Roditelji Tatina zona 05. prosinca 2018.

Tata Dino: 'Moja žena oboljela je od raka dojke i rodila bez svijesti'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s hrabrim tatom Dinom čija je supruga Ana Mari drugo dijete rodila hitnim porođajem u sedmom mjesecu trudnoće, istog dana kad je dobila dijagnozu karcinoma dojke

Dino Ljutić i njegova obitelj već nekoliko godina vode tešku bitku s karcinomom. 2017. godine njegovoj 39-godišnjoj supruzi Ana Mari u sedmom mjesecu druge trudnoće dijagnosticiran je rak dojke koji je metastazirao. Njihov lijep obiteljski život s tada jednoipolgodišnjim sinom Markom i bebom Matiasom u trbuhu pretvorio se u borbu za život i neizvjesnost.

Kako nam je ispričao 36-godišnji Dino iz Zagreba sve se počelo mijenjati 2016. godine. Supruga Ana Mari počela je osjećati bolove u kralježnici u trećem mjesecu trudnoće, išli su nekoliko puta na hitnu, ali liječnici su utvrdili da je to išijas. Ana Mari se počela osjećati sve lošije, a onda je obitelj doživjela šok. U sedmom mjesecu trudnoće, u samo u nekoliko sati Ana Mari je dijagnosticirana teška bolest i morala je imati hitni porođaj carskim rezom. Ana Mari više nije bila pri svijesti, dan prije porođaja počela se gubiti.

Mama doji dijete na kemoterapija Možda te zanima... 'Sretna sam što mogu dojiti svoju kćer dok prolazi kroz kemoterapiju' Beba

'U roku tri sata saznao sam za rak i hitan porođaj'

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album "Hitan porod carskim rezom dogodio se u sedmom mjesecu trudnoće, 17. veljače 2017. Isti dan saznao sam da Ana Mari boluje od raka dojke koji je metastazirao i da nema puno vremena. Matiasa su već tri sata nakon dijagnoze porodili, znači u roku tri sata saznao sam za bolest i za porođaj. Ana Mari u tom trenutku više nije bila pri svijesti, već je tada bila potpuno izgubljena, bolest je toliko napredovala da ju je doslovce jela i uništavala iz minute u minutu. Do toga dana nismo imali nikakvih naznaka da bi bol u kralježnici bila povezana s bilo kakvim tumorom", rekao nam je Dino. 

"Od veljače do lipnja 2017. Ana Mari je praktički samo disala i otvarala oči, ni jedne riječi ili pogleda. Hranili su ju na sondu, imala je samo 38 kilograma. U lipnju je počela polako komunicirati s okolinom, jako polako i uplašeno, ali je počela", ispričao je dalje hrabri tata. Liječnici su ju počeli liječiti negdje u ožujku 2017. ne znajući hoće li to dati ikakve rezultate, dobivala je kemoterapije i zračenja.

Hrabra Mama. Oboljela od raka i bez svijesti rodila sina. Svaka pomoć je dobrodošla! Možete im pomoći uplatom na broj žiro računa: IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić. SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

'Ana Mari ne može samostalno funkcionirati'

Danas je Ana Mari u invalidskoj mirovini i polako se oporavlja te dalje prima "pametni lijek", međutim tijekom porođaja došlo je do komplikacija te joj je potrebna posebna njega. Ana Mari ne može samostalno funkcionirati, ne zna više čitati pisati i kuhati, a Dino se mora brinuti za sve. Nažalost, liječnici ništa ne prognoziraju i ne znaju što će se dogoditi. 

fb Možda te zanima... Dirljiva fotografija pokazuje snagu djevojčice u borbi s opakom bolesti Školarci

"Živimo u nekom paralelnom svijetu, svijetu prošlosti i budućnosti, nešto između neba i zemlje. Ne znam ni sam više, ja radim od sredine devetog mjeseca, četiri sata dnevno jer nam je financijski teško. Supruga je u invalidskoj mirovini i treba praktički svakodnevnu njegu. Nažalost, tijekom poroda razvio se tzv. press sindrom, nekakva vrsta upale mozga za koju i dan danas ne znaju što je točno uzrokovalo. Možda je upalu uzrokovala primarna bolest ili visoki tlak tijekom porođaja", priča dalje.

"Danas Ana Mari teško govori i ne zna čitati, pisati i mnoge druge stvari. Zaboravila je kuhati, voziti auto. Sve vezano za preglede, lijekove, terapije liječnici dogovaraju sa mnom. Nažalost, što se tiče prognoze, njezina onkologica ništa ne govori, to je proširena bolest i tako je", rekao je dalje.

'Jedino želim da Ana Mari bude kakva je nekad bila'

Tata Dino kaže da je na početku imao pomoć od mnogih ljudi, ali na kraju ostane samo najuža obitelj i prijatelji te da su mu oni pomogli napraviti video koji se dijeli na društvenim mrežama. "Lijepo je kad možeš na nekoga računati, ali na kraju se možeš osloniti jedino na sebe", priča dalje.

Možda te zanima... Hrabra mama: Uz tešku bolest izdaja se za svoju nedonoščad Beba

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Danas stariji sin Marko ima tri godine i devet mjeseci, a Matias godinu i deset mjeseci, dječaci idu u vrtić i nisu svjesni mamine bolesti, osjećaju da nešto nije u redu i da su njihovi roditelji drugačiji. "Ali nažalost njima je odmalena tako niti ne znaju za ništa drugo", dodao je dalje.

Tata Dino i dalje se hrabro bori za svoju suprugu i sinove. Njihova ljubav počela je 2005., a u braku su od 2014. godine. "Ono što nama treba je da mama ozdravi i ništa drugo. Kupujemo i trošimo različite dodatke prehrani kako bi ojačala organizam, privatne terapije za govor kako bi se Ana Mari oporavila. Nažalost, ne znam, ne mogu govoriti 'produžiti život", ne mogu o tome razmišljati, ali tako ispada na kraju...", kaže tata Dino te dodaje da jedino želi da Ana Mari bude kakva je nekad bila. "Vesela, pametna, borbena žena, samo to...", dodaje na kraju.

djevojčice rak Možda te zanima... Djevojčice koje su preživjele rak ponovno pozirale zajedno Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.