Roditelji Kolumne roditelja 20. veljače 2022.

Zašto se trudnice u svemu natječu kao da je trudnoća olimpijska disciplina

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije jedna mama bolja mama od druge jer trpi i nije druga mama bolja od ove prve jer ne trpi, nije bitan način na koji je beba stigla na ovaj svijet, koliko je kilograma mama dobila (ili nije!), leži li sa sve četiri u zraku ili sadi krumpir u vrtu

Bio je to prekrasan i nezaboravan dan, saznala sam da sam po prvi put trudna. Počela sam se lagano pripremati za sve što me čeka, onako štreberski - knjige, filmovi, članci, učlanila sam se u sve 'mameće' grupe. Divila sam se svakoj mami, upijala savjete drugih mama u svojoj blizini, po internetu, u knjigama, osjećala sam se da su me ti moji  izvori istinski pripremili na ono što me čeka. 

Možda te zanima... Znanstvenici: Porođaj je za tijelo teži i naporniji od maratona! Trudnoća

Međutim na jednu stvar me nitko nije pripremio: NATJECANJE. Da, da, pravo pravcato 'mameće' natjecanje koje kreće već od samog začetka one malene točkice u trbuhu. Navedimo neke od disciplina ovog još nepriznatog olimpijskog sporta:

  • Aaaajme, ja nisam uopće povraćala, ne znam kako ti toliko vremena provodiš sa glavom u školjci, nešto tu ne štima.(coktanje jezikom i vrćenje glavom lijevo-desno)
  • Super izgledaš, baš je lijepo vidjeti trudnicu s pravim trbuhom, na meni se jedva vidjelo da sam trudna, ništa kila nisam dobila.
  • Pa ti se nisi ništa udebljala! Grozno! Kako će ti beba napredovati!?
  • Čekaj, u 15. tjednu si i beba na UZV odgovara 15tt?! Bome je moja u 15tt odgovarala 20tt, baš je napredna beba bila. Je li s tvojom sve ok? (zabrinuti pogled sućuti)
  • Moj ginekolog je bolji od tog tvog. (ponosni osmjeh u kutku usana i poluzatvorene oči)
  • Kako misliš ne možeš se pomaknuti? Ja sam u trudnoći kopala polje, vozila traktor, sagradila kuću,srušila ju pa napravila novu-prva  mi nije bila po volji.(nezaobilazno frktanje nosom)
  • Popila si paracetamol zbog glavobolje??? Strašno, ja to ne bih nikad, ja trpim (uz obavezno polagano i dramatično izgovaranje riječi TRRRPIM).
  • Razmišljaš o epiduralnoj? Ah...pa ja sam baš htjela prirodan porod, onako da budem svjesna da mi se tijelo rastavlja na sve proste, proširene, rastavne i sastavne faktore.
  • Moraš na carski rez??? Ajme jadna ti, nećeš proživjeti istinsku radost tiskanja bebine glave veličine lopte iz svoje intimne frendice. Ali neeeemoj ti misliti da si manje vrijedna i da nisi sposobna roditi. (tapšanje po ruci,ako je natjecanje za finale onda možda uz dodatak „draaaga“)
trudnice razgovaraju Možda te zanima... Trudnice otkrivaju što im sve ide na živce Trudnoća

Ovo su samo neke od disciplina najvažnijeg natjecanja, ja sam ih na žalost sve skoro kiksala - osim carskog reza (pa neću valjda biti nemajka ...a ne, ne, to nikako, STOP carskom). Usprkos briljiranju u posljednjoj disciplini nekako čisto sumnjam da će me primiti u reprezentaciju. Nisam baš nekakav reprezentativan primjerak kako bi  jedna trudnica trebala izgledati i kako bi se trebala osjećati. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izraz 'blaženo stanje' krivo se interpretira kao stanje u kojem je sve super i blaženo

Svaka trudnoća je različita, jednako kao što je i svaka žena različita. Svaka od nas podnosi određene stvari na određen način. Neke žene ne vade glavu iz školjke čitavih 9 mjeseci i veseli ih ako su jutros u sprinterskom trku prema WC-u stigle staviti špangu pa nemaju ostatke sinoćnje večere na kosi, neke završe s nogama koje izgledaju kao da su išle u obilazak košnica bez pčelarskog odjela, nekolicina ih strahuje od odlaska na kraljevski tron u najposjećenijoj prostoriji u kući (dakako WC) zbog novonastalih hemoroida, dok ima nas jako puno koje se zapitaju nad veličinom svog mjehura koji se javlja na dužnost svakih 15 min, i ne bira lokacije pa nam se čak javlja i na ginekološkoj stolici, kaže da mu je baš sad hitno izbaciti iz sebe one četiri kapi urina što su preostale od prethodnog mokrenja koje je bilo neposredno pred ulazak u ordinaciju.

Možda te zanima... 'Svaka trudnoća je drugačija, čak i kad se radi o istoj ženi' Trudnoća

Ima ih na žalost i sa zdravstvenim problemima zbog kojih trudnoću moraju provesti u ležećem položaju na kauču, ili u bolnici, i dakako ima i onih kojima je trudnoća sasvim divno i prekrasno razdoblje bez ikakvih tegoba. Znate što? Sve varijacije ovog blaženog stanja su U REDU.

Riječ blaženo stanje se krivo interpretira kao stanje u kojem je sve super i blaženo, pa žene čak i same od sebe imaju nekad nerealna očekivanja, uopće nije sve super i blaženo, nego je „blaženo stanje“ zbog toga što nosimo u sebi novi život, novo ljudsko stvorenje koje već na prvom UZV pregledu volimo više od svog života. Nije jedna mama bolja mama od druge jer trpi i nije druga mama bolja od ove prve jer ne trpi, nije bitan način na koji je beba stigla na ovaj svijet, koliko je kilograma mama dobila (ili nije!), leži li sa sve četiri u zraku ili sadi krumpir u vrtu. Totalno je irelevantno sve osim toga da je beba dobro.

I eto, zbog svega navedenog predlažem Olimpijskom odboru da prihvaćanje ovog sporta do daljnjeg stavi na odgodu, da pomete natjecateljski duh olimpijade i da sudionici uvedu pod obavezno korištenje riječi „znam kako ti je“. 

porod, carski rez, novorođenče Možda te zanima... 'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.