Roditelji Zanimljivosti 12. svibnja 2017.

Od sada možete naručiti Uber s dječjom sjedalicom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji u Zagrebu sada mogu koristiti novu uslugu Ubera. Stotinjak vozila opremljeno je dječjim autosjedalicama, a pogodne su za djecu od 9 do 34 kilograma odnosno od 9 mjeseci do 12 godina

Tehnološka aplikacija Uber uvela je novu uslugu "Dječja sjedalica" za sve korisnike u Zagrebu. Čak 90 posto vozila unutar UberSELECT-a bit će opremljeni dječjim sjedalicama, a odabrana su veća vozila te najbolje ocijenjeni vozači. Svi vozači su prošli obuku o pravilnom stavljanju autosjedalica s udrugom "Roda". Sjedalice su usklađene sa sigurnosnim standardima Europske Unije, a pogodne su za djecu od 9 do 34 kilograma odnosno od 9 mjeseci do 12 godina.

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan! Vrtić

"Preko 40 posto korisnika Ubera osniva ili ima obitelj pa smo dobivali sve više upita možemo li voziti djecu", objasnio je na predstavljanju nove usluge Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu. Naglasio je da zasad imaju stotinjak autosjedalica, ali da planiraju proširenje usluge ako bude veći interes. Nakon što roditelj unutar aplikacije odabere krajnju destinaciju, dovoljno je odabrati opciju "Dječja sjedalica" i zatražiti vozilo, a vozač će ga odmah kontaktirati. Na ovaj način Uber želi roditeljima vratiti vrijeme jer više neće gubiti sate na traženje parkinga, ali i osigurati sigurnu vožnju.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Roditelje je potrebno educirati o sigurnosti najmlađih

Mandica Petričević iz udruge "Roda" naglasila je da je još uvijek potrebno educirati roditelje o sigurnoj vožnji. Iako nam se čini da većina roditelja ima autosjedalice, situacija na terenu pokazuje da često nisu pravilno postavljene te da nisu primjerene za dječju dob. Po novom zakonu iz 2015. godine, koji je usklađen s propisima Europske unije, dječje autosjedalice su obavezne za djecu do 150 centimetara visine.

"Dječje autosjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70 posto te rizik ozbiljnih ozljeda do 60 posto. Sigurna sam da će ova Uberova inicijativa doprinijeti sigurnosti najmlađih na cestama i drago mi je vidjeti da se ulaže trud u podizanje svijesti i edukaciji javnosti o važnosti upotrebe autosjedalica", dodala je Mandica Petričević, voditeljica projekta "Sigurno u autosjedalici".

Glumica Jelena Perčin i voditeljica Ana Miščević oduševljene su novom uslugom jer neće morati koristiti vlastiti automobil kada odlaze s djecom na sportske aktivnosti, druženja i šetnje gradom. „Svog sina redovno vozim na razne sportske aktivnosti i problem s kojim se kontinuirano suočavam je traženje parkinga, a ova će mi opcija sigurno uštedjeti puno vremena“, istaknula je Ana. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.