Roditelji Zanimljivosti 25. travnja 2016.

Hrvatska je idealna zemlja za podizanje djece

mame
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

UNICEF je istražio kvalitetu života djece u 41 zemlji svijeta. Hrvatska je visoko na 12. mjestu

Razlike u prihodima, školovanju, zdravlju i životnom zadovoljstvu između djece iz bogatih i siromašnijih obitelji u razvijenim svjetskim zemljama puno su izraženije nego u Hrvatskoj.

UNICEF je koristio upravo te parametre kako bi procijenio koje zemlje djeci pružaju najbolju kvalitetu života , odnosno gdje je nejednakost između bogatih i siromašnih najmanja. Dok ostale vrijednosti variraju, u svim je zemljama životno zadovoljstvo djevojaka u dobi od 13 do 15 godina najmanje. Najbolja za podizanje obitelji je Danska, zatim Finska pa Norveška. Hrvatska je na toj ljestvici zauzela visoko 12. mjesto, dok su na dnu Turska i Izrael.

Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice

"Svakako bih se složio da su školstvo i zdravstvo za djecu u Hrvatskoj na puno boljoj socijalnoj razini nego kod drugih, a uz sve navedeno, dodao bih još i pitanje sigurnosti djece te ambijenta u kojem živimo", rekao je ugledni demograf, prof. dr. sc. Stjepan Šterc.

Mladi osjećaju nesigurnost

Ističe kako je Hrvatska kao država općenito gledano veliki potencijal koji češće prepoznaju stranci nego domaći ljudi.

"Dodao bih i to da su zemlje obuhvaćene istraživanjem, pogotovo ove na vrhu, najčešće destinacije emigriranja naših mladih obitelji. To mi je iznenađujuće i dobar pokazatelj da je opći dojam stranaca prema Hrvatskoj jako dobar. Čini mi se da voditelji istraživanja ipak nisu proveli puno vremena u Hrvatskoj jer mladi ovdje osjećaju priličnu nesigurnost prema budućnosti i planiranju obitelji", pojašnjava demograf i profesor Šterc.

'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura'

Dodaje kako u odnosu na druge zemlje mi imamo najveću krizu upravljanja društvom.

"Hrvatska je sigurno vrlo ugodno mjesto za život s dobrim sustavom školstva i zdravstva, a osobito sigurnosti za djecu. Mislim da je to bilo presudno za ovo istraživanje", zaključio je Šterc.

Dobre strane lošeg školskog sustava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.