Roditelji Zanimljivosti 19. prosinca 2018.

Prosvjed roditelja u Metkoviću: Dvije smrti su previše, želimo stati na ovome!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Građanska inicijativa 'Mame i tate iz Metkovića i okolice' organizira prosvjed danas u 15 sati ispred Doma zdravlja u Metkoviću u cilju rješavanja problema nedostatka uređaja CRP/streptokok analizatora

Nakon što je roditelje u cijeloj Hrvatskoj potresla smrt devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, kojeg su roditelji vodili pedijatru četiri puta, dva puta na hitnu, odakle su ga liječnici svaki put slali kući da bi na kraju bio poslan u KBC Split, Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je poslalo inspekciju. Roditelji diljem Hrvatske pitaju se kako je moguće da je umrlo dijete koje je dolazilo liječnicima deset dana, a da mu nisu bile obavljene niti osnovne laboratorijske pretrage, a saznajemo da ovo nije prvi slučaj u kojem je umrlo dijete liječeno u Metkoviću.

Prije nego završi inspekcijski nadzor, ne možemo znati je li Gabrijelov život mogao biti spašen i kako, a građanska inicijativa 'Mame i tate iz Metkovića i okolice' najavila je mirni prosvjed za danas, 19.12.2018. u vremenu od 15 do 15:30 sati ispred Doma zdravlja u Metkoviću u cilju što prije rješavanja problema manjkavosti uređaja CRP/streptokok analizatora u istoimenom domu zdravlja.

"Naravno da nedostaje uređaj koji će vikendom dati nalaz iz kapljice krvi i na osnovu analize u te dvije minute će se znati je li dijete za daljnju obradu ili može slobodno ići doma", rekla nam je jedna od aktivistica građanske inicijative 'Mame i tate iz Metkovića i okolice'.

Možda te zanima... Roditelji o tragediji iz Metkovića: Nemamo povjerenja u hrvatsko zdravstvo! Roditelji

Prenosimo poziv građanske inicijative:

"Naime, već je svima poznato što se dogodilo sa dvoje djece koja su na žalost preminula. Ovakvim dosadašnjim načinom rada život u Metkoviću posebno je traumatičan preko vikenda, jer subotom popodne i nedjeljom nema dežurstava laboratorija i RTG. Rješenje nije samo u analizatoru CRP-a/streptokoka, ali nam je prvi korak u rješavanju. Uređaja kojima cijena koštanja nije velika, a važnost njihove dijagnostike nemjerljiva.

Želimo naglasiti da su sredstva za dva analizatora osigurana od grada Metkovića, za pedijatrijske ordinacije, al skrećemo pozornost da bi i Hitna pomoć trebala hitno imati isti analizator.

Zato vas pozivamo da nam se u srijedu, 19.12.2018. od 15:00 do 15:30 h pridružite u mirnom i dostojanstvenom skupu kojim želimo poslati poruku u Zagreb, u Ministarstvo zdravstva, da nema toga pravilnika i papira koji se ne može promijeniti za život naše djece iz Metkovića i okolice.

I zato, poštovani g. Ministre, tražimo hitnu izmjenu pravilnika o medicinsko biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama, kojim bi se dozvolila nabavka i upotreba prijeko potrebnih aparata, kao i obveza postupanja svih zdravstvenih djelatnika, po Hipokratovoj zakletvi prema pacijentima, a prvenstveno djeci! Dvije smrti su previše, želimo stati na ovome! Bez obzira što smo različiti u mišljenjima, političkim opredjeljenjima, mi ovom akcijom ne idemo protiv niti jednog čovjeka! Ova akcija je za svako dijete iz doline, od najmanjeg i najsiromašnijeg, do najvećeg i bogatijeg. Neka nas razlike spoje u jednome jer sve ono što ne možemo prihvatiti imamo priliku promijeniti. Učinimo to skupa!

Mame i tate iz Metkovića i okolice"

Možda te zanima... 'Na problem zatvaranja laboratorija diljem Hrvatske upozoravamo već godinama' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.