiti o tome koliko je njihovo dijete zrelo. Drugi su rekli da bi se lakše odlučili ako bi trgovina bila udaljena 5 minuta hoda ili negdje gdje bi mogli vidjeti dijete kako ulazi sa svojih ulaznih vrata. Nekoliko ih je istaknulo da bi bili sretniji i mirniji da njihovo dijete ostaje kod kuće u društvu, tj. s braćom i sestrama ili prijateljima, a ne potpuno samo. 

Dodatni je važan čimbenik, kao što su mnogi istaknuli, postoji li prometna cesta koju treba prijeći ili ne.  Jedan je ispitanik rekao: "Ovisilo bi o cestama – koliko su prometne – ali s 11 godina su već nešto bliže srednjoj školi i treba im pružiti malo više povjerenja i slobode." Naime, značajan broj roditelja istaknuo je da je ideja da svojoj djeci daju malo više slobode bila sve snažnija kako djeca odrastaju, a jedan je rekao: "Kad mogu sami ići u školu, mislim da bi trebali moći i svratiti u lokalnu trgovinu (koja je bliže)."

Ljuto dijete i mama Možda te zanima... Što učiniti kad dijete psuje? Vrtić

Što kažu stručnjaci?  

Kraljevsko društvo za prevenciju nesreća (RoSPA) ističe da je neadekvatan nadzor glavni uzrok dječjih nesreća kod kuće. Također savjetuju da dijete do 8. godine treba nadzor, vodstvo i podršku. S druge strane, psihologinja Naomi Burgess ističe važnost samostalnosti, ali prije svega sigurnosti u okolini u kojoj obitelj živi.  

"Ovo pitanje dovodi do razmišljanja o zajednici", kazala je psihologinja Naomi Burgess. "Manja područja, gdje se svi međusobno poznaju, imaju tendenciju da stvore prirodan osjećaj sigurnosti i vama i vašoj obitelji", smatra ona. "Dakle, moj bi savjet bio da počnete stvarati taj osjećaj gdje god da jeste."

"Zašto ne biste odvojili vrijeme da sa svojom djecom odete u lokalne trgovine, popričate s trgovcima, saznate njihova imena, predstavite svoje dijete i izgradite širu lokalnu mrežu? Tako, kada dođe vrijeme da uopće počnete razmišljati o njihovoj samostalnosti, znat ćete kamo idu, kome idu, a možete čak i zatražiti od trgovine da vam pošalju diskretnu poruku kada stignu. Ovo je sjajan način da se izgradi neovisnost na najsigurniji mogući način i da i roditelj i dijete imaju osjećaj pripadnosti. I to je tako sjajan način da naučite voljeti mjesto u kojem živite", poručuje Burgess.

Defektologinja i Gestalt psihoterapeutkinja Ana Karakaš, osnivačica Centra za psihološko savjetovanje Kutak, ističe da bi roditelji, prije nego li dijete prvi put ostave samo, trebali dobro razmisliti je li ono dovoljno staro, odnosno zrelo za taj korak. 

"Vezano za samu dob, obiteljski zakon je jasan, djecu predškolske dobi ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće. Znači li to da s polaskom u školu to postaje prihvatljivo? Neki roditelji to rade jer nemaju drugog rješenja, primjerice škola nema tzv. produženi boravak ili nemaju 'baka servis', odnosno drugu odraslu osobu koja može preuzeti brigu o djetetu. Drugi pak smatraju da je njihovo dijete dovoljno zrelo da se brine o sebi već u nižim razredima osnovne škole. Iako postoje vidljive razlike u zrelosti djece iste dobi, stručnjaci smatraju da djeca do 12 godina ne bi smjela biti ostavljana sama ili pod nadzorom drugog djeteta", kaže Ana Karakaš te dodaje da dijete možemo, opet ovisno o njegovoj zrelosti, ostaviti samo nakon četvrtog razreda, između 10. i 12. godine, i to dva do tri sata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi? Napiši nam u komentarima. 

Možda te zanima... Popustljivi odgoj: Što kada dijete postane mali šef? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.