Roditelji Zanimljivosti 18. veljače 2020.

Desetero djece ostalo bez majke: Institucije su opet zakazale

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osumnjičeni suprug preminule 37-godišnje žene navodno je već bio prijavljivan policiji zbog nasilja u obitelji, a posljednja svađa navodno je nastala zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloljetnu kćer. Centar za socijalnu skrb tvrdi da nije dobio dojave o obiteljskom nasilju

Majka desetero djece, 37-godišnja Violeta Balog ubijena je u ponedjeljak u međimurskom selu Piškorovec, a sumnja se da ju je nožem ubio nevjenčani suprug Bojan. Isti dan navečer stigla je vijest o nasilnoj smrti žene u međimurskom selu Novakovcu.

Povodom ove situacije župan Međimurske županije, Matija Posavec u emisiji RTL Direkt rekao je: "Da, institucije su zakazale. Ali to rade već godinama. Upozoravamo na probleme, govorimo što se događa. Nemamo nažalost mehanizme da to spriječimo, to ima država".

Možda te zanima... Obiteljsko nasilje - Kako ga prepoznati i što učiniti? Školarci

Također je istaknuo da je još prije osam mjeseci gostovao u ovoj emisiji zbog iste teme - sigurnosti u Međimurskoj županiji.

Potrebno je kontrolirati koja djeca ne idu u školu

"Sutra je ministrica sazvala sastanak za ravnatelje centara za socijalnu skrb, preksutra sa mnom i načelnicima općina te socijalnom skrbi. Očekujem da se ide u strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći", rekao je jučer Posavec i objasnio da očekuje da država nadzire kako se troši novac socijalne pomoći.

"Očekujem da se ide u strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći. Pretvaranje socijalne pomoći u vaučere i druge mjere, ako netko ne šalje svoju djecu u osnovnu školu koja je po zakonima obavezna, također neka se pretvori u vaučere. Od ministrice obrazovanja očekujem da se kontrolira koja djeca ne idu u školu, od ministra graditeljstva očekujem da se spriječi bespravna gradnja", rekao je župan.

"U slučaju o kojem danas raspravljamo radi se o 37-godišnjoj majci desetero djece, od kojih je dvoje djece punoljetno. Tu se može sumnjati na maloljetničku trudnoću i porođaj. Otac od 39 godina živi od socijalne pomoći, a može bez problema raditi", rekao je župan u emisiji.

Možda te zanima... Svako peto dijete bilo je seksualno zlostavljano: Lažu li djeca i što kad nam se dijete povjeri? Vrtić

Centar za socijalnu skrb nije imao dojave o obiteljskom nasilju

Inače, 24sata neslužbeno doznaje da je osumnjičeni bio sklon nasilju, a navodno je posljednja svađa nastala zbog sumnje da je suprug seksualno zlostavljao njihovu maloljetnu kćer. Mještani tvrde i da je brata istukao, bio sklon krađama i prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Navodno žena je svog supruga prijavila Romskom sudu časti.

"Okupe se starješine i pokušaju riješiti neki problem, saslušaju se obje strane, i okrivljena i oštećena i donese se nekakvo 'pravedno rješenje', ali to nije rješenje jer romski sud je jedno, a institucije drugo", rekla je Ramiza Memedi, predsjednica Udruge žena Romkinja u Hrvatskoj za RTL Direkt

Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu rekla je za RTL Direkt da oni nisu imali nekih loših saznanja u toj obitelji i nisu imali dojava o obiteljskom nasilju. "Majka je bila brižna, djeca su bila dobro zbrinuta, išla su u školu i mi smo iznenađeni ovim raspletom situacije".

"Institucije su zakazale. Zašto nisu reagirali na dojave o obiteljskom nasilju. Romska zajednica je prepuštena sama sebi. Romska sela su getoizirana. Razmišlja se o njima: 'Neka se poubijaju međusobno', nije to rješenje. Svaki ljudski život je jednako vrijedan", komentirala je Ramiza Memedi za RTL Direkt.

24sata razgovarao je i s 31-godišnji Stjepanom Oršošem, mlađim Bojanovim bratom te Violetinom najstarijom kćeri Irmom Balog (21), majkom troje djece. 

Rekao je da su se nevjenčani supružnici posvađali, da je Bojan “potegnuo” nož i ubo suprugu u nogu. Navodno je sve to vidjelo nekoliko djece koja su bila u kući. Rođak je komentirao: "Znate kako to ide kad se muž i žena posvađaju, a on je pijan..."

Irma Balog nam je rekla kako su njezin suprug i ona spremni preuzeti skrb o njezinoj mlađoj braći i sestrama koji se trenutno nalaze u čakovečkom Centru za socijalnu skrb, piše 24sata.

Antonija Žižak Možda te zanima... U Hrvatskoj nedostaje mlađih udomitelja Roditelji

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Spomenko

    Lako zarađujem svaki tjedan 4000 do 7000 eura samo radeći jednostavne poslove od kuće. Prošli mjesec sam od ovog posla zaradio 26495 eura. Nevjerojatno je i jednostavno raditi, a redoviti prihod od toga. Predlažem svima vama da se trenutno pridružite ovom poslu kao dio radnog vremenA i zaradite više od prihoda od punog radnog vremena ako slijedite ovu vezu. ……….>>>>>>>>> www.Dollars7.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.