Roditelji 02. veljače 2024.

Ovih 5 sporazuma među partnerima može ojačati brak: isprobala terapeutkinja za parove

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Malo je odnosa u čovjekovu životu koji nisu barem na neki način teški. I to nije ništa neobično. Jedan od najtežih možda je baš brak, odnosno zajednica i suživot dvoje ljudi, pogotovo onda kad stignu i djeca.

Kad smo mladi, gotovo redovito maštamo o tome kako ćemo pronaći svoju srodnu dušu i živjeti „sretno do kraja života“. No, stvarnost je malo drukčija. I ne mislimo tu na to da stvarnost nije bajka, nego na činjenicu da taj odnos koji može biti bajkovit, ipak zahtijeva puno ulaganja, truda i rada. Stvarnost je da je brak težak posao. A kad u to uključimo i djecu… To je jedna potpuno nova razina teškoće.

Možda te zanima... Iscrpljena mama objasnila kako partnerstvo u roditeljstvu nije jednostavno Beba

I nije sve uvijek logično. Na primjer, par koji je savršeno funkcionirao i slagao se prije nego što su u obitelj stigla djeca, mogao bi imati problema sa zajedničkim roditeljstvom (ili shvatiti da su zapravo nekompatibilni). Kad stignu djeca, čak i najpovezaniji partneri moraju voditi računa o njegovanju svog odnosa, što ne dolazi samo od sebe često, kao i odnosa s djecom, što je lakše reći nego učiniti. Ponekad zaboravimo da smo u istom timu.

Iako se u svakodnevnim bitkama roditeljstva može činiti nemoguće, postoje alati koje partneri mogu koristiti kako bi brak ostao jak čak i u najtežim vremenima. Terapeutkinja za parove Vanessa Morgan (@vanessamorgantherapy) podijelila je vrijedan post, koji je postao viralan, na Instagramu u kojem je detaljno opisala pet dogovora koji se ona i njezin suprug drže kako bi zaštitili svoj brak.

Savjeti za parove: Dogovori koji jačaju odnos

1. Uzmite time out

„Kada se stvari previše zahuktaju u sukobu, složili smo se napraviti korak unatrag i dati jedno drugom prostora. Obećavamo da ćemo se vratiti razgovoru nakon što se smirimo i budemo mogli učinkovitije komunicirati. Ovaj nam sporazum omogućuje da izbjegnemo izgovaranje štetnih stvari u žaru trenutka i promiče zdravije rješavanje sukoba.”

2. Čuvamo leđa jedno drugom javno i privatno

„Sklopili smo pakt da nikada ne govorimo loše jedno o drugom, posebno drugima, uključujući našu djecu. Vjerujemo da je održavanje međusobnog poštovanja i divljenja ključno za snažno partnerstvo puno ljubavi. Govoreći pozitivno jedni o drugima, stvaramo poticajno i poticajno okruženje za našu obitelj.“

3️. Preuzmite odgovornost za okidače

„Oboje priznajemo da imamo okidače koji mogu utjecati na naše emocije i. Umjesto da se međusobno optužujemo, obvezujemo se brinuti se o sebi tako da to koristi našem odnosu. Ovaj nam sporazum pomaže da kroz teške trenutke prolazimo s empatijom i razumijevanjem.“

4️. Prigrlite nesavršenosti

„Prihvaćamo da nismo savršeni i da oboje imamo mana. Zavjetovali smo se da se nikada nećemo sramiti niti kritizirati jedno drugo zbog svojih nesavršenosti. Umjesto toga, odlučujemo se međusobno prihvatiti i podržati osobni rast. Ovaj sporazum potiče kulturu prihvaćanja i omogućuje nam da zajedno rastemo kao pojedinci i kao par.“

5️. Dijelimo svoju istinu (čak i kada je teško ili strašno)

„Složili smo se da ćemo dijeliti svoje misli i osjećaje jasno i uz puno poštovanja, čak i ako mislimo da bi to moglo uznemiriti drugu osobu. Nevjerojatno je važno NE skrivati svoju istinu od partnera samo zato što mislite da će ga to uzrujati. Kad dopuštamo partneru da ima svoje autentične reakcije i osjećaje, to je veliki dio zdravlja odnosa.“

Neki su komentatori ove savjete nazvali tek „osnovama“ veze, a možda i jesu, ali to ih ne čini manje važnima. Kad smo uhvaćeni u trenutku (a taj trenutak može trajati danima, tjednima, mjesecima ili čak godinama), lako je zaboraviti osnove zdrave veze.

Kada zajedno stvaraju obitelj, apsolutno je ključno da partneri budu na istoj strani i da čuvaju jedno drugome leđa. Ako vam ovi konkretni „sporazumi“ ne odgovaraju ili ne leže, nađite vremena da s partnerom porazgovarate o tome što oboje mislite da bi ojačalo vaš brak i stvorite sporazume temeljene na tim potrebama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.