Vrtić Igre za djecu 02. travnja 2013.

Drvene igračke iz Vilenjakove radionice

Duško Ilijević Vilenjakove igračke odgajatelj
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgajatelj iz dječjeg vrtića Medo Brundo u zagrebačkoj Dubravi, Duško Ilijević, izrađuje drvene igračke, a ljubav prema obradi drveta prenosi i na mališane iz svog vrtića

"Dopustili smo djeci da postanu konzumenti. Moramo im pokazati da naše ruke rade stvari, a ne da se one same materijaliziraju. Djeci su dostupne plastične igračke koje su jednofunkcionalne i uopće ne potiču kreativnost", objašnjava 34-godišnji odgajatelj u dječjem vrtiću Medo Brundo u zagrebačkoj Dubravi te student waldorfske pedagogije Duško Ilijević, koji kod svojih mališana u vrtiću nastoji potaknuti maštu, znatiželju i strast za igrom, pa im prenosi svoje umijeće izrađivanja drvenih igrački.

Iako je, kako kaže, još kao klinac stalno nešto rezbario i roditeljima govorio da će si sam napraviti igračku, svoje drvene igračke počeo je izrađivati tek kada je došao u dodir s waldorfskom pedagogijom.

Duško Ilijević Vilenjakove igračke odgajatelj | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Inspiracija u waldorfskoj pedagogiji

"Tijekom studija na Institutu za Waldorfsku pedagogiju dobio sam zadatak napraviti glazbeni instrument, pentatonsku liru, i tu je krenula moja priča s izradom igračaka", kaže ovaj kreativni odgajatelj.

Obrada drveta i izrađivanje igračaka za njega su isključivo hobi, no ako netko poželi jednu od njegovih malih kreacija, Duško će je izraditi.

"Na svoj rad ne gledam kao na neku manufakturu, to me dosta ograničava. Nemam skicu, niti šablonu kada radim neku igračku. Samo krenem pa kuda me ruke odvedu... Jedino mi je bitno da znam za koga je igračka", priča Duško.

Od jednostavnih automobila do hobitove kućice

U posljednje tri godine Duško je napravio cijeli niz igračaka – od malenih automobila, motora, deva, noževa, pa sve do izuzetno zahtjevnih kućica za Tupaljke (malene patuljke) i replika kućice hobita Bilba Bagginsa. Premda inače ne radi replike, želju jedne djevojčice, kaže, nije mogao ne ispuniti....

Ovisno o tome o kojoj se igrački radi, Dušku je za izradu potrebno od nekoliko dana za one manje, pa sve do mjesec dana za one kompliciranije. Primjerice, kućicu hobita Bilba Bagginsa izrađivao je tri tjedna.

Svoje radove Duško predstavlja na blogu Vilenjakova radionica gdje ga možete i kontaktirati ako želite da i za vašeg mališana izradi originalnu igračku. Ovaj talentirani odgajatelj svoje igračke izlaže i na prigodnim sajmovima u Waldorfskoj školi u Zagrebu.

Duško Ilijević Vilenjakove igračke odgajatelj | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Oblikovanje drveta potiče dječju kreativnost

Svoju ljubav i strast prema obradi drveta Duško uspješno prenosi i na mališane iz svog matičnog vrtića koji, kako kaže, uživaju u brušenju i oblikovanju daščica. O njihovoj dobi ovisi koji će im alat dati u ruke.

"Djeca su uglavnom dosta zainteresirana za rad s drvom. Često im dam neku nedovršenu igračku da sami nadograđuju i oblikuju drvo, a na taj način im se potiče mašta i kreativnost. I roditelji uglavnom pozitivno reagiraju na naše aktivnosti. Žao mi je što djeca danas nemaju previše dodira s prirodnim materijalima. Previše su zatrpana raznoraznim aktivnostima pa nemaju vremena za igranje. Odrasli kao da ponekad zabranjuju djeci da se igraju i budu ono što jesu - djeca", zaključuje odgajatelj Duško.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.