Roditelji 23. studenoga 2020.

Tatina genijalna "kazna" za petogodišnjeg sina koji je ukrao žvakaće je pravi #ParentingGoals

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kreativna disciplinska strategija jednog tate za njegovog petogodišnjeg sina koji je ukrao pakiranje žvakaćih guma mnogo je bolja od klasične kazne ili oduzimanja djetetu dragocjene igračke.

U postu za forum Reddit, jedan otac je nedavno podijelio svoj prilično briljantni pristup discipliniranja sina zbog krađe.

"Tako je moj sin priznao da je ukrao žvaku iz trgovine... Ima 5 godina. Kad sam okrenuo leđa, očito je uzeo žvakaće i izašao", objašnjava otac. "Otkrio sam to nakon što je žvakao i ponudio mi komad (jer 5-godišnja logika)", dodao je.

Saznavši da je njegov sin upravo ukrao žvakaću iz trgovine, ovaj tata je postupio potpuno drugačije od očekivanog: "Rekao sam mu kako sam ponosan na to što mi govori istinu, ali razočaran što je morao posegnuti za krađom."

Možda te zanima... Ne očekuješ, ali događa se - evo što možeš napraviti ako ti dijete ukrade novac i laže o tom Školarci

No, umjesto da dječaka kazni ili mu nešto oduzme, poput dragocjene igračke, tata ga je odlučio kazniti s ukupno 2,50 dolara. "Natjerao sam ga da radi neobične poslove koji su prikladni za petogodišnjaka i rekao sam mu da dok ne otplati dug neće dobivati nikakve povlastice poput televizije, tableta ili igranja vani." Dijete je zatim izvršilo zadatke poput čišćenja sobe i skupljanja bratovih igračaka, kao "društveno korisni rad".

"Dakle, on je sada u svojoj sobi – posprema i čisti i mogu povremeno čuti uzdah ‘Uf! Nikad više neću krasti!’" Ispričao je tata, dodajući: "Eto, imate upravo to -  dječje verzije stvarnih posljedica u pravom životu. Radije bih da ih on nauči sada nego da krade kao tinejdžer i suoči se s velikim novčanim kaznama, društveno korisnim radom ili čak zatvorom."

Ovaj kreativni tata dodao je da planira početi davati dječaku dodatak za obavljanje kućanskih poslova kako bi mogao više naučiti o novcu."Nakon što 'zaradi novac', ići će se ispričati.”

Možda te zanima... Što je pozitivna disciplina i zašto je djelotvornija od tradicionalne u odgoju djece Školarci

Mnogi komentatori ispod iskrenog posta ovog tate, podržali su ovaj pristup discipliniranja. 

"Mislim da je sjajno to što ‘zarađuje novac’. Također bi se trebao vratiti u trgovinu, priznati što je učinio i platiti predmet. To je dobra praksa, jer jednom kad postane odrasla osoba siguran sam da će biti ponekad situacija kada slučajno izađe s nečim iz trgovine, i imat će iskustva s povratkom i plaćanjem i znat će da to nije kraj svijeta."

Mnogi komentatori prisjetili su se i svojih iskustva krađe u dječjoj dobi i podijelili koliko se živo sjećaju posljedica kada su za to saznali njihovi roditelji. 

Možda te zanima... 11 realnih situacija koje znaju samo mame dječaka Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.