Roditelji 02. veljače 2024.

Striček Duško: Kako da djetetovo NE pretvoriš u DA s razumijevanjem, a ne frustracijom

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako boriti se s djecom oko bilo čega. Jedan od razloga je taj što uglavnom već na prvi znak borbe i nevolje, izgubimo živce. A zapravo se uopće ne bismo trebali upuštati u borbu…

Borba s djetetom nikad nije dobra opcija. Ne zato što bi mogla završiti našim porazom (znamo da je možemo dobiti, to nije upitno), nego zato što je svaka bitka s djetetom loša, bez obzira na ishod, zapravo izgubljena za obje strane. Bitka podrazumijeva sve ono što bismo u roditeljstvu željeli riješiti po svaku cijenu, a ne ide baš tako lako. I onda vičemo i onda prijetimo (besmisleno) i onda kažnjavamo.

Možda te zanima... Striček Duško: Popuštamo li previše djeci? Kratko i jasno - DA! Vrtić

Impulzivna reakcija najčešće nije dobra, a upravo to je ono kako reagiramo kad nas iznervira djetetovo „ne“, a mi znamo da bi to baš moralo biti „da“. I u tom trenu samo želimo da dijete kaže „da“, odnosno da napravi ono što mi želimo bez pogovora, pa nas „ne“ jednostavno izludi!

Striček Duško je odgojitelj koji se proslavio upravo zbog svojih konkretnih, jednostavnih i simpatičnih savjeta koje objavljuje na društvenim mrežama, a posvetio je jedan video i ovom roditeljskom problemu. „Što prvo napraviš kad ti dijete kaže 'ne'?“ pita striček Duško na početku videa, te pojašnjava: „Kad trebate otići iz parka, kad treba pospremiti igračke, kad treba pojesti ručak do kraja… Što prvo napraviš? Reagiraš, je li tako?“

Striček Duško opisuje ono što nam je svima poznato – taj instinkt je toliko jak da odmah krećemo u raspravu. „…ali moramo ići, pa pospremi, to su tvoje igračke, ako ne pojedeš, nećeš narasti…“ O, kako nam je to poznato! I realno, znaš da je pola tih prijetnji isprazno i da ništa od tog nećeš ispuniti, odnosno da se neke niti ne mogu ispuniti (neće narasti? Stvarno?), ali ne možeš si pomoći u tom trenu. Samo tražiš kako da djetetovo NE pretvoriš u DA.

„I istovremeno u tebi raste napetost jer znaš da te očekuje ona bitka!“ pojašnjava Duško svima nam poznato stanje, pa daje jedan mudar savjet: „Jedina bitka koju trebaš pobijediti je ona sa vlastitom emocijom, instinktom. Nemoj reagirati odmah iz emocije. Tvoje dijete već tako reagira – zato što ne zna drukčije.

Djetetov postupak je nepromišljen, pojašnjava striček Duško, što realno znamo, ali… Ali ne smijemo dopustiti da i naš bude takav. Ako oboje reagirate impulzivno i nepromišljeno, pojašnjava Duško, to stvarno jako brzo eskalira. Uf, kao da to ne znamo!

„Tvoj autoritet ima snagu u tvojoj smirenosti, u tvojoj samokontroli, samoregulaciji, jednostavnom jeziku i stavu! Afirmativan si, nisi impulzivan i vjeruješ u ispravnost svog postupka.“ E, da, vjerujemo u ispravnost, ali ono sve prije je malo teže postići… Evo kako to vidi i što savjetuje Duško za idući put kad ti dijete kaže NE.

@stricek_dusko ⁉️⁉️ Kako se nositi s onim trenucima kad ti dijete kaže ‘ne’? Kako do umijeća smirenog reagiranja? 🧘‍♂️💬 Kako zadržati mir i autoritet umjesto da se upustiš u beskrajnu impulzivnu bitku? Govorim ti kako odgovoriti na djetetovo ‘ne’ s razumijevanjem, a ne frustracijom. 🤯➡️😌 Saznaj kako tvoja reakcija može biti pouka za vaše dijete o upravljanju frustracijama i emocionalnom inteligencijom! 💪❤️ #samojako #smirenost #roditeljstvo #odgoj #komunikacija #uzor #pozitivanprimjer #odrastanje #obitelj #pedagogija #vrtic #skola #djeca #stricekdusko #zagreb #hrvatska #balkan #savjeti #tipsandtricks #fyp #capcut #madewithveed ♬ Inspiring Motivation - D'Santos

„Zastani. Udahni. Izdahni. Kimni. I reci: 'Da, znam da je lijepo vrijeme i da bi se najradije vozio na biciklu. Ali trenutno to ne možemo. Bit će ovako kako kažem. Poslušaj me, vjerujem da ti to možeš,“ zaključuje striček Duško, a mi se moramo složiti da to tako dobro zvuči!

U komentarima su mu mnogi zahvalili na ovom videu, hvaleći Duškove videe i njegovu pomoć koju tako nesebično daje roditeljima, ističući kako je dobro da netko društvene mreže koristi za nešto tako dobro i pozitivno. No neke su se mame, najčešće mame, javile s pitanjima – što ako ovo ne pali, što ako ništa ne pali.

„Što da radimo kad mu na sve načine kažeš, a on se pravi pametan,“ pitala je jedna mama 9-godišnjaka, a Duško joj je odgovorio: „Pa nema tu pregovora, niste partneri u odgoju, vi određujete tijek. Nismo na istoj razini s klincima. Prevelika odluka je dati djetetu slobodu za sve… a i to je neodgovorno od odrasle osobe.“

„Jel' vrijedi i za muža'“ našalila se jedna komentatorica, a našalio se i Duško: „Treba probati! mi muški se često ponašamo kao da imamo 6 godina.“

Možda te zanima... Posramljivanje i kažnjavanje djece ne djeluje! Evo što trebaš raditi umjesto toga Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.