Roditelji 25. listopada 2023.

Što je 'mama u sredini'? Roditelji odali priznanje ovom čudesnom razdoblju roditeljstva

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako doba majčinstva ima svoje uspone i padove. Neka su nam razdoblja jako smiješna, neka teška, neka draga. A onda su tu i „mame u sredini“. Evo koja je njihova priča.

Novopečene mame ne stignu popiti kavu niti otići na wc u miru, ali ona divna maženja s bebom vrijedna su sveg tog, pa i nespavanja. Mame toddlera uživaju u prvim koracima i riječima, a moraju biti tu da zaliječe svaku ranu od pada. S druge strane, nekako puno kasnije, tu su one naporne tinejdžerske godine kad si malo sretan jer te napokon puste skroz na miru, a malo ti ide para na uši jer kao da te uopće ne čuju jedno jedino slovo. A ono između – e, pa to su „mame u sredini“.

Možda te zanima... Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja... Beba

Mama u sredini je ona mama između tih burnih godina i razdoblja. Ima djecu u dobi od 5 do 12 godina i baš kao i onaj slavni dječak u seriji sličnog naziva – nitko ju previše ne primjećuje, niti je ikom posebno zanimljiva. Jednostavno ne dolazi do izražaja u društvu.

Ona nema malu djecu koja svakih par sati imaju tantrume, ali nije ni u rovovima u kojima traje borba protiv tinejdžerskih hormona. Još uvijek nema drame oko upisa u srednju školu niti prva pijanstva, ali ne mijenja više niti pelene. Mama u sredini još uvijek ima najbolje od oba svijeta. I dalje se može i smije maziti s djecom, i dalje je omiljena osoba svog djeteta.

Jenny Ashbay, TikTok mama petero djece, podijelila je svoj video u kojem govori o svom životu mame u sredini, i to na pjesmu spisateljice Emily Roussell.

“Sada sam mama djece u dobi od 5 do 12 godina i odjednom sam svjesna kako vrijeme brzo leti,“ napisala je u opisu.

Viralni isječak govori o različitim trenucima njezinog putovanja kao „mame u sredini“, uključujući odlaske u igraonicu i obiteljsku šetnju bez stresa u kojoj zapravo može držati muža za ruku, a ne juriti za znatiželjnim malim djetetom.

"Ona je mama u sredini", kaže glas u videu. “Više nema bebe na njezinom boku, ali još nema zamagljene oči, dok se divi kapama i haljinama. Ako pogledate dovoljno duboko u njezin kuhinjski ormarić, možda ćete pronaći šalicu bez prolijevanja. Postoji šansa da ima malo igračaka za kupanje u dugo neiskorištenoj kanti jer prije nego što je imala priliku shvatiti, tuširanje je postalo norma.”

“Dovoljno je daleko dospjela u svom majčinstvu da zna koliko brzo sve to ide, ali još nije napustila zemlju male djece. Ona je u prostoru koji se nalazi između beba i velikih. Daje sve od sebe da uživa u njemu jer osjeća kako vrijeme juri. Ona grabi sve danas jer je mama u sredini.”

Oooo, možemo točno zamisliti sve ovo, barem otprilike. Svaka mama ima neke svoje faze i neke svoje drage trenutke za kojima će jednog dana žaliti, ali činjenica je da je ovo razdoblje u životu mame stvarno lijepo i mirno.

@unexpected.blessings I’m now a mom of kiddos all in the 5-12 year age range and am suddenly acutely aware of how fast time flies. 😭 (VO quote is by Emily Roussell) • #middlemom #motherhoodrising #motherhoodunfiltered #growingup #sahm #sahmvlogger #momsoftiktok #momof5 #momoffive ♬ what was I made for? - Instrumental - Wheeler

Mame u sredini su u onom stalnom stanju uma u kojem znaju da je to "slatka točka" roditeljstva. Pokušavaju sve to upiti, ali također znaju da je to prolazan trenutak u vremenu. Srednje mame su na pragu velike promjene u majčinstvu i životima svoje djece. Uskoro će ući u novo poglavlje.

Video je pogodio mnoge druge mame koje možda nisu ni znale da su u ovoj fazi života sa svojom djecom.

"Ja sam mama u sredini i nisam to ni znala", napisala je jedna korisnica na viralnom videu.

Još jedna korisnica TikToka istaknula je da je biti mama u sredini nekako najbolje.

"Ovo je najbolje vrijeme... Bez pelena, bez tinejdžerskih zabava...", napisala je.

Mnogi su se složili u komentarima da su ove godine uistinu zlatne godine roditeljstva. No, neke su mame bile oprezne što se tiče ove faze, pa nisu bile sigurne žele li zakoračiti u tu fazu mame u sredini, znajući koliko će brzo proletjeti i pretvoriti se u teške tinejdžerske godine.

Ako si mama u sredini – uživaj najviše što možeš!

Možda te zanima... Ispovijest majke: Zašto su mame većinu vremena ljute? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.