Roditelji Tatina zona 26. travnja 2016.

Roditelji godinu dana čekaju rješenje da su im djeca bolesna!

Kristijan Jović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji djece s invaliditetom uz okolnosti koje su ih zatekle, još goru bitku vode s kompliciranom birokracijom. Na odluku kojom im djeca dobivaju status invalida čekaju predugo

Od teških bolesti koje su zadesile našu djecu gora je samo borba s birokratima, složni su roditelji djece s invaliditetom koji mjesecima čekaju da jedinstveno tijelo za vještačenje donese odluke o stupnju invaliditeta njihove djece. Kristijan Jović (9) prije tri godine dobio je gripu zbog koje je imao moždani udar. Ostao je invalid.

"Bio je u komi 16 dana, a vještaci su procijenili da na donje ekstremitete ima 60 posto invaliditeta. Unatoč tome, svake dvije godine moramo obnavljati vještačenje. Svu dokumentaciju Jedinstvenom tijelu vještačenja poslali smo lani u lipnju. Do danas nema odgovora. Zvali su nas iz HZMO-a i tražili rješenje da bi Kristijan i dalje primao uvećani dječji doplatak, pa su iz nadležnog Centra za socijalnu skrb morali slati dopis da je vještačenje u tijeku kako mu to ne bi ukinuli. Na ovaj način koči se rad više institucija, a na kraju najviše ispaštaju naša djeca", upozorio je tata Darijan. Od invalidnine koja je 1250 kn te 500 kn uvećanog dječjeg doplatka sinu plaća privatne terapije.I on i supruga su zaposleni te imaju još dvoje djece.

Ukinuli im invalidninu dok čekaju

Helena Melovnik Zrinjski | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Djeca s teškoćama u razvoju svake dvije godine moraju na ponovljeno vještačenje i o tome ovise njihova osobna invalidnina, uvećani dječji doplatak i niz drugih prava. Moj sin Tin ima 15 godina, a osim sa sindromom Down nosimo se s nizom zdravstvenih oštećenja. Rješenje Jedinstvenog tijela vještačenja čekamo od ožujka prošle godine i do danas ga nismo dobili, a zbog toga su nam ukinuli invalidninu i ostali smo bez svih prava", objašnjava Helena Melovnik Zrinjski (44) iz Zagreba dodajući kako Tin zbog svog stanja svakodnevno ide na rehabilitaciju.

Majci status za 17 dana

Ističe kako je nekoliko puta zvala Jedinstveno tijelo vještačenja da bi im skrenula pozornost na potrebu hitnog rješavanja slučaja, ali od toga nije bilo nikakve koristi. "Zaista ne razumijem što se ondje zbiva. Evo, samo za primjer: da bih na temelju dijagnoze svojeg sina ostvarila pravo na 4-satno radno vrijeme, moraju mi izdati rješenje. Istodobno sam poslala za sebe i sina. Moj sin još nije došao na red, ali meni su u roku 17 dana poslali moje rješenje. Kao da nije riječ o istom slučaju",  ogorčena je Helena.

Siniša Bosanac iz Facebook grupe Pomozimo djeci s invaliditetom upozorava kako je do početka prosinca naglo porastao broj predmeta na štetu djece s invaliditetom.

Više od 34.000 predmeta

"Donošenjem zakona od 1. 1. 2015. godine sva su ta tijela objedinjena u Jedinstveno tijelo vještačenja (JTV), no nisu napravili nikakav prijelazni period. Ukinuli su sva druga vještačenja i slili ih na jedno mjesto. Sad imate situaciju da zbog više rješenja dolazite u istu instituciju pet puta. S početnih 10.000 neriješenih predmeta u svibnju su imali oko 20.000, a početkom prosinca 34.000 predmeta. Vjerujem da je danas broj još veći jer nam se javlja sve više roditelja. To se mora srediti",  kazao je Bosanac.Iz Zavoda za vještačenje kažu kako se JTV bavi različitim vrstama vještačenja za ostvarivanje prava invalida, socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja...

Cijeli članak pročitajte na 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.