Roditelji Zanimljivosti 09. listopada 2019.

6 najvećih problema roditelja njegovatelja: 'Mi smo radnici, a ne socijalni slučajevi'

1/3
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da velika većina roditelja njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji, na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi', doznali smo od Udruge Sjena i koji su njihovi zahtjevi kako bi napokon roditelji njegovatelji i djeca o kojoj skrbe dobili pravo na dostojanstven život

Nakon prosvjeda roditelja njegovatelja djece s invaliditetom pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s kojeg su upozorili na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade te zatražili regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, razgovarali smo sa Suzanom Rešetar iz Udruge Sjena. 

"Na prosvjedu je bilo emotivno, roditelji su došli sa svojom djecom iz različitih dijelova Republike Hrvatske, kako je tko mogao s obzirom na stanje djece o kojima skrbe i još jednom još glasnije poručili da su oni radnici, a ne socijalni slučajevi i da je dosta obećanja i laži", rekla nam je.

Možda te zanima... Majke djece s teškoćama u razvoju: Jesmo li mi majke lavice? Roditelji

Ispred Ministarstva među roditelje spustile su se pomoćnica ministrice Maja Knežević i Josipa Crnoja Bartolić.

"Odgovori su uvijek isti; rješavat ćemo u skladu s mogućnostima i inicira se od strane ministrice sastanak i s drugim ministarstvima", rekla je Suzana Rešetar iz Odnosa s javnošću Udruge Sjena te objasnila da su prosvjed odlučili organizirati, a uz podršku drugih Udruga i roditeljima njegovateljima iz cijele Hrvatske iz više razloga.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Prvo jer ovim prosvjedom tražimo od Vlade Rh, Hrvatskog Sabora i Ministarstva na čelu s ministricom gđom Vesnom Bedeković da se konačno krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Također, željeli smo jasno ukazati na situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom i njihove obitelji zbog nepoštivanja Ustava RH, svih važnih Zakona RH kao i nepoštivanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a u svakom jasno stoji kako svi imaju pravo na dostojanstven život.

Naime, situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da velika većina roditelja njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji, na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi", rekla je.

Možda te zanima... Mama Tanja: 'Boli me kad se djeca rugaju mom djetetu s teškoćama, a roditelji ne reagiraju' Roditelji

"Samim time egzistencijalno su ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima se u svojstvu njegovatelja cjelodnevno i cjelonoćno bdijemo te o njima brinemo i skrbimo. Sadašnja naknada koja je socijalna naknada u iznosu od 2500 kuna ne može pokriti ni osnovne troškove života, a uzmimo u obzir da je pojedinim roditeljima, samohranim, to jedini izvor prihoda", objasnila je te dodala da kako sustavno nije osigurana široka lepeza podrške, posljedično tome imamo situacije gdje se roditelje dovodi do teškog narušavanja psihofizičkoga zdravlja.

Neriješeno pitanje statusa i neispunjavanje obaveza iz sadašnjih zakona

Najveći problemi su to neriješeno pitanje statusa roditelja njegovatelja/njegovatelja i samo neispunjavanje obaveza koje proizlaze iz sadašnjih zakona, a vezanih za ovu populaciju.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Sami smo sastavili popis najvećih problema u 6 točaka kako ne bi na odgovor i rješenje čekali narednih 25 godina", rekla je i objasnila ključne probleme:

1. Smatramo kako bi sva prava i obaveze njegovatelja trebao uređivati Zakon o njegovateljima koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada.

2. Status njegovatelja pri MDOMSP MORA biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.

3. Njegovatelj bi, sukladno zahtjevu iz druge točke, morao imati pravo na plaću, a ne naknadu kao što to sada u zakonu stoji.

4. Smatramo da plaća njegovatelja djece s TUR i osoba s invaliditetom, dakle netto plaća, ne bi smjela biti manja od 4000 kuna, a primjerena bi iznosila 5000 kuna. Trenutna naknada u iznosu od 2500 kn je ispod minimalne plaće u RH. Njegovatelji koji njeguju dvoje ili više osoba odnosno njegovatelji vitalno ugroženih osoba moraju dobiti povećani iznos plaće koja bi uvažavala činjenicu da takvi roditelji moraju skrbiti medicinski zahtjevnije i stručnije zahvate ili ako se radi o dvoje ili više korisnika skrbi, takva skrb iziskuje i zahtijeva dodatne napore, trud i vrijeme.

Kristijan Jović Možda te zanima... Roditelji godinu dana čekaju rješenje da su im djeca bolesna! Roditelji

5. Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatramo kako se mora pronaći zakonski okvir koji bi u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor. Prilikom korištenja navedenoga njegovatelju se mora omogućiti kompetentna osoba kao zamjena umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega, a čiji su njegovatelji prisilno spriječeni njegovati ih ili trebaju nužni odmor.

6. Ukoliko je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, njegovatelj u slučaju smrti njegovane osobe mora imati pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojeg će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Naša sugovornica naglasila je da na sve ove probleme i propuste upozoravaju već dugi niz godina, točnije od 2012.

"Pisali smo, predlagali, molili, sastančili, ali apsolutno sluha nije bilo. Zato sada doista udruženim snagama idemo dalje, organizirajući nove akcije kako bi napokon roditelji njegovatelji i djeca o kojoj skrbe dobili pravo na dostojanstven život", poručila je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.