Roditelji Sretna mama 04. listopada 2018.

Je li rak dojke zaista teže otkriti kod mlađih žena?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešća zloćudna bolest u žena sve češće javlja se u mlađih od 40, štoviše, javlja se već i u 30-ima. Zato je samopregled iznimno važan kako bi se tumor otkrio na vrijeme dok su šanse za izlječenje najveće

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od karcinoma dojke u Hrvatskoj godišnje oboli više od 2500 žena, a sve ih je više mlađe dobi. Štoviše, 2015. godine od ukupno 2748 oboljelih žena njih 115 bilo je mlađe od 40 godina. Upravo zato brojne institucije svojim kampanjama i pokretima nastoje osvijestiti društvo odnosno žene na redovitu kontrolu i samopregled dojki. 

Za nastanak tumora najzaslužniji su okolišni čimbenici

Iako često mislimo da tumori dojke nastaju ponajviše zbog oštećenja gena, svega 5 do 10 posto od ukupnog broja karcinoma u žena može se pripisati genetici. U razgovoru s dr. med. Ilonom Sušac, specijalisticom onkologije i radiologije iz poliklinike Eljuga, saznali smo da i u slučaju kada se kod žene potvrdi naslijeđena genetska greška, ona u većini slučajeva nije toliko velika da bi sama po sebi izazvala nastanak i razvoj raka. Mnogi okolišni čimbenici djeluju mutageno i kancerogeno te su upravo oni najodgovorniji za nastanak raka u svim dobnim skupinama, ističe dr. Sušac te dodaje kako mnoge štetne tvari iz hrane, iz predmeta opće i kućne uporabe te iz radnog okruženja svakodnevno ugrožavaju naše zdravlje. 

Različite vrste zračenja (ponajviše elektromagnetska i UV zračenja) također oštećuju naš genetski sustav i remete rad neuroloških i hormonskih sustava u organizmu, objašnjava dr. Sušac, a najučestaliji karcinomi upravo su oni čiji se razvoj povezuje s djelovanjem hormona, pa se tako rak dojke povezuje s djelovanjem ženskih spolnih hormona - estrogenom i progesteronom. Osim toga, naša sugovornica spominje još dva čimbenika koji potiču razvoj tumora, a to su razne štetne tvari, tzv. endokrini disruptori, koje se mogu naći u svemu što nas okružuje (primjer su pesticidi) te stres kojemu smo svakodnevno izloženi. Osobe koje su izložene dugotrajnom kroničnom stresu u konačnici imaju slabiji imunološki sustav koji je naše najjače oružje u obrani organizma protiv mnogih bolesti, pa tako i onkoloških, zaključuje dr. Sušac.

Teže se otkriva kod mlađih žena

U pravilu je doista teže otkriti rak kod žena u mlađoj dobi budući da njihove dojke sadrže više žljezdanog tkiva, a u gustom je tkivu uvijek teže uočiti patološko stanje, objašnjava dr. med. Ilona Sušac. Prema njezinom iskustvu u dijagnostici, rak može imati mnogo pojavnih oblika i rak dojke sve se češće razvija podmuklo i neupadljivo, zbog čega je važno slušati savjete liječnika koji preporučuju pregled dojki svim raspoloživim metodama. U većini slučajeva, iskustvo i posvećenost liječnika te suvremena tehnologija otkrivaju bolest na vrijeme, ističe doktorica. No treba znati da veličina tumora ne mora biti presudna za prognozu bolesti, već je presudna njegova biologija odnosno stupanj agresivnosti, napominje dr. Sušac. 

Međutim, osim što se teže otkriva, rak dojke češće je i agresivniji u mlađih ženaVjerojatnost da će se agresivniji oblici raka pojaviti u mlađoj životnoj dobi jest veća kada se uspoređuje s tipovima raka u žena starije dobi, ali to nije pravilo. Agresivnih oblika, srećom, srazmjerno je malo. Učestaliji su u mlađih žena, ali njihova prognoza ne mora biti lošija ako se bolest otkrije na vrijeme, saznajemo od svoje sugovornice. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Samopregled - znakovi na koje treba obratiti pozornost

Da bi se rak dojke otkrio na vrijeme, potrebno je redovito se pregledavati ne biste li uočile bilo kakvu promjenu na dojci koja bi mogla upućivati na tumor. Naime, pregledavanjem dojki upoznajete se s njihovom strukturom i oblikom, pa ćete lakše uočiti eventualne promjene. Hrvatska liga protiv raka preporučuje samopregled između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je dojka tada najmanje čvornata. Pregled biste trebale raditi svaki mjesec u isto vrijeme, a promjene koje trebate tražiti su sljedeće:

  • osjetljivost/ bol u bradavici ili dojci
  • promjena na koži dojke ili bradavice 
  • uvlačenje bradavice
  • iscjedak iz bradavice
  • čvorić (izraslina) u dojci
  • promjena oblika dojke

Primijetite li i najmanju promjenu na dojkama, čak i ako vam se ne čini zabrinjavajuće, svakako otiđite liječniku na pregled kako biste bile sigurne da nije ništa opasno. Samo redovitim pregledom kod kuće moguće je na vrijeme otkriti izraslinu i reagirati, a otkrije li se na vrijeme, izgledi za ozdravljenje su veliki. To zna i tvrtka Labud koja pridonosi informiranju i podizanju svijesti zajednice o temi raka dojke te osigurava financijsku podršku Udruzi i oboljelima kojima Udruga pomaže. Od svakog prodanog pakiranja Čarli deterdženta za pranje posuđa s mirisom divlje jagode, tvrtka Labud udruzi Europa Donna Hrvatska donira, 0,5 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.