Roditelji Zanimljivosti 07. veljače 2020.

Istospolni parovi imaju pravo udomiti djecu, odlučio Ustavni sud

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ustavni sud zaključio je da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja" bez obzira jesu li u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Ustavni sud odlučio je kako zakon nije neustavan, ali da izaziva diskriminatorne učinke prema istospolnim parovima

Istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji. Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke, nije ukinut, ali mora se tumačiti tako da se nikome bez obzira na spolnu orijentaciju ne smije uskratiti to pravo, odlučio je Ustavni sud koji je razmatrao prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, piše 24sata.

Ustavni sud zaključio je da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja" bez obzira jesu li u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Ustavni sud odlučio je kako zakon nije neustavan, ali da izaziva diskriminatorne učinke prema istospolnim parovima. Sud nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka no, utvrdio je da navedene zakonske odredbe "prešućuju" određenu društvenu skupinu te "proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo".

U Hrvatskoj nedostaje mlađih udomitelja

Cilj zakona je legitiman. Zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. Ocijenili su da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona koji govori: "Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu".

Možda te zanima... Potresne priče socijalne radnice iz Hrvatske: Što su hetero roditelji činili svojoj djeci Roditelji

Između ostalog na Ustavnom sudu istaknuli su da  "sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

"U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu".

Prilikom glasovanja devet ih je bilo za, a četiri protiv ove odluke.

Ustavni suci koji je nisu podržali, objavit će izdvojena mišljenja.

Odluku možete pogledati OVDJE. 

Inače 24sata već su pisali o Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću koji godinama žele udomiti dijete. Zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja odbio im je zahtjev za obavljanje udomiteljstva. Time su zanemarili stav Upravnog suda koji je iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"U šoku smo. Ivo, inače emotivniji dio naše obitelji, samo je šutio. Skamenio se nakon što smo pročitali rješenje Centra za socijalnu skrb, dok sam ja ponavljao kako to nije moguće. Nakon presude suda u prosincu već smo počeli planirati prilagodbu doma po mjeri djece, šefu sam najavio da ću ići na dulji neplaćeni dopust čim djeca dođu, a onda stiže rješenje koje kaže da Centar neće poštovati odluku suda", rekao je tada Mladen Kožić, životni partner Ive Šegote, s kojim već treću godinu zaredom vodi bitku protiv države. 

Iako je Upravni sud u prosincu naredio Ministarstvu obitelji da u roku 60 dana dovrši procjenu Ive i Mladena kao potencijalnih udomitelja djece, Centar je donio rješenje kojim to odbija.

Upravni sud je mišljenja da udomiteljsku obitelj mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner, ali Zakon o udomiteljstvu, navodi Centar, ne poznaje termin životnog partnerstva, zbog čega ni oni, pravdaju se, ne mogu nastaviti evaluaciju Mladena i Ive kao potencijalnih udomitelja. 

gej roditelji Možda te zanima... Odrastanje s gay roditeljima ne čini nikakvu razliku Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.