Roditelji Sretna mama 20. prosinca 2016.

Majka u borbi za kćerin život: 'Moja Leona treba i vašu pomoć'

anamarija cindrić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

25-godišnja Anamarija sama ručno pomaže bolesnoj šestogodišnjoj kćeri Leoni da diše. Čisti joj sekret koji je može ubiti. Ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk

Malena Leona Mihalić (6) iz Karlovca jedna je od dvoje djece u Hrvatskoj koje boluju od vrlo teškog i rijetkog oblika epilepsije - maligne parcijalne migrirajuće epilepsije. Zbog opake bolesti djevojčica svakodnevno trpi epileptične napadaje otporne na terapije, dok joj je progresivna bolest već potpuno oštetila mozak i prikovana je za krevet.

Za hrabru djevojčicu se s puno ljubavi i njege danonoćno skrbi njezina majka Anamarija (25), koja joj je pružila gotovo sve kako bi joj olakšala život. Djeca s ovakvom dijagnozom žive kratko i liječničke prognoze su neumoljive, no Leona ih već dosad pokorila, a majčina najveća želja je da im zajedno prkose i dalje. No ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk – aparat za čišćenje dišnih puteva.

'Do 4. mjeseca Matej je sedam puta boravio u bolnici i bio na operaciji'

Mama rukama pomaže kćeri da diše

Aspiriranje je za Leonu jako važno, jer u protivnom može biti kobno. Noću joj drastično pada kisik, a danju joj je nužno potrebna drenaža dišnih puteva, odnosno uklanjanje sekreta u plućima koji joj majka uklanja ručno.

anamarija cindrić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Zbog svojeg stanja i ležećeg položaja Leoni se u dišnim putevima i plućima sakuplja sekret koji svakodnevno u najmanje dva navrata čistim ručno uz pomoć gumene ‘lupkalice’. Moram je lupkati kako bi se sekret odlijepio od pluća te ga aspirirati. Postupak je naporan za nju, ali i mene, no nije potpuno učinkovit jer ga tom metodom ne mogu temeljito očistiti i učinak je kratkotrajan. Vest prsluk radi puno brže i učinkovitije jer dolazi do sitnih dijelova pluća do kojih ja ne mogu jer nemam niti tu snagu niti brzinu kao taj aparat. Vjerujem da bi joj olakšao i produljio život, pa ovim putem pozivam sve koji mogu da nam pomognu", uputila je apel majka Anamarija napominjući kako upravo sakupljanje sekreta u plućima dovodi i do čestih upala pluća, koje za Leonu mogu biti kobne.

Anamarija ima status majke njegovateljice, suprug Nikola je zaposlen, no primanja su im dostatna tek za osnovni život, a kupnju aparata sami si ne mogu priuštiti. Obitelj živi u podstanarstvu, a osim male Leone imaju i 10-mjesečnog sinčića Rafaela. Djevojčica svakodnevno trpi brojne epileptične napadaje, od laganih do teških, kad je nužno potražiti i liječničku pomoć. Većinu života provela je u bolnicama, upravo zbog čestih upala pluća i bronhitisa te zbog jakih napadaja.

'Labradorica Romi pomaže našem nepokretnom sinu'

Leona treba prsluk, kolica i dizalicu

"Do lani je Leona najdulje mjesec dana u komadu provela kod kuće, a ostalo je provela u bolnicama. Lani smo joj stavili kanilu te lakše diše i bolje joj je. Lakše joj počistim sekret, a kad bismo još imali i Vest prsluk, situacija bi bila puno bolja jer bi njime sigurno dobila kvalitetniji i dulji život", rekla je Anamarija dodajući kako joj je, osim novca za prsluk, potreban i novac za nadoplatu novih kolica te za dizalicu. 

"U ponedjeljak sam provjerila stanje na računu i na njemu je trenutačno 103.000 kuna. Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su odvojili od sebe kako bi pomogli mojoj Leoni. Prsluk stoji 93.800 kuna, a bit će dovoljno i za doplatu za nova kolica. Sad nam još nedostaje novac za dizalicu, koja stoji oko 2500 kuna", rekla je Anamarija. Hrvati su još jednom pokazali veliko srce.

Mnogi su se odazvali akciji, a brojni su se ponudili i da doniraju svoje medicinske aparate koji su ostali iza njihovih najmilijih.

"Novac su uplatili obični ljudi, koji su odvojili od sebe i od svoje obitelji te uplatili od skromne 4 kune, većina je uplatila po 100 ili 200, ali i po 1000 kuna, a uplaćene su i dvije uplate po 5000 kuna te jedna od 10.000 kuna. Zahvaljujem svima, još ne mogu vjerovati da smo postigli nama nedostižno. Odmah ćemo kontaktirati tvrtku koja nam je dala ponudu za prsluk Vest da dođu i uzmu mjere za Leonu", rekla je zahvalna Anamarija.

Svi koji žele i mogu pomoći novac mogu uplatiti na žiro-račun majke Anamarije Cindrić otvoren u Karlovačkoj banci, na koji mogu biti uplaćene i inozemne uplate: HR6524000083110639992.

Održavali majku na životu 55 dana kako bi spasili bebu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.